Law & Order: Legacies Recenze Law & Order: Legacies

Law & Order: Legacies

Marek Švrkala

Marek Švrkala

27. 3. 2012 22:00 3
Reklama

Studio Telltale Games má s předěláváním filmů a seriálů do videoherní podoby bohaté zkušenosti. Vzpomeňme na několik sérií kriminálky CSI nebo na loni v létě dokončenou řadu Back to the Future: The Game. Nejnovějším přírůstkem do portfolia tohoto amerického vývojářského týmu je Law & Order, hra podle úspěšného kriminálního seriálu Právo a pořádek, který se na televizních obrazovkách drží už od roku 1990. Charismatické postavy si fanoušky našly i v České republice, a tak si nepochybně mnozí z vás rádi přečtou, zda si hra zaslouží pozornost.

Law & Order: Legacies je tradičně sérií rozdělenou do epizod. Z plánovaných sedmi dějství byly dosud uvolněny první tři – Revenge, Home To Roost a Killer Smart. Postupně zjistíte, kdo zavraždil pokojskou v hotelu, najdete vraha muže, jenž se se smrtelnými ranami ještě dokázal doplazit před dveře svého domku, kde jej objevila manželka, a s trochou šikovnosti rovněž odhalíte zvrhlého sériového vraha několika žen prodávajících své tělo.

Místo činu i soudní síň

Hra vychází ze seriálové předlohy, což dokládá i fakt, že vaším úkolem není pouze zločince najít, ale také je usvědčit, a to přímo v soudní síni. Každý případ tedy má dvě základní fáze – vyšetřování zločinu a dokazování vaší verze před soudcem a porotou. Vše probíhá postupně. Na úvod v krátkém animovaném filmečku zjistíte, co se stalo. Samozřejmě vám scenáristé rovnou neřeknou, kdo za vraždou stojí. Spolu se svědkem pouze v krátké scéně objevíte tělo, tudíž můžete o okolnostech mordu začít přemýšlet ještě dříve, než na místo přijede známý tým z Práva a pořádku.

Jako jeho člen se po úvodním krátkém ohledání místa činu vrhnete na rozhovory s jednotlivými svědky a podezřelými. Při vyslýchání je nutné být maximálně pozorný. Abyste mohli usvědčit svědka ze lži, musíte si pamatovat předchozí detaily. Usvědčení ze lži je totiž nutné konkrétně podložit. Pokud vedete rozhovor správně, získáváte hvězdičky. Když se naopak při tvrzení zmýlíte, dostanete trestný bod, přičemž po třech takových přehmatech je nutné rozhovor zopakovat od začátku.

Výslechy a hledání důkazů

Vedle výslechů je nedílnou součástí první fáze každé epizody hledání důkazů na místech, která jsou se zločinem nějak spojená (místo činu, domov podezřelého apod.). V určeném prostoru můžete vyhledávat předměty, jejichž siluetu a název znáte z popisu. Není tak složité důkazy ve vymezeném prostoru najít a myší zakroužkovat, aby je váš hrdina pečlivěji prozkoumal. Pouze v několika případech musíte zapřemýšlet, co vlastně máte najít. Hra tak bohužel nenabízí mnoho volnosti. Při vyšetřování se neustále posunujete po předem dané lince, kde jen plníte připravené úkoly.

Stejně lineárně hra postupuje i ve druhé části všech případů, kdy se snažíte přesvědčit soudce o vině pachatele, aby mu spolu s porotou udělil vámi navrhovaný trest. V soudní síni znovu vedete rozhovory se svědky nebo pachatelem. Podobně jako při vyšetřování úspěch závisí na vaší přesné argumentaci. V případě, kdy se slova chopí obhájce pachatele, můžete vznášet námitky. Podle jejich oprávněnosti ovlivníte názor poroty.

Nějaké námitky?

Námitku nelze podat kdykoli, ale pouze v případech, kdy se systém zeptá, zda ji chcete vznést nebo nikoli. Pokud se vám zdálo chování obhajoby nepřijatelné a vyberete správný důvod, pak získáte plusové body, v opačném případě je naopak ztratíte. Výsledné bodové hodnocení rozhodne o tom, na čí stranu se porota přikloní. Jedinou nelineární možností je příležitost dohodnout se s obviněnými na různých formách spolupráce, která ovlivní zakončení případu. Jinak je hra i v druhé části silně lineární. O to víc tak zabolí krátká herní doba, kdy ani jeden z případů nezabere více než hodinu. Můžete je sice opakovat pro lepší výsledek, ovšem tato volba asi osloví jen ty největší nadšence.

Přestože jsou epizody krátké, pobaví. Scenáristy je nutno pochválit, případy jsou napsány velmi zajímavě. Nabízí atraktivní detektivní zápletky, které přináší i nečekané zvraty, jež vyšetřování dále oživí. Avšak na druhou stranu nelze přehlédnout občasnou naivitu některých postav nebo postupů. Některé postavy jsou neschopné po sobě jakkoli zamést stopy, a to i přes předchozí varování, což bije až neuvěřitelně do očí a kazí celkový dojem.

Zpracování neurazí, ani nenadchne

Výsledné hodnocení, které sahá přesně na průměrnou pětku, potvrzuje i audiovizuální zpracování. Pokud už jste někdy hráli nějaké hry od Telltale Games, asi tušíte, jakou grafiku můžete očekávat. Klasické 3D je na úrovni dalších podobných sérií, proto neurazí, ani nenadchne. Tvůrci se zaměřují na blízké detaily. Lokace, v nichž máte hledat důkazy, jsou zpracovány slušně. Stejně tak animace – u rozhovorů sice nemůžete odhadovat chování vyslýchaného podle gest v obličeji jako v L.A. Noire, charaktery ale těží z původní seriálové licence. Svým živým vzorům se skutečně podobají, a tak jistě fanoušky Práva a pořádku potěší. Licence na originální hlasy se bohužel tvůrcům zajistit nepodařilo.

Fanoušci seriálu přesto nepochybně budou nadšeni, že mohou ve společnosti známých postav strávit několik hodin a zkusit si vést případy na vlastní pěst. Jenže obyčejné hráče Law & Order: Legacies nepřiláká. Tři epizody nenabízí nic, čím by se výrazněji zapsaly do dějin počítačových detektivek.

Law & Order: Legacies
Windows PC
Apple Mac

Verdikt

Slušná adaptace stejnojmenného seriálu nabízí zajímavé kriminální případy. Bohužel jsou svázané herním systémem, a tak víc než krátké rozptýlení nenabídnou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama