Nintendo Switch versus Steam Deck - jak si vedou obě konzole v přímém porovnání?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz
Hardware Článek Nintendo Switch versus Steam Deck - jak si vedou obě konzole v přímém porovnání?

Nintendo Switch versus Steam Deck - jak si vedou obě konzole v přímém porovnání? | Kapitola 2

Radek Raudenský

Radek Raudenský

9. 8. 2022 14:50 6

Seznam kapitol

1. HARDWARE 2. VNITŘNOSTI, SOFTWARE A ZÁVĚR

Steam Deck a Nintendo Switch. Ještě před pár lety bychom si jen obtížně dokázali představit, že by Nintendo Switch měl mít konkurenci. Jenže už v době, kdy Switch vyšel, se především v Asii našlo několik konkurentů, kteří se snažili vměstnat do handheldové podoby přenosný počítač. Nikomu se to ale nepodařilo pořádně globálně, naštěstí ale v konceptu vidělo velký potenciál Valve.

Reklama

VNITŘNOSTI

Pokud někde Steam Deck Switch naprosto převálcuje, bude to rozhodně v porovnání hardwarových komponent. Nintendo Switch nebylo kdovíjaké dělo už při svém vydání v roce 2017 a za ty roky hardware ještě výrazně zestárnul. I když nemáme přesné specifikace, víme, že Nintendo Switch pohání procesor NVIDIA Tegra X1, jde o Cortex-A57 s taktem 1,02 GHz a mobilní grafická karta NVIDIA, navíc podtaktovaná, společně se 4 GB RAM. Moderní mobilní telefony už v době vydání dokázaly syrovým výkonem Switch překonat, dnes se tak ukáže i skrze klasický benchmark, kdy jsou telefony zatíženy svým operačním systémem. 

Nintendo Switch versus Steam Deck - jak si vedou obě konzole v přímém porovnání?
i Zdroj: IGN

To je na druhou stranu výhoda Switche, k tomu se ale dostaneme později. Steam Deck v sobě ukrývá modernější čtyřjádrový AMD Zen 2 procesor s taktem 2,4 až 3,5 GHz a grafickou kartu AMD RDNA 2 s taktem 1 až 1,6 GHz. Sestavu doplňuje 16 GB RAM. Výhodou Decku je i úložiště, v základu nabízí stejně jako Switch 64 GB na eMMC NAND vnitřním úložišti a pokud si připlatíte, dohodí vám Valve přídavné NVME SSD, které si ale koneckonců můžete do Decku doplnit i vy sami.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: Geekbench
i Zdroj: Geekbench

To ale není vše. Z hlediska periférií Deck jasně vede, v tuto chvíli se ale dostáváme do světa herních a hardwarových nadšenců, s čímž se budeme setkávat i v další kapitole. Steam Deck je totiž velmi otevřená platforma, a to jak softwarově, tak hardwarově. Samotné Valve koneckonců na svém YouTube kanálu zveřejnilo návod, jak konzoli otevřít a vyměnit některé komponenty, jako třeba páčky nebo USB port, velice vytěžované části konzole, které se mohou rozbít – třeba u Switche jsou právě analogy velkým problémem a trpí nechvalně proslulým driftingem. Samozřejmě na konzoli dostáváte klasickou tovární záruku, ale pokud se něco rozbije po ní, můžete si jednotlivé části koupit a vyměnit poměrně snadno (a levně).

SOFTWARE

Jak se několik let ukazuje především u notebooků nebo telefonů, čistý hardwarový výkon je jedna věc, ale jak ho dokáže využít systém a vývojáři, to je věc druhá. A úplně to samé platí tady. I když se Switch nedokáže Decku rovnat výkonem, stále na něj vycházejí hry s milionovými prodeji. Ať je to Zelda, Kirby, Mario Karts nebo i porty klasických her jako Zaklínač 3 nebo Overwatch. Popularita konzole zkrátka nutí vývojáře pracovat s tím, co mají a hry maximálně přizpůsobit technickým možnostem.

Pokud se na systém podíváme z uživatelského hlediska, v menu nenajdete nic převratného. Jedná se o klasický konzolový systém, kde najdete nabídku her, obchod, hráčský profil a další funkce. Zkrátka si koupíte hru, vložíte jí buď skrze cartridge, nebo si jí stáhnete z obchodu, spustíte a hrajete. Hra se automaticky spouští v nejlepším možném nastavení a vy nic neřešíte. Jednodušší to snad být nemůže.

Nintendo Switch versus Steam Deck - jak si vedou obě konzole v přímém porovnání?
i Zdroj: The Medium

Steam Deck je oproti tomu raketová fyzika. V základu se bavíme o dvou režimech, a to o klasickém Steam Deck UI a desktopovém režimu. Nejspíše vás neminul fakt, že konzole od Valve funguje na trochu zvláštním principu. V základu najdete Linuxové jádro, na čemž je postavena platforma Proton. Právě díky ní se Steam Deck umí přepnout do „klasického“ uživatelského prostředí, opět se můžete bavit o „klasickém“ konzolovém systému. K dispozici máte obchod, knihovnu, váš profil, zkrátka klasický Steam, jen v handheldovém přístroji. Pokud chcete spustit hru, musíte si dávat pozor na odznak kompatibility – pokud je zelený, čeká vás stejný požitek jako při hraní na Switchi. Prostě si vyberete hru, zapnete jí a hrajete. Výhodou v takovém případě je fakt, že se hra chová jako na počítači, tudíž je přístupné klasické nastavení grafiky, ovládání a tak dále (čímž se zase od klasické konzole výrazně liší). V případě, že je symbol oranžový, už můžete narazit na menší problémy, jako je hůře čitelný text nebo občasná nutnost použití klávesnice (vyvolané klávesovou zkratkou) nebo dotykového displeje.

Nintendo Switch versus Steam Deck - jak si vedou obě konzole v přímém porovnání?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Pokud bychom se drželi pouze tohoto, Steam Deck se od Switche zas tak diametrálně neliší. Jenže. Do toho vchází další funkcionality, které jsme si už popisovali v prvním článku – benchmarkové ukazatele, nastavení variability displeje, hertzů, omezení energie procesoru. Steam Deck vás zkrátka nechá vyhrát si s nastavením podle vašich preferencí, zároveň vás ale do ničeho nenutí. 

Desktopová část, to je „chaos“. Znalci Linuxového prostředí samozřejmě překvapeni nebudou, neznalí ale můžou klikat na různá tlačítka a fascinovaně sledovat, co všechno vlastně Steam Deck dovolí. V desktopovém režimu se může konzole chovat jako klasický počítač, přičemž integrovaný obchod nabízí celou řadu různých aplikací od přehrávačů medií, nástrojů pro dokumenty, prohlížeče až po emulátory.

Nintendo Switch versus Steam Deck - jak si vedou obě konzole v přímém porovnání?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Skrze desktopovou část je pak možné provádět všelicos. Kromě instalace výše zmíněného se zde otevírá možnost pro integrování dalších platforem jako je Epic Games Store, Origin nebo instalace Google Chrome a hraní přes cloud. Pro nadšence a geeky je toho spousta – ti, kteří takové věci nevyhledávají, ale komplexností určitě nadšení nebudou.

Nintendo Switch versus Steam Deck - jak si vedou obě konzole v přímém porovnání?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Což se ukazuje i během hraní. Například FIFA 22 se zapíná skrze zvláštní launcher, který jsme ukazovali v prvním článku, a pro nezkušeného hráče toužícím po nerušeném zážitku to může být nežádoucí. Tomb Raider nebo Days Gone na konzoli běží dobře, je však potřeba si hry trochu poštelovat, aby běžely podle vašich představ. Opět jde o něco, co se nemusí líbit hráči přivyklému hraní na konzoli a lačnému po výkonnějším handheldu.

ZÁVĚR

Přiznám se, že když jsem původně opracovával prvotní myšlenky pro tento článek a jakožto čistě PC hráč jsem vycházel z nulových zkušeností se Switchem, měl jsem v hlavě jasného vítěze – musí to být Steam Deck. Když se mi ale do rukou dostaly obě konzole, velmi záhy jsem změnil názor. Steam Deck je zařízení pro mě – a to už třeba jen z důvodu, že mám nabitou knihovnu her, které jsem na počítači nehrál, ale na Steam Deck jsem si je nainstaloval pro občasné hraní v posteli nebo na gauči. Zároveň má Steam obrovskou výhodu díky funkci sdílení knihoven, tudíž pokud máte hodného kamaráda jako já, který si rád kupuje hry, může vám nasdílet knihovnu a vy pak hrajete zadarmo. Zároveň ale Steam Deck přináší různá úskalí, od své velikosti a nemotornosti, po příliš komplexní systém, který nemusí každému potenciálnímu uživateli být po chuti. Switch oproti tomu nabízí sice neergonomické, ale zato malé a lehké tělo, maximálně uživatelsky přívětivý systém a jistotu, že když si něco koupíte, hra poběží bez nutného nastavování. Tento souboj tak nemá jednoznačného vítěze, i když se čistě subjektivně, z pozice hardcore PC hráče, přikláním ke Steam Decku. 

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama