Nintendo Switch versus Steam Deck - jak si vedou obě konzole v přímém porovnání?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz
Hardware Článek Nintendo Switch versus Steam Deck - jak si vedou obě konzole v přímém porovnání?

Nintendo Switch versus Steam Deck - jak si vedou obě konzole v přímém porovnání?

Radek Raudenský

Radek Raudenský

9. 8. 2022 14:50 6

Seznam kapitol

1. HARDWARE 2. VNITŘNOSTI, SOFTWARE A ZÁVĚR

Steam Deck a Nintendo Switch. Ještě před pár lety bychom si jen obtížně dokázali představit, že by Nintendo Switch měl mít konkurenci. Jenže už v době, kdy Switch vyšel, se především v Asii našlo několik konkurentů, kteří se snažili vměstnat do handheldové podoby přenosný počítač. Nikomu se to ale nepodařilo pořádně globálně, naštěstí ale v konceptu vidělo velký potenciál Valve.

Reklama

Píše se rok 2021 a populární firma překvapivě představuje další inovativní produkt vlastní výroby. Po virtuální realitě a ovladači se pouští do Steam Decku, doslovného počítače v těle přenosné konzole. Jeho vlastnosti si už představovat nemusíme, jak jsme ale slíbili, chceme Vám, kteří se o konzoli zajímají, přinášet vlastní dojmy z používání, a tak po prvním článku přinášíme další. Tentokrát se soustředíme právě na přímé konkurenční porovnání – jak si vede Nintendo Switch v porovnání se Steam Deckem.

HARDWARE

V této „sérii“, kde se Steam Decku věnujeme, chci probrat různé aspekty konzole. V prvním článku jsme si pořádně probrali základní dojmy z používání Steam Decku, a to z velké části z hardwarového hlediska. Tentokrát se podíváme na souboj Switche a Decku a i když spoustu informací, které dále přečtete, budete znát, je důležité je klást do souvislostí a celkového obrazu. 

V tom případě tak nejde začít ničím jiným než tím, co jste slyšeli minimálně stokrát. Myslím si, že nebyl jediný člověk, který by při uchopení Steam Decku neřekl (nebo si alespoň nepomyslel) „Ten je fakt velkej“.  Nejlepší porovnání funguje na fotografii, přičemž přikládám i malou 250 ml plechovku, aby si velikost konzole dokázali představit i ti bez zkušenosti se Switchem. Rozměry jako takové se nedají pořádně popsat a i když se může zdát, že Switch bude celkem logicky pro používání mnohem pohodlnější, není tomu tak.

Nintendo Switch versus Steam Deck - jak si vedou obě konzole v přímém porovnání?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Problém Switche z hlediska ergonomie je totiž ten, že je plochý jak dřevo. Samozřejmě si díky tomu může uchovat tenké tělo, které se pak bez problémů vejde i do menšího batohu. Deck je ve srovnání pořádný macek, který se nebál šasi pořádně nafouknout a na obou stranách nabídnout ergonomické úchopy jako u ovladače. Zatímco na Switch si musíte chvíli zvykat, abyste jej pohodlně drželi, u Decku je úchop velice přirozený.

Samozřejmě za to ale Deck platí velkou daň. Je totiž (zase) velký, nemotorný a vůči Switchi i poměrně těžký. Zatímco Switch váží okolo 300 gramů, Steam Deck si to štráduje s více než půl kilem, přesněji 669 gramy. Zdá se to jako opravdu hodně, ale vzhledem k celé konstrukci a velikosti vám to ani nepřijde. Je poznat, že se Steam Deckem se třeba v autobusu trochu hůře manipuluje, ale jeho používání třeba doma nebo při delší cestě vlakem není zas tak komplikované. Ale v tomto ohledu je samozřejmě příjemné vzít do ruky lehoučký Switch, který navíc klidně půjčím i dětem, což bych se Steam Deckem raději nedělal.

Nintendo Switch versus Steam Deck - jak si vedou obě konzole v přímém porovnání?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

To souvisí s další věcí, a to jsou ovládací prvky. Steam Deck používá klasické rozvržení jako u gamepadu, a to i co se velikosti týče. Musím se přiznat, že mě na Switchi úplně vytáčí analogové páčky. Ty jsou nejen miniaturní, ale zároveň mají velmi malý rozptyl. Dá se s nimi hýbat tak na poloviční vzdálenost, než je tomu u klasického ovladače a upřímně mi to vadí. Další subjektivní bolístkou u Switche jsou zadní spouště. Ty nejsou klasicky kapacitní, ale pouze ve formě klasických tlačítek. Doteď nechápu, proč se tak Nintendo rozhodlo, když jsou kapacitní páčky součástí ovladačů už od bůhví odkdy. 

Steam Deck z tohoto hlediska přináší klasický zážitek jako z ovladačů. Tradiční tlačítka, páčky, bumpery i spouště. Ano, spouště jsou trochu upravené, a to jak jejich tvarem, tak stiskem, nejde ale o nic zásadního. Co Steam Deck přináší navíc jsou čtyři tlačítka na spodku konzole, přístupné při klasickém držení ovladače. Je to obrovský bonus, pro jejich použití si můžete nastavit jakýkoliv bind ve hře a nemusíte složitě zapínat klávesnici, pokud jsou náhodou potřeba nějaká speciální tlačítka.

Nintendo Switch versus Steam Deck - jak si vedou obě konzole v přímém porovnání?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Nakonec můžeme zmínit i displej. S novou verzí Switche Nintendo jasně vyhrává, Steam Deck totiž do boje vyrazil s „klasickým“ LCD displejem, přesněji se sedmipalcovým IPS panelem s podporou dotykového ovládání. Nintendo Switch OLED přináší taktéž sedmipalcový displej, avšak s OLED panelem, vynikajícím lepším podáním barev a kontrastem. Pokud bychom porovnávali se starou verzí Switche, zde by Deck vyhrál – Switch totiž nabízel 6,2 palcový LCD displej s rozlišením 1280x720, zatímco Deck jde o kousek výše s rozlišením 1280x800. Ve výsledku jsou zobrazovací zařízení prakticky stejná, jde tedy pouze o rozměry.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama