Článek New Nintendo 3DS & New Nintendo 3DS XL

New Nintendo 3DS & New Nintendo 3DS XL

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

4. 2. 2015 16:00 19
Reklama

Zhruba rok a půl po uvedení levnější podoby svého handheldu se Nintendo vytasilo s další revizí téměř čtyři roky starého 3DS. Trochu zvláštně pojmenované New Nintendo 3DS se svým vzhledem od původního designu příliš neliší, nicméně drobné změny v hardware a přidané funkce z něj činí téměř ve všech ohledech vylepšenou verzi úspěšného handheldu. Dokonce si po týdnu velmi častého používání myslím, že takhle mělo 3DS od počátku vypadat. Až nyní je totiž onen zásadní prvek 3D zobrazení skutečně použitelný, aniž byste museli handheld strnule držet v jedné pozici.

New Nintendo 3DS a New Nintendo 3DS XL přicházejí na evropský trh společně 13. února 2015. Menší New 3DS nabízí možnost výměny horního a spodního krytu, čímž umožňuje oblíbený prvek vlastní úpravy a personalizace vzhledu. Bílý model, který jsme měli k dispozici, jasně definují čtyři barevná tlačítka odkazující na SNES ovladač. Osobně se mi příliš nelíbil - kvůli bílému plastovému povrchu trochu nevábně připomínal starou digihru s vlkem a chytáním vajíček... Naopak New 3DS XL ve verzi Metallic Black vypadá jako moderní elegantní gadget. Lesklý vnější kryt a šedý matný hliníkový povrch dohromady působí mnohem, mnohem lépe a ačkoliv nenabízí možnost výměny krytu, v porovnání s New 3DS vychází jako ten hezčí model.

KONEČNĚ POUŽITELNÉ 3D I POKUD PRÁVĚ NELEŽÍTE

ZÁKLADNÍ PŘEHLED

CPU:
ARM11 MPCore @ 268 MHz, 4 jádra

RAM:
256 MB (64 MB dedikovaných pro OS), 10 MB VRAM

Displeje:
NEW 3DS:
vrchní 3,88", spodní 3,33"
NEW 3DS XL: vrchní 4,88", spodní 4,18"

Výdrž baterie:
NEW 3DS: 3,5 - 6 hod.
NEW 3DS XL: 3,5 - 7 hod.

Cena:
NEW 3DS:
4990 Kč
NEW 3DS XL: 5790 Kč

Jestli se předloňské 2DS hloubkového trojrozměrného zobrazení naprosto zbavilo, nové 3DS je založené právě na něm a zároveň jej vylepšuje. Nová verze handheldu totiž dramaticky rozšiřuje pozorovací úhel, ze kterého lze stereoskopické 3D vidět. Přední kamera snímá váš obličej a dle pozice očí obraz automaticky nastavuje tak, abyste 3D viděli i pokud třeba občas handheldem silněji zatřepete, nebo se jen mírně posunete, a to, prosím, i v případě, že hrajete v noci bez osvětlení. Už tak nedochází ke ztrátě ostrosti nebo zdvojení obrazu pokaždé, když se zavrtíte.

Rozlousknout tuhle téměř magickou funkcionalitu přitom není složité - když rychle otočíte hlavou od obrazovky a zpět k ní, můžete si všimnout, jak se během zlomku vteřiny automaticky nastaví hloubka obrazu a překrývající se tvary se slijí do jednoho. Takhle z prostého popisu to možná zní jako drobnost, ale ve skutečnosti se jedná o vyřešení kardinálního problému, který z handheldu, tedy principem přenosné konzole, činil konzoli nepřenosnou, pokud jste si chtěli užívat jejího hlavního taháku. Prakticky už tak není důvod přepínat obraz do 2D, ani když hrajte v autobuse nebo ve vlaku, ani když nějaká hra vyžaduje manipulaci s polohou konzole. To, že se není třeba vědomě hlídat při držení konzole v rukou, je natolik zásadní změna, že s trochou nadsázky lze říct, že Nintendo pro svůj handheld celý 3D efekt znovuobjevilo.

Ten důvod, proč sáhnout po novém 3DS, je právě stabilizace 3D obrazu.

Rozmístění ovládacích prvků v nové verzi také doznalo změn a vcelku spíše k lepšímu. Obě verze, jak standardní New 3DS, tak New 3DS XL, mají slot na cartridge přesunutý na přední stranu, uprostřed pak naleznete klasický 3,5mm jack na sluchátka, vedle něj je zkrácený stylus, vypínací tlačítko a signalizační diody zapnutí, napájení a připojení k Internetu. Tlačítka Start a Select byla přesunuta na stranu, takže pod spodní obrazovkou zůstal pouze zapuštěný plastový Home button. Ovládání hlasitosti se připojilo k ovládání hloubky 3D na vrchní polovinu, avšak co na těle handheldu už nenajdete, je přepínač bezdrátového připojení, který společně s novou funkcionalitou NFC naleznete v nabídce nastavení v Home menu.

ROZŠÍŘENÉ OVLÁDÁNÍ

Avšak tím nejdůležitějším viditelným prvkem je nový C-Stick, takový laptopový nub, jenž svým názvem odkazuje na druhý analog na Gamecubovém ovladači. Gumový C-Stick kompletně nahrazuje dokoupitelný Circle Pad Pro a dává tak možnost v jistých hrách ovládat kameru pravou rukou. Vyzkoušel jsem ho při hraní Monster Hunter 4 Ultimate (recenzi samozřejmě chystáme) a poměrně rychle jsem si na něj zvykl. Jeho umístění v blízkosti čtyřech ovládacích tlačítek nakonec není vůbec problematické a navzdory mým obavám nikdy k nechtěnému zmáčknutí tlačítka X nedošlo. Na první dotek je C-Stick tuhý, ale naštěstí reaguje i na středně mírné zatlačení a ačkoliv si stále myslím, že pro FPS je tenhle čudlík pořád nedostačující, k ovládání kamery v third-person akčních hrách bude vyhovující.

New Nintendo 3DS & New Nintendo 3DS XL
i Zdroj: Hrej.cz

Kromě C-Sticku se na nových 3DS ještě objevují tlačítka ZL a ZR, které sedí na zadní straně vedle shoulder buttonů L a R. Dosáhnout na ně ukazováky není problém, ale chce to trochu změnit navyklý úchop handheldu a L a R mačkat středním článkem prstu. Nicméně, v současnosti není příliš mnoho her, které by ZL a ZR využívaly. Možná se to v budoucnosti změní, ale teď jsou na handheldu prostě tak trochu navíc. To samé lze říct o již zmíněné podpoře NFC, kterou zatím využívá jen Super Smash Bros. s Amiibo postavičkami a lze čekat, že se Nintendo na podporu Amiiba v budoucnosti zaměří.

STÁLE PODVYŽIVENÝ HANDHELD

Hardwarově zůstává 3DS za standardem současných mobilních zařízení. Dvojnásobné CPU a trochu navýšená RAM mají za následek o fous rychlejší načítání a ukládání her, ale není to žádná revoluce. Všechny 3DS hry (a spoustu DS her) na novém 3DS stále spustíte, ale už došlo k oznámení první exkluzivity, RPG Xenoblades Chronicles 3D, kterou si zahrajete pouze na nejnovějším modelu. Rozměry pak New Nintendo 3DS XL odpovídá starému 3DS XL, ale u menšího modelu rozdíl nalezneme. Je sice nepatrný, ale New 3DS má o necelý centimetr větší vrchní i spodní obrazovku. V porovnání obrazu starých a nových verzí jsme žádné rozdíly nezaznamenali a samozřejmě stále platí, že jak New 3DS, tak New 3DS XL zobrazují rozlišení 400x240, což už je v roce 2015 krapet nedostačující. To samé lze říct i o zbytku hardwaru, včetně přední i zadních fotokamer, které i v porovnání se střední třídou smartphonů nejsou nijak závratné a s každým dalším rokem se zastaralost hardwarové výbavy 3DS projevuje více a více.

New Nintendo 3DS & New Nintendo 3DS XL
i Zdroj: Hrej.cz

Z dalších věcí zamrzí i řešení vnitřní paměti. Zatímco dříve 3DS polykaly velké SD karty, New 3DS a New 3DS XL přešly na Micro SD karty, které se navíc schovávají pod spodním krytem, který je při výměně karty třeba odšroubovat. V základu oba modely přicházejí s 4GB kartou, takže minimálně jedna velká stáhnutá hra se na ní vejde, ale klidně ji můžete vyměnit za kartu až s 32 GB. A ačkoliv jsem osobně příliš paměťovou SD kartu ve svém 2DS nevyměňoval, její nové ukrytí za šroubky bude především nepříjemnost pro ty, kteří si své hry pravidelně stahují z eShopu. Správu dat na kartě lze provést snadným propojením konzole s počítačem přes Wi-Fi pokud oba sdílejí stejnou síť - konzole se tak objeví v prohlížeči jako člen místní sítě.

S ohledem zpět mě přesto trochu mrzí, že jsem při Vánočních tipech doporučoval koupi starších 3DS a 2DS. Nové reedici jsem z oficiálního oznámení nevěřil, protože mi žádný z nových prvků nepřišel příliš užitečný. Rychlejší hardware a C-Stick jsou zkrátka více či méně očekávatelnými upgrady, avšak ten důvod, proč sáhnout po novém 3DS je právě ona stabilizace 3D obrazu, která řeší největší neduh původního modelu. New Nintendo 3DS a New Nintendo 3DS XL jsou tak nejlepšími verzemi handheldu od Nintenda, osobně si myslím, že New 3DS XL nabízí obecně více přidané hodnoty než New 3DS, jehož jedinou devizou jsou různorodé faceplaty. Pokud vás přenosné hraní láká a nabídka titulů pro mobilní telefony dlouhodobě neuspokojuje, nová 3DS nabízejí unikátní trojrozměrný zážitek s tradičními hrami, které se hodí jak na doma, tak na cesty.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama