Phoenix Wright: Ace Attorney Trials and Tribulations Článek Phoenix Wright: Trials and Tribulations

Phoenix Wright: Trials and Tribulations

Dalibor Franta

Dalibor Franta

11. 5. 2007 22:49
Reklama

O tom, že právníci patří na žebříčku oblíbenosti někam mezi exekutory a masové vrahy důchodců, asi není třeba příliš dlouho polemizovat. I přesto však celé zástupy mladých lidí, často dokonce i profilu morálně nezkaženého a veskrze mentálně zdravého, usilují rok co rok o místo na právnických fakultách, neštítíce se využít všech dostupných prostředků k dosažení tohoto svého životní cíle. Ti méně zdatní se spoléhají na své vědomosti, ti pro život na okraji společnosti lépe vybavení se spoléhají na všechno ostatní. Podle nedávno zveřejněné studie za to mohou přesně dvě věci: nechutná náborová agitka v podobě seriálu Ally McBealová a… peníze. Jake a Tlusťoch byli zproštěni obžaloby pro nedostatek důkazů. Zkrátka a dobře, co bychom to dlouze okecávali, právníky nemá rád nikdo. Šmytec.

Japonská spravedlnost

Na druhou stranu, i nejzapřísáhlejší odpůrce ochránců práva a spravedlnosti musí uznat, že seriály a filmy z právnického prostředí mají něco do sebe (vyjma těch českých samozřejmě). Je to dáno zejména tím, že americká soudní síň připomíná tak trochu cirkus. Obvykle vítězí ten, kdo před porotou sehraje lepší divadlo, vezme si k závěrečné řeči kratší sukni a vůbec přesvědčí všechny zúčastněné o tom, že obviněný byl vlastně chudák a všechno to zavinila nestydatá oběť, která si na ten nůž dvanáctkrát nacouvala a pak si ještě nešťastnou náhodou usekla hlavu, svázala se do kozelce a skočila dotyčnému obviněnému do mrazáku. Námět na film super, ale videohra? Proč by ne, v Japonsku je možné ledacos. Seznamte se s Phoenixem Wrightem, který už potřetí hodlá překročit břehy japonských ostrovů a obšťastnit i rezervovanější konzolové hráče v Americe a Evropě. A jak už bývá jeho dobrým zvykem, učiní to na handheldu Nintendo DS. Velmi příjemné, velmi odlehčené a velmi, velmi japonsky pojaté nahlédnutí do soudních síní hlásí po roce svůj návrat.

Bez mrtvoly není zločin

Pro ty z vás, kteří doposud neměli s žádným dílem ze série soudních pří Phoenixe Wrighta tu čest, jen zmíníme, že se jedná o šikovně řešenou kombinaci klasické detektivní adventury a simulátoru soudního přelíčení. Zatímco v adventurní fázi hráč proniká do tajů svěřeného případu (vždy se jedná o nějaký ten exotický mord), v soudní síni musí využít nashromážděných důkazů a očistit jméno svého mandanta, případně pak jako bokovku odhalit skutečného vraha. Třetí díl série, nazvaný tentokrát Trials and Tribulations, se tento dobře zaběhnutý systém měnit nechystá a se zaváděním nových prvků to taky kdovíjak nepřehání. Nezavádí totiž pro jistotu žádné – což je dáno zejména prostým faktem, že se opět jedná o převod japonské verze pro GBA. Na úpravy zásadního charakteru si proto budeme muset počkat až do evropského vydání čtvrtého dílu série, který má v současné době svou DS premiéru v Japonsku. Díl třetí tak bude spíše příběhovou sondáží do minulosti hlavního hrdiny, přičemž se bezezbytku opře o všechny vymoženosti dobře známé z dílů předešlých.

Čekání na Godota

Příběh nás tentokrát zavede více do historie a tak trochu netradičně (alespoň pro jeden z případů) prohodí role. Phoenix Wright, ještě coby student práv, se ocitá na lavici obžalovaných za vraždu spolužáka. Jeho obhajoby se ujímá Mia Fey, která si tak netradičně vystřihne roli z masa kostí (Mia byla totiž v prvním díle série zavražděna a do děje vždy vstupovala coby asistující médium skrze Phoenixovu asistentku Mayu… no co tak blbě koukáte, je to japonská hra!). Mia však nebude jediná nově hratelná postava. V pozdější fázi hry by se měl ke slovu dostat také tradiční Phoenixův rival Miles Edgeworth. Narazíme však i na jiné známé tváře, ale i zcela nová, kouzelná jména. Objeví se kupříkladu naše oblíbená Franziska von Karma, role zloducha prokurátora se pro změnu ujme jistý Godot. Ano…japonská úchylnost zkrátka nezná mezí. Hratelných případů by mělo být, stejně jako v minulém díle, pět.

Všechno při starém

Co do herních mechanismů hra nepřinese prakticky nic nového a klasická posloupnost vražda-vyšetřování-obhajoba by neměla doznat nijak výrazných změn. Opět bude třeba pečlivého přístupu v adventurní části (výslechy, hledání důkazních materiálů, to vše viděno z pohledu první osoby) a dobrého načasování v soudní síni. Zde bude kladen důraz zejména na křížové výslechy, kde bude opět možné využít systému Psyche-lock. Tato pomůcka, která si odbyla premiéru v minulém díle (a jen tak mimochodem to bylo specifikum mimojaponské verze – ergo kladívko není vyloučeno, že se utajených novinek nemůžeme dočkat i letos) pomáhá hráči sledovat účinek kladených otázek a prostřednictvím zámků odemykaných nad hlavou vyslýchaného směřuje obhájce k odhalení nejtemnějších tajemství, která ten či onen dotyčný skrývá hluboko ve své zločinecké mysli. Samozřejmě nebude chybět možnost přerušit ve vhodných okamžicích námitkou výslech protistrany a poukázat tak na nesrovnalosti ve výpovědi – opět tak bude možné učinit i prostřednictvím DS mikrofonu. V metru či tramvaji ideální způsob jak získat volňáska do Bohnic. Námitka použitá bez patřičně podložených důvodů nyní povede k úbytku bodů. S pádem na nulovou hodnotu pak přichází nesmiřitelný Game over.

Trials and Tribulations je k americkému a evropskému vydání přichystáno v září letošního roku. Už teď si však troufáme tvrdit, že ten skutečný skvost nás obšťastní mnohem později, to až v Evropě vyjde také díl čtvrtý, tentokrát již vyvíjený exkluzivně pro potřeby DS. To je však zatím hudba daleké budoucnosti.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama