Deus Ex Článek Nejlepším modem roku je válka robotů

Nejlepším modem roku je válka robotů

Ondřej Švára

Ondřej Švára

23. 2. 2010 23:46 3
Reklama

Co vznikne plácnutím mechwarioří simulace na základ z Crysis? Mod roku! Alespoň podle nedávno prezentovaných výsledků ankety na serveru moddb.com, jenž se specializuje na indie a moddařskou herní scénu. Možná že i právě váš z těch 133 tisíc čtenářských hlasů promluvil do statistik prestižní mezinárodní soutěže, pořádané od roku 2002. Tentokrát se o sympatie hráčů popralo 6100 modů a 740 indie (nezávislých) her, jež se v komunitě vyrojily, nebo byly výrazně aktualizovány během loňského roku.

Velcí roboti, velká zábava

MechWarrior: Living Legends se stal pro rok 2009 skutečným hegemonem tabulek. Mod si vysloužil pomyslnou zlatou nejen v hlasování čtenářů jako Mod roku, ale sebral vítr z plachet veškeré konkureci také v redakčním hlasování o nejlepší multiplayerou hru. Mimo jiné se tak zařadil po bok dřívějších vítězů hlasování, jako je Projet Reality (modifikace pro Battlefield 2) či později komerčně úspěšné tituly Red Orchestra a Natural Selection.

Čím si MechWarrior: Living Legends získal srdce hráčů i kritiků? Změnil původní Crysis téměř k nepoznání, dal mu rozměr masivního multiplayeru a oprášil kouzlo boje s těžkými stroji. Jedná se o klasicky šťavnatý mix střílečky a simulátoru, jaký byste od značky MechWarrior mohli čekat. K dispozici je třicítka po zuby ozbrojených robotů, pár tanků, vozidel a dokonce i letadel. Zkázu můžete rozsévat v rozlehlém prostředí od pouště po tundru za dva klany světa Battletechu: vyberte si buď The Clans nebo The Inner Sphere. Příběhové pozadí z jednatřicátého století nechte spát, není důležité.

Napříč čtenářskou i odbornou kritikou se v anketě blýskla velice speciální a pro mnohé možná nová srdeční záležitost a sice The Nameless Mod. Vychází, nebo spíš zcela překopává, starý Deus Ex. Překvapení? Nikoliv. Skutečně mohutná úprava slavné hry se připravovala sedm let! Devětapadesát levelů, šest verzí outra, dvacítka nových zbraní, přes stovku nových skinů pro NPC, dvě paralelní příběhové linky… to skoro vypadá na plnohodnotnou hru a The Nameless Mod k ní opravdu nemá daleko. A to ani profesionálně pojatým příběhem.

Forum City je městem, kde je internet něčím víc než jen zdrojem informací. Internet je zde velmi vážnou věcí, město se vlastně zhmotnilo ve svět diskuzních fór a reklam a nebýt tří hlavních Moderátorů, každý by si mohl uzurpovat svou moc nad sídlem. Nedávno jeden z Moderátorů zmizel a nad městem bobtná opar paniky...

 

Co může být více než amatérskou modifikací, avšak stále ještě nepropadá totální komerční mašinérii? Indie hra, přece. Hlasující tentokrát poslali na piedestal Natural Selection 2. Multiplayerová střílečka prezentovaným střetem mariňáků s vetřelci evokuje motivy Aliens vs. Predator, ale svými kořeny coby méně známá kolegyně Counter-Striku odkazuje hlavně na Half Life. O co jde? Vyberte si, zda chcete hrát za tým lidí, či aliení rasu Kharaa. Mariňáci potřebují hledat a ničit vetřelčí líhně, avšak v akci se musí vypořádat s několika druhy bestií, jež na ně posílá Kharaa. Tvor Skulk běhá po zdech, Lerk létá, Fade surově vraždí a setkání s obrovským Onosem, který dokáže probourat dveře, nelze doporučit ani těm nejodvážnějším. Ovšem to není vše. Tým si určí svého velitele, který celou akci sleduje z realtimového pohledu a rozhoduje o tom, kde postavit strážnou věž, těžký kanón a podobně. Mix akce, taktiky a realtimové strategie mnozí považují dokonce za zábavnější než mnohem slavnější Counter-Strike.

Mimořádný ročník

Autoři renomované soutěže označují rok 2009 pro nezávislou scénu za úžasný. Nikdy dříve se nesešlo tolik hlasujících čtenářů a především materiálu k výběru. Nezávislá studia i jednotlivci se loni mohli přetrhnout, jako by snad nemainstreamová a primárně nezisková produkce odrážela dozvuky ekonomické krize v podobě skromnější potence komerční sféry videoherního průmyslu. Třeba loni se při vyhlašování na moddb.com sešlo o půl druhého tisíce méně modů a o čtyři sta položek byla chudší také indie sekce. Podobně sestupnou tendenci bychom pak našli i v průřezu starších ročníků. Na druhou stranu - že od fandovské práce ke komerci není čára tlustá jako hradní zeď – se loni podařilo znovu prokázat. Název Killing Floor původně nesla hororová modifikace pro UT 2004. Začala si ovšem žít svým vlastním životem a podobně jako Red Orchestra dozrála v rukou lidí od Tripwire Interactive do stavu placené hry, jež na pár týdnů čněla v popředí žebříčků prodejnosti na Steamu. Oprávněně od nás dostala pěkných sedm bodů.

Loňský herní rok mimo jiné nabídl i několik inspirací pro teprve chystané projekty, které se možná dobře umístí v příštím ročníku ankety. Jde například o modifikace, které se snaží zalepit díru v podobě nenaplněných tužeb některých hráčů. Štvalo vás třeba, že v PC verzi Ghostbusters chybí multiplayer? Martyna Trantera z Erinity Studios určitě také, ale ten narozdíl od nás neseděl s rukama v klíně a rozhodl se multiplayerovou hru na krotitelskou tématiku vyrobit. Intenzivně se na ní pracuje právě v těchto dnech. Ghostbusters Multiplayer by měl běžet na základu Left 4 Dead a postavit vás dle očekávání do role krotitele duchů, jenž se svými parťáky zbaví město nezvaných hostů. Podmiňovací způsob nebyl ve větě použit náhodou, mod je totiž bohužel stále v raném stadiu rozpracovanosti, hotova je vlastně jen myšlenka, i screeny chybí.

Hlasování redakce:

Multiplayer mod:Mechwarrior Living Legeds (Crysis)

Singleplayer mod:Nameless Mod (Deus Ex)

Indie hra:Reckless Disregard for Gravity

Nejlepší výtvarný styl:Out of Hell (UT2004)

Očekávaný mod: Naruto: Naiteki Kensei (Half Life 2)

Očekávaná indie hra: Overgrowth

Hlasování čtenářů:

Očekávaný mod: Mortewood Plaza (Half Life 2)

Indie hra: Natural Selection 2

Mod roku: MechWarrior: Living Legends (Crysis)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama