Hellgate: London Článek Jeden Londýn nestačí…

Jeden Londýn nestačí…

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

10. 11. 2007 23:51 18
Reklama

O tom, že Londýn je jako kulisa pro jakoukoliv počítačovou hru naprosto skvělá snad není potřeba dlouho diskutovat. Zamysleli jste se ale nad tím, kde by se mohlo odehrávat eventuální pokračování? Jedno je jasné – muselo by to být město, které má dobře rozvinutou infrastrukturu. Ne nutně metro, ona i taková nadzemka nebo fajnové autobusy by se neztratily. V souvislosti s vysokými kvalitami Hellgate: London a nedávným prohlášením Billa Ropera, který naznačil, že by při vysokém prodejním úspěchu mohlo následovat ne jedno, ale hned několik pokračování jsme se zamysleli nad tím, v jakých městech by bylo zajímavé otevřít bránu pekelnou.

Pokud budeme brát Hellgate tak, jak nám ji tvůrci z Flagship Studios nastínili v Londýně, nemůže být první volba jiná, než Moskva. Obrovsky rozlehlé metro se spoustou stanic, tras a absolutní atmosférou i bez pekelných příšer na jedné straně a dvoumetrových chlapů s nabitými zbraněmi na straně druhé vypadá naprosto „idylicky.“ Navíc Moskva sama o sobě poskytuje spoustu možností kudy vést příběh. Lokace jsou dostatečně temné a zajímavé samy o sobě. Že by finální bitva s rudými rohatci na Rudém náměstí v pozadí s polorozbořeným chrámem Vasila Blaženého? Proč ne…

Neméně atraktivním místem by určitě bylo největší australské město Sydney. Nejen proto, že se jedná o jedno z nejhezčích míst na světě, nejen proto, že by epické souboje na Harbour Bridge vypadaly naprosto úžasně. My prostě chceme vidět monstra, která obléhají poslední útočiště přeživších lidí – úchvatné architektonické dílo Opera House. Celé město je postaveno kolem největšího přírodního zálivu na světě – Port Jackson, a ačkoliv bychom si zřejmě romantických pohledů na zapadající slunce v Hellgate moc neužili, rozhodně nemůžeme říct, že by nám nepřišlo atraktivní bojovat s monstry v písku Bondi Beach. Navíc dopravní sít, která v sobě sdružuje jak kousky metra, tak nadzemní dráhy a zasahuje téměř do všech koutů města. Zkrátka a jednoduše: kdy se dočkáme Hellgate: Sydney na pultech obchodů?

Jedna z technologicky nejvyspělejších metropolí na světě – japonské Tokyo by si také rozhodně zasloužilo převedení do herní podoby. Už žádné obyčejné domy, v obrovských zářících mrakodrapech a všudypřítomných reklamních panelech je budoucnost! Navíc by se dal docela dobře kombinovat vliv nového Japonska, které by bylo prezentováno právě supermoderní architekturou a na druhé straně klasickými pagodami. Hlavní porce hratelnosti by se ale stejně odehrávala uprostřed mrakodrapového bludiště, možná by stálo za to se přesunout i dovnitř a poté na střechy, kde by za svitu měsíce (a neustálého bičování oblohy deštěm a blesky, znáte to) padl v prach nejeden pekelník.

Evropu zastupují hned dvě metropole, jedna s hezčí architekturou než ta druhá, ale přesto jsou naprosto odlišné. Tou první je italské hlavní město Řím. Nejde ani tak o to, že italská síť podzemní dopravy je pekelná sama o sobě (kdo někdy jel italským metrem, které má většinou vytlučená všechna okna, je pomalováno od sprejerů i vevnitř a navíc mu cestu zpříjemňovalo stádo nadšených italských dětí tak ví o čem mluvím). Důležitá je, jak jinak, architektura. Překrásné památky, které by vytvářely naprosto jistě geniální atmosféru, spolu se spoustou nejrůznějších míst, do kterých by se pekelné portály velice dobře hodily. Dovedete si představit bitvu s posledním bossem na náměstí ve Vatikánu? Nebo epické souboje v ruinách Kolosea? Zkrátka další ideální místo, kde by se mohl Hellgate odehrávat.

Druhým evropským městem, kam by mohly pekelné síly vtrhnout v plné parádě je žabožroutská Paříž. Zapomeňte na zvoníka od matky boží, před Notre-Dame to bude zapotřebí vyčistit od neustálého přívalu zombií a na Moulin Rouge to sice bude stále pořádně červené, ale spíš od obrovského krveprolití, než od vyzývavých reklam. Cestou na Montmartre budete zkoušet ostří svého meče, zatímco ve zlatém hřebu (doslova) na který jste si určitě vzpomněli jako první, když padla zmínka o Paříži, si zabojujete na vrcholu Eiffelovy věže. Paříž je další skvělá kulisa, kde by se mohly pekelné brány otevřít. Opět v sobě snoubí historické prvky s novodobou zástavbou, takže by si vybral skutečně každý. Navíc pokud jste v hlavním městě Francie někdy byli, určitě mi dáte za pravdu, že i ta nejobyčejnější ulice, kterou byste normálně prošli naprosto bez povšimnutí má jakýsi zvláštní šmrnc.

Pořádnou zimu by zažili pekelní démoni ve správním centru Aljašky, v Anchorage. Pokud by přišli nastolit věčnou tmu, asi by byli hodně překvapení, že je už někdo předběhl minimálně na šest měsíců v roce. Anchorage sice není žádné velkoměsto, dokonce neoplývá ani nějakými významnými stavbami a architektura také nijak nevyniká. Co však musí chytit za srdce každého je okolní scenérie. Spousta sněhu a přilehlé lesy v kombinaci s velice hustou sítí dálnic, které by mohly nahradit dráhy metra a v Hellgate: Anchorage působit hodně dobře. Návaznost na přírodu by navíc mohla být velikou výhodou, protože bychom se nemuseli ortodoxně držet ulic města, ale klidně se i podívat za jeho hranice. Co byste řekli na bitky uprostřed lesa smrků, doprovázené vytím (samozřejmě pekelných) vlků?

Kandidátů na město, kde by se otevřely pekelné brány je celá řada. Kupříkladu bitky u pyramid v Káhiře, slumy plné zombíků v Riu de Janeiru, líní pekelníci v klasických amerických taxících z kubánské Havany nebo třeba řežba v oblacích smogu Pekingu. Ale co by to bylo za výčet měst, ve kterých by se mohl Hellgate odehrávat, kdyby v něm chybělo alespoň jedno české. Zapomeňte ale na Prahu, Brno, Liberec či Ostravu. Tím pravým pekelným místem v naší zemi je rozhodně Řitka. Není ničím zajímavá (no dobře, žije tam jedna z našich nejpopulárnějších zpěvaček), po architektonické stránce také nic moc a o metru si může nechat jen zdát. Ale uznejte, nevypadalo by to stylově, kdyby se na vás ze všech reklam smálo „Enter the Hellgate: Řitka?“ Nebo možná Sedlce-Prčice. A co teprve Hellgate: Desná v Jizerských horách…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama