nabusene-minipc-od-sony
Článek Nabušené miniPC od Sony...

Nabušené miniPC od Sony...

Ondřej Grym

Ondřej Grym

17. 5. 2006 22:56
Reklama

Jako vše se značkou Sony, je i nová mašinka, o níž si první zákazníci ohřejí ruce až 5. července, nepříjemně drahá. Za několik desítek tisíc korun se však k počítačovému nadšenci dostane ojedinělý produkt, který vznikl na bázi UMPC zařízení. Tedy na platformě Ultra Mobile PC, kterou již před časem oznámil Microsoft (Origami) a Intel. Novinka japonské Sony s hmotností do 600 gramů se pohodlně směstná do rozměrnější kapsy. Přes nevelké rozměry v sobě nese poměrně silný procesor Intel ULV Core Solo s kmitočtem 1,2GHz a 2MB cache druhé úrovně. Spolu s 512MB RAM standardu DDR2 se jádro spolehlivě postará o běh operačního systému Windows XP Professional. Mašinka si díky nemalému výkonu poradí i s nenáročnými hrami. V její základní desce s čipsetem Intel 945GMS totiž pracuje poměrně schopný grafický čip GMA 950, který si nárokuje až 128MB z hlavní operační paměti.

Součástí stříbřitě-černého miniPC je plochý dotekový displej s úhlopříčkou necelých 11,5 centimetrů (SVGA, 1024x600). Po jeho odsunutí odhalí tělo přístroje propracovanou QWERTY klávesnici. Součástí Sonyho technologického zázraku jsou dvě (!) vestavěné videokamerky a čtečka otisku prstu, která má znesnadnit přístup k datům uloženým na 30GB vnitřním disku. VAIO UX vyniká také počtem technologií, jimiž je možné přístroj připojit k síti. Nechybí dnes už standardní Bluetooth rozhraní, z přístroje vyzařuje také ani Wi-Fi signál, poradí si i s EDGE. To vše udrží při životě interní baterie maximálně 4,5 hodiny. Systémek se sice dostane na trh až 5. Července, ale již teď na něj přijímá jeho výrobce přeobjednávky.

VAIO AR – laptop s Blu-ray

Dalším nově oznámeným produktem je širokoúhlý notebook rodiny VAIO AR. Firma jej opatřila přívlastkem "prvního laptopu s Blu-ray mechanikou". Nejlevnější zástupce této rodiny přenosných počítačů vyjde na 1800 dolarů. Ovšem je nutné dodat, že 1800dolarový laptop Blu-ray mechaniku neobsahuje. BR vypalovačku spolu s 1GB RAM, 17" WUXGA displejem a 2GHz čipem (Intel Core DUo) nabídne například stroj za 3499 dolarů.

K AR laptopu se pojí zajímavý příběh, na který narazil pisatel blogu gearlog.com.  V klubu Guest House v New Yorku předváděla Sony zástupce AR série. Jeden z laptopů přehrával obsah z Blu-ray média, na němž byl nahraný film The House of Flying Daggers. Přítomný novinář, toužící na vlastní oči spatřit jeden z prvních Blu-ray disků, se vrhl k přístoji a nedočkavě otevřel jeho mechaniku. Namísto BR disku však z jednotky vyjel zastaralý DVD+R nosič popsaný fixkou, napsal očividně šokovaný mladík.

BR vypalovačka za 900 dolarů?

U Blu-ray mechanik ještě chvíli zůstaneme. Právě v červnu se na trhu objeví další BR vypalovačka. Tentokrát od výrobce Panasonic. Žádná láce to ale nebude. Její cena překročí 900 dolarů, tj. v přepočtu něco málo přes 22 000 Kč. Vypalovačka Panasonic LF-MB121JD, o níž se rozepsala japonská stránka PC Watch, není tak drahá jako její přímý konkurent od Pioneeru (typ BRD-101A, 995 dolarů), ale ani ona se nestane hitovkou letního trhu po níž by vystartovaly široké vrstvy obyvatel. Doba, kdy nová generace zálohovacích mechanik zlevní na přijatelnou úroveň, nastane podle analytiků až v roce 2010. Za dnešní extrémně vysoké ceny BR mechanik mohou náklady na materiál (výroba Blu-ray vypalovačky přijde na 400 dolarů) a nezanedbatelné licenční poplatky, které padají do nenasytných kapes Sony.

Vypalovačka LF-MB121JD je kompatibilní s disky standardu BD-R (disk umožňující jeden zápis), BD-RE (přepisovatelné médium) a BD-ROM (médium pouze pro čtení). Zapisovat umí na jednovrstvá a dvouvrstvá média s kapacitou 25 GB, resp. 50GB. Mechanika je zpětně kompatibilní se současnými CD/CD-R/CD-RW a DVD/+-R/RW disky, tvrdí Panasonic v tiskové zprávě. Panasonic vybaví mechaniku širokou škálou programů pro archivaci velkých objemů dat, firma přidá také software pro editaci audiovizuálních souborů. Zda to však vyrovná její nepříjemně vysokou cenu a přitáhne zájem zákazníků, je nejisté.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama