INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších RPG a soulsovek z roku 2022
i Zdroj: Vlastní koláž
Invaze Článek INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších RPG a soulsovek z roku 2022

INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších RPG a soulsovek z roku 2022

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

13. 1. 2023 11:10

Komunitní část letošní ankety INVAZE 2022 právě začíná. Zatímco vy volíte nejlepší hry uplynulého roku v různých kategoriích, my vám v průběhu měsíce v každé z těchto kategorií připomeneme pět nejzajímavějších tipů. Nemusí jít nutně o ty největší favority nebo nejlepší hry, ale spíše o kousky, které herním průmyslem pořádně rezonovaly.

Reklama

Na řadu přichází další těžkotonážní kategorie. RPG tradičně patří k nejkomplexnějším, nejzajímavějším, nejoceňovanějším a tím pádem i nejoblíbenějším žánrům, a letošní rok přinesl hned několik významných hitů. 


Pokémon Legends: Arceus 

28. ledna | Nintendo | Nintendo Switch

Hned na začátek roku dostali fanoušci série Pokémon dlouhá léta očekávanou revoluci. Poprvé se totiž dočkali hry z otevřeného světa, kde se může hráč volně pohybovat, sledovat život Pokémonů a samozřejmě je chytat a využívat v boji. Oproti ostatním dílům série, kde jde především o souboje s jinými trenéry, kladl Legends: Arceus důraz na mapování života divokých Pokémonů a jejich zařazování do vůbec prvního Pokédexu.

Má to svůj logický důvod, hra nás totiž poprvé vzala do poměrně vzdálené minulosti, konkrétně do regionu Hisui, dávno předtím, než se z něj stalo Sinnoh známé z her Diamond a Pearl. Hratelnostně se titul přiblížil spíše sérii Monster Hunter, a byla to natolik svěží záležitost, že se z Legends: Arceus hned stalo jedno z nejoblíbenějších moderních pokračování značky. I proto dostalo v tomto žebříčku přednost před následujícím regulérním pokračováním Scarlet & Violet.

Je totiž velká škoda, že se spoustu přelomových novinek nepodařilo přenést. Minimálně otevřený svět s volným pohybem se ale stal klíčovou součástí her Pokémon.

Recenze Pokémon Legends: Arceus, svěžího pokračování, které série nutně potřebovala
i Zdroj: Hrej.cz

Recenze Pokémon Legends: Arceus, svěžího pokračování, které série nutně potřebovala

4. 2. 2022 19:25

Pokémon Legends: Arceus slibuje do hodně stabilní a zastaralé série her Pokémon vnést poprvé větší hratelnostní změny. Jak…


Elden Ring 

25. února | FromSoftware | PC/Xbox/PlayStation

O pár řádků výše jsem zmiňoval těžké váhy, a tou nejtěžší je určitě Elden Ring. Očekávané RPG od tvůrců série Dark Souls dorazilo v únoru, a okamžitě potvrdilo, proč je studio FromSoftware tak oblíbené. Ohromné, propracované a náročné RPG hráče nadchlo, hra se prodávala vysoko nad očekáváními a ke konci roku začala po právu sbírat rekordní množství ocenění pro nejlepší hru roku. Uspěje i v Invazi?

Proč jde o takový fenomén asi ani není třeba dlouze připomínat. Vypilovaná hratelnost, pečlivě designovaný svět, návykový, ale vysoce náročný soubojový systém, spousta tajemství, atmosféra, tajemný příběh. Elden Ring nabízí všechno, co mají hráči na soulsovkách tak rádi, a ještě mnohem víc, v podobě, o které dříve jenom snili. Titul je navíc přece jen o něco otevřenější než Dark Souls, a tak si k němu nacházejíc cestu noví a noví hráči.

“Mijazakiho tým prostě našel recept na to, jak hráče spolehlivě přikovat k obrazovce a na to, aby se jím hráči přesytili a začali být o něco kritičtější, ještě evidentně nepřišla ta správná doba,” okomentoval hru v recenzi Zdeněk. Výhrady sice měl, zároveň ale přiznal, že Elden Ring některé věci dělá nepřekonatelně dobře.

Recenze Elden Ring, přejmenovaného přírůstku do série Dark Souls
i Zdroj: Tisková zpráva

Recenze Elden Ring, přejmenovaného přírůstku do série Dark Souls

15. 3. 2022 16:29
6

Už jste někdy o nějaké hře slyšeli, že se jedná o Dark Souls v daném žánru? Popularita série proslulé svou obtížností už…


Xenoblade Chronicles 3 

29. července | Monolith Soft | Nintendo Switch

Nabídku obřích RPG obohatil také třetí díl série japonských RPG Xenoblade Chronicles. Na první pohled nepřístupná, kolosální záležitost přinesla velmi atraktivní mix moderních prvků s klasickým hutným JRPG a výsledkem je v mnoha ohledech unikátní zážitek otevřený i hráčům, kteří s žánrem nemají žádné zkušenosti (třeba autorovi tohoto textu…).

Čím je Xenoblade Chronicles 3 tak půvabné? Může to být velmi komplexní hratelnost, obrovský otevřený svět plný nepřátel i ohromně propracovaný scénář se zajímavým světem, principy a především báječně napsanými postavami. Takhle rozmanitý tým hrdinů jste na obrazovce neviděli dlouho. Dvě čtveřice ze znepřátelených rodů mají ke všemu co říct, každá postava má vlastní názor, osud i motivaci a vývoj jejich vztahů vás bude bavit až do úplného konce.

Faktem také je, že hra ze zastaralého hardwaru Switche těží úplné maximum a graficky rozhodně nejde o ostudnou záležitost, ba naopak. Všechny vyšší desítky hodin, které u hry strávíte, se tak máte na co koukat.

Recenze Xenoblade Chronicles 3, úžasného kolosu, který mě málem položil na lopatky
i Zdroj: Hrej.cz / Tadeáš Pepř

Recenze Xenoblade Chronicles 3, úžasného kolosu, který mě málem položil na lopatky

18. 8. 2022 18:40

Na Nintendo Switch konečně dorazila zatím asi nejvýznamnější hra letošního roku. Jak se s mimořádně výpravným japonským RPG…


The Last Oricru 

13. října | GoldKnights | PC/Xbox/PlayStation

The Last Oricru se sice ostatním hrám kolem nemůže vyrovnat kvalitami. Naopak jde o průměrnou nebo jen mírně nadprůměrnou záležitost. Je ale zajímavá tím, že je česká. A tak je pro našince zajímavější, než někteří jiní adepti.

Studio GoldKnights, vedené srdcařem Pavlem Strnadem na titulu s původním názvem Lost Hero pracovalo dlouho. Později do vývoje vstoupil silný vydavatel Plaion (Koch) a plány se začaly měnit. Více prostoru dostaly sci-fi prvky, stále byl pak kladen důraz na větvený příběh s volbami.

Výsledek bohužel zůstal za očekáváním. Design světa se sice povedl, a inspirace sérií Souls je na hratelnosti také znát, o kdovíjak přelomovou záležitost ale nejde. Zamrzí třeba velmi chabé postavy s hrozným dabingem, spousta designových nedostatků v klíčových částech hry, včetně soubojového systému, nebo velmi špatný technický stav s řadou bugů. A je to škoda, potenciál totiž hra rozhodně měla.

Recenze The Last Oricru, českého vyzyvatele akčních souls-like RPG
i Zdroj: Zdeněk Pudivítr, Hrej.cz

Recenze The Last Oricru, českého vyzyvatele akčních souls-like RPG

21. 10. 2022 22:40

České studio GoldKnights po sedmi letech od svého založení konečně uvádí na trh svou prvotinu. Původním názvem LostHero,…


Vampire Survivors 

20. října | Poncle | PC/Xbox/Mobily

Od obřích a komplexních her se přesuneme k úplnému opaku. Loňský překvapivý fenomén Vampire Survivors je v principu extrémně jednoduchou hrou, kde obstaráváte jen pohyb postavy a volíte, které vylepšení přijde na řadu. Klíčem je pak přežít dostatečně dlouho pod náporem stále větších záplav nepřátel. Jednoduchá hratelnost, jednoduchá hratelnost, okamžitá uchopitelnost, ale především až děsivá návykovost. To jsou věci, které Vampire Survivors charakterizují. A to ve hře nejsou žádní upíři.

V tomto případě více než kdekoliv jinde platí, že je potřeba hru vyzkoušet. Z obrázků a videí může působit jako naprostá a ošklivá hloupost. Jenže po prvních pár minutách přijdete na to, proč si jí všichni tak vychvalují…

Autora Vampire Survivors překvapila popularita hry. Dodnes neví, co jí způsobilo
i Zdroj: Poncle

Autora Vampire Survivors překvapila popularita hry. Dodnes neví, co jí způsobilo

Jedním z největších nezávislých překvapení loňského roku je roguelite řežba Vampire Survivors. Nenápadný indie hit od vydání…

2. 1. 2023 12:44

V anketě ale samozřejmě můžete hlasovat pro celou řadu dalších adeptů na výhru. Záleží především na vás. Hlasování již začalo, svůj názor tedy můžete vyjádřit třeba právě teď. Zapojením do ankety se navíc zároveň zařadíte do soutěže o hodnotný dárek v podobě SSD disku od generálního sponzora Invaze, společnosti Samsung!

Vypusťte sílu Samsung SSD 980 PRO, modelu navrženého pro náročné hráče a technicky zdatné uživatele. Nabízí vysoce výkonnou šířku pásma a propustnost pro náročné použití ve hrách, grafice, analýze dat a dalších oblastech. Načítání her je rychlé, takže můžete více hrát a méně čekat.
INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!
i Zdroj: Vlastní koláž

INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!

Herní rok 2022 je za námi. V rámci vůbec posledního ohlédnutí za uplynulou sezónou přichází tradiční INVAZE Hrej.cz, v rámci…

10. 1. 2023 12:00
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama