Článek Osvobozené hry - když dostanou publisheři rozum

Osvobozené hry - když dostanou publisheři rozum

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

25. 6. 2006 22:31 12
Reklama

Občas si člověk připadá, jako by házel hrách na zeď. Vydavatelské společnosti žijí přítomností, budoucností a minulost vytahují na světlo jen občas, když se to zrovna hodí. Sehnat legálně hru starší deseti let může vyústit v solidní seriál očekávání a zklamání. V prodejních katalozích už není, ani zlevněné edice ji neregistrují. Člověk si projde bazary – a kde nic, tu nic. Zbývají dvě možnosti: viset na eBay, sledovat nabídky a volat po dobrodinci, který snad ještě funkční verzi vlastní, anebo sáhnout po abandonware scéně. Stále ještě jsou světlou výjimkou studia, jež si uvědomila, jaké to může být martyrium. Přesto se najdou bílé vrány, které tu a tam vydají nějakou hru ze své starší produkce, obvykle pak navíc ve verzi přizpůsobené hraní na moderních operačních systémech, což může být občas dar k nezaplacení. Následující řádky poskytnou několik tipů, kam se pro staré pecky obrátit. A že jsou mezi nimi i velká jména: GTA, Ground Control nebo Hidden & Dangerous si jistě nechá líbit každý.

SCUMM VM a legendy žánru adventure

SCUMM VM je nadšenecký open-source projekt, který vznikl proto, aby bylo možné na moderních PC spustit staré adventury Lucas Arts, Sierry a dalších slavných firem. Malá utilitka pojmenovaná podle SCUMM systému ovládání klikáním na ikonky akcí a následně aktivní místa na obrazovce postupně bobtnala a nyní seznam titulů, které lze skrz ni zprovoznit čítá už desítky her. Zároveň autoři SCUMM VM vyvinuli i aktivitu směrem k vývojářům – a někteří z nich šli dokonce i za rámec poskytnutí důležitých částí kódu, aby mohl emulátor fungovat, a rovnou vydali upravenou plnou verzi pro volné šíření.

Revolution Software, tým kolem Charlese Cecila, obdaroval své fanoušky hned dvakrát. Nejprve byla vydána vůbec první hra Revolutionů, pohádková adventura Lure of the Temptress se slabým příběhem, ale krásným prostředím překvapivě živoucího městečka. To druhý dárek už adventure komunita oslavila o poznání hlasitěji: freeware se stal i z Beneath A Steel Sky, strhujícího dobrodružství v dystopickém světě budoucnosti. Snad při nějaké vhodné příležitosti (třeba vydání čtvrtého dílu?) dojde i na první či druhý Broken Sword...

SCUMM VM dále nabízí ještě vydařenou, Indiana Jonesem inspirovanou dobrodružnou hru Flight of the Amazon Queen, vtipný příběh nájemného pilota Joe Kinga, jenž při převozu sličné herečky ztroskotá v amazonské džungli, od Renegade Software. Objevily se pak ohlasy, že se připravuje vydání prvního Discworldu – tak by se mělo stát po dořešení všech technických obtíží, s nimiž se zatím autoři potýkají. A aby byl adventurní výčet bohatší, ještě jedna hra, která se SCUMM VM nesouvisí, i když se ovládá stejným způsobem: firma Socko Entertainment se před časem pokusila prodávat point'n click adventuru klasického ražení, komiksovou parodii Adventures of Fatman. Hra ne a ne se zaplatit, a tak nakonec tvůrci rezingovali, uvolnili ji k šíření dle libosti – a exli.

Cinemaware a jeho svět

Firma, která se chová naprosto ukázkově k vlastní historii, to je bezesporu Cinemaware. Slavný tým minulosti nabízí ke stažení valnou většinu svých her, a to dokonce ve všech dostupných verzích. Získat tak lze zdarma kupříkladu klasiku Defender of the Crown, jež kombinuje strategii s arkádovými šermířskými bitvami či turnaji, stylovou filmovou akci It Came From The Desert, kde se hráči postaví armádě mimozemských vetřelců v podobě obřího hmyzu, či amigovskou leteckou řežbu Wings, chytlavou a na svou dobu parádně graficky zpracovanou hru.

U zmíněné trojice nabídka Cinemaware zdaleka nekončí. Registrovaní uživatelé si mohou z jejich Vaultu stáhnout třeba kompletní čtyřdílnou sérii TV Sports (Baseball, Boxing, Basketball a Football), strategii Lords of the Rising Sun nebo gangsterku King of Chicago. K většině her je přitom k mání kompletní manuál, verze pro PC, Amigu, Atari ST či další systémy, na které byla konvertována, a bonusy v podobě hudby a zvuků, screenshotů či obrázku krabice. Licence zapovídá další šíření na free serverech, nicméně není k tomu ani důvodu: u Cinemaware je to všechno pěkně pohromadě i s chutnou dějepisnou omáčkou.

Rockstar Games – GTA pro všechny

Příkladným způsobem se k distribuci svých starých titulů staví i v lecčems kontroverzní tým Rockstar Games, což je o to zajímavější, že jeho dvorní distributor Take 2 má značně konzervativní názory nejen na abandonware, ale třeba i na covermounting svých her na časopiseckých CD. Každopádně na stránce Rockstar Classics najdou zájemci ke stažení v současné době už trojici tradičních her, některých vydaných ještě pod hlavičkou DMA Design (jen škoda, že se neobrátili do minulosti ještě trochu více, třeba k takovým Lemmings. Ale cestičky autorských práv jsou asi hodně spletité...).

Hned první z nich je pecka jak se patří: Grand Theft Auto. První díl série, která boří všechny herní rekordy, ještě v rozkošné top-down komiksové grafice má v plné verzi zhruba 300 megabajtů. Druhá na řadu přišla méně známá a po pravdě i méně vydařená futuristická tanková akce Wild Metal Country, která byla modifikována, aby běžela na moderních PC. A konečně třetí a zatím poslední dárek od Rockstar nese opět nálepku z nejlákavějších: Grand Theft Auto 2 se vším všudy – stačí vyplnit krátký formulář. Díky, Rockstare!

Čeští dobrodinci: Vochozka, Zima i Klíma

Snad je to tím, jak malý je český herní rybníček. Každopádně domácí herní tvůrci patří k nejuvědomělejším a celou řadu svých her již dali k dispozici zdarma. Petr Vochozka například už před několika lety vydal pod patronátem BonusWebu své nejstarší tituly a vůbec první komerční české hry: Tajemství oslího ostrova (parodie týmu Pterodon na Monkey Island) a 7 dní a 7 nocí. Volně šířena je i ve své době až kultovní adventura Agent Mlíčňák, zhruba před týdnem mohli radostí vyskakovat příznivci Dračí historie – vůbec první česky namluvené hry. A zapomenout nelze ani 6 ženichů a 1 navíc – moderní pokračování 77 z dílny týmu Enteron. Jen trochu diskutabilní bylo vydání a následné stažení WinXP verze Poldy, nicméně Zima Software aspoň zpřístupnil několik miniher ke své nejpopulárnější sérii.

Ovšem nabízejí se i hity většího kalibru. Největší domácí peckou bylo bezesporu vydání Hidden & Dangerous – taktické akce z druhé světové války, která v podstatě "udělala" Illusion Softworks. I dnes výtečně hratelný kousek nabízí i Hrej z lokálního mirroru. A konečně také Altar věnoval svým fandům příjemný prezent: náročnou, ale skvělou logickou hru Fish Fillets.

Další tipy

Her, které byly uvolněny v k alespoň částečně volnému šíření je samozřejmě ještě více, další už ale jen zkratkovitě: plně k dispozici i čtenářům Hrej je první díl multiplayerové akční série Starsiege: Tribes. Přitom Tribes 2 jsou také k mání, a to v rámci promotion akce serveru Fileplanet na této adrese. Jen o kousek dál lze narazit i na skutečný hit: Fileplanet nabízí ve stejné škatulce také perfektní sci-fi strategii Ground Control!

Ale nabízejí se i další lahodné kousky k ochutnání. Databáze Hrej například obsahuje výtečnou humornou WWIIRTS parodii S.W.I.N.E., kterou udělal maďarský tým Stormregion ještě předtím, než se uvěznil do pasti jménem Codename: Panzers. Ze starších vod jsme vylovili například parádní hororovou plošinovku Abuse, milovníci klasických arkád určitě nepohrdnou Tyrianem 2000, hopsačkáři zase sáhnou po Bio Menace, těm, co preferují RPG, je k dispozici Dink Smallwood.

Přesto se to zdá být jako kapka v moři, a to i připočtou-li se tituly, jejichž tvůrci vydali otevřený zdrojový kód (takřka vše od iD Software, Raven Software, ale třeba i realtime strategie Warzone 2100). Podpora probíhající abandonware petice je přitom relativně žalostná. Přitom logika říká, že firmy nemají co ztratit: své fanoušky nadchnou, udělají si u nich dobré jméno – a prodeje z her, které už v obchodech stejně nejsou k dispozici, asi také dvakrát závratné nebudou. Snad to aspoň několika zodpovědným lidem už brzy dojde...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama