Článek Invex 2006: Digitex Developer Point – vývojáři se předvádějí

Invex 2006: Digitex Developer Point – vývojáři se předvádějí

taltos

taltos

27. 10. 2006 22:59
Reklama

Na světových výstavách, jako je například E3, je pravidlem, že novináři mají přístup do místností, kde samotní vývojáři prezentují a předvádějí své aktuální pecky, které potom vybraní redaktoři představují hráčům. Do letošního roku jste mohli na Invexu spíše narazit na Leoše Mareše ve svém Ferrari, než na některého z vývojářských týmů, ale to se možná již brzy změní. Letos se tímto směrem udál velký skok kupředu a to právě zavedením stánku Digitex Developer Point. Na prezentacích jsme proseděli pěkných pár hodin a kromě známých titulů, jako Armed Assault, Alpha Prime nebo Fish Fillets 2, jsme měli možnost shlédnout i několik velice zajímavých nezávislých projektů.

Skromně prostoru, o to více zábavy!

Prostor pro prezentace v pavilonu D sice nebyl nijak monstrózní, o to byli však malé stánky cennější. Dvě „buňky“ obsadili kluci z Altar Games, Black Element Studios a Bohemia Interactive pod společnou záštitou IDEA Games. Na jejich stáncích si měli návštěvníci možnost zahrát velmi očekávané hry Armed Assault a Alpha Prime. Fronta na vyzkoušení nebyla naštěstí příliš dlouhá, takže jsem se lehce procpal až ke klávesnici a mohl si zkusit, jaký bude projekt Alpha Prime. Jedinečný článek, ve kterém vám kromě zážitků z hraní, přineseme i exkluzivní rozhovor a obrázky od vývojářů, které ještě nikdo neviděl, přineseme již brzy a na recenzi také nebudete čekat dlouho.

Kromě hraní byla tato výstava především o prezentacích od samotných vývojářů, případně se v pauzách na plátno promítala videa z připravovaných her. Nechyběl například Team Fortress 2, Hellgate London, World of Warcraft: Burning Crusade nebo nejnovější Need for Speed: Carbon, kde se předvedla naleštěná Subaru. Program Digitex Developer Point se odehrával pouze ve středu a ve čtvrtek, ale prodlevy mezi jednotlivými prezentacemi byly minimální. Postupně se předvedlo například One-eyed child studios a se svým vývojem RPG ve třech lidech opět ukázali, že v malém týmu není vývoj hry vůbec jednoduchý. Dále se na mini pódiu střídali IDEA Games, kteří měli obsahově svou prezentaci velmi slabou a spíše se zaměřili na plány do budoucna a základní fakty, které všichni známe. Jiří Rýdl, který měl tuto prezentaci na starosti, však není vůbec špatný řečník, takže by se dalo říci, že udělal z ničeho alespoň slušnou zábavu. Samozřejmě nechyběly ani týmy Altar Games, Black Element Studios, Bohemia Interactive, PodVlivem Software nebo Sgames se svým projektem aiR Captains (o tom si povíme později). Svých dvacet minut měla na podiu také prezentace našeho vydavatelství Vogel Burda Communications, které představovalo časopisy OPS 2 a Level, společně se serverem Hrej.cz celou akci zasponzorovalo. Je škoda, že nebyla plocha pro prezentace více uzavřená, protože například ve čtvrtek odpoledne se asi deset metrů od vývojářů spustil velmi hlasitý koncert Sur Store, kteří sice předvedli hezký výkon, ale zkazili vývojářům jejich představy.

Hammer Combat – PDA žije

Kromě velkých jmén v řadách českých vývojářů se na stáncích objevilo i několik menších, nezávislých týmů, které prezentovali své nadějné projekty. Zajímavostí je, že pořadatelé Invexu jim tyto místa poskytla zcela zdarma a jedinou podmínkou bylo zorganizování několika prezentací, což můžeme jednoznačně pochválit. Tento krok se také pořadatelům vyplatil, protože malé týmy někdy kvalitou svých přednášek a prezentací předčily i veliké firmy.

Jednou z takových byla právě hra Hammer Combat pro PDA od PodVlivem Software. Tato hra by se v současnosti již měla prodávat na internetu (podívejte se na oficiální web, kde najdete více informací) a to za příznivou cenu 12 euro (cca 340 Kč). Stručně by se dal Hammer Combat představit jako Mortal Combat pro PDA ve světě podobném Pánu Prstenů. Čekají vás tedy 2D souboje s různými protivníky, kteří budou mít k dispozici několik typů zbraní a jejichž obtížnost bude postupně stoupat. Hra nabídne čtyři hratelné postavy (mezi nimi určitě elf, trpaslík a něco jako hraničář) a desítky různorodých prostředí. Kromě samostatných scénářů budete také moci postupovat po mapě světa. Cesta za hlavním bossem na konci vaší cesty je plná oblud a proto se bude určitě hodit několik druhů úderů a komb, které budou pro každou postavu odlišné. Zajímavostí jsou tři typy ovládání na vašem pocket PC. Buď můžete vše ovládat čistě tlačítky, nebo kombinovaně používat imaginární tlačítka na obrazovce i tlačítka reálná, nebo se čistě spoléhat obrazovku. Rozhodnutí je na vás. Pokud tedy vlastníte PDA a chcete ho využít i jinak než k práci, Hammer Combat by pro vás mohl být ideálním řešením.

Další pán na holení

Dalším z nezávislých projektů byla hra aiR Captains od studia nazvaném SGames. aiR Captains by měli vyjít pravděpodobně příští rok na jaře a to na PC. Čím by vás měla tato hra zaujmout? I když se to nemusí zdát, projekt studia Sgames je poměrně originálním počinem. Nejedná se totiž o žádné válečné letadla, ale o letadlové modely, které proti sobě závodí. Létá se většinou na checkpointy a za vyhrané závody by jste měli získat peníze, pomocí nichž si poté můžete své letadlo vylepšit. Letouny by měly být rozlišeny na tři typy. Motorová, elektrická a třetí druh si autoři drží pod pokličkou, jako své malé tajemství, takže se nechme překvapit. Velkým tahákem by měl být adrenalin při závodech zlepšený ještě tím, že budete moci použít různé zpomalovací kuličky a tím soupeře porazit. Na Invexu nám autoři velmi ochotně předvedli nejenom hru, ale i engine. Nyní pracují na modelu poškození, který i v rané fázi vypadal velmi schopně a v rámci možností i vcelku realisticky. Ulomené křídlo, chybějcí kokpit a podobně. Celkem by měl mít aiR Captains osm rozlehlých map a patnáct propracovaných modelů letadel. Pro podrobnější informace navštivte oficiální stránky. V nejbližší době přineseme exkluzivní rozhovory o obou zde zmíněných titulech!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama