Hrál jsem preview verzi Dead Island 2. Obnovila ve mně víru v herní vývoj
i Zdroj: Dambuster
Dead Island 2 Článek Hrál jsem preview verzi Dead Island 2. Obnovila ve mně víru v herní vývoj

Hrál jsem preview verzi Dead Island 2. Obnovila ve mně víru v herní vývoj | Kapitola 3

Radek Raudenský

Radek Raudenský

13. 3. 2023 16:00

Seznam kapitol

1. MOC DRAHÝ NA POLOŽENÍ 2. DEAD ISLAND 2 | PHOTOREALISTIC DEMO 3. ROZSEKEJ MĚ NA KOUSKY

Přiznám se, nevěřil jsem jim. Vždyť Dead Island 2 byl jedním velkým memem, který se táhnul už dlouhá léta. Prakticky jediným hmatatelným důkazem, že se někdy přemýšlelo nad skutečným vývojem, byl legendární trailer, na který navázala třeba parodie Goat Simulatoru 3.

Reklama

Dost o technikáliích, jaká je hra jako taková? Opět, jsem dost překvapen. Oproti verzi na Gamescomu se logicky mnohé nezměnilo, ale s možností začít úplně od začátku příběhu, prožít si úvod a nějaký „vývoj“ se pocity o něco zlepšily. Příběh raději prozrazovat nebudu, hned na začátku ale máte klasickou možnost vybrat si z několika typů postav, což dále ovlivní i váš gameplay. Kromě hratelnostních vlastností se mění také schopnosti, dabing a „životní filosofie“ postavy.

Kvůli přechodu na jiný počítač jsem rovnou vyzkoušel dvě různé postavy a musí se nechat, že hratelnost byla odlišná zásadně. Hlavní rozdíl je v typu obrany, kdy jedna postava prostě blokuje rány rukama, druhá uskakuje do stran. Liší se ale i životy, výdrž a poškození, které se odvíjí také podle vaší úrovně, úrovně zbraní a jejich vylepšení.

O těchto schopnostech nebo kartách, které vám dodávají další možnosti soubojů, se moc rozepisovat nebudu, ve zkratce vám dovolují třeba kopnutí ve vzduchu nebo silný úder do země, který znehybní okolní zombie. Jde o efektivní a moc pěkné doplňky, které během soubojů s většími skupinami nepřátel rozhodně oceníte.

Klasické potyčky ale probíhají prostým mácháním zbraně. Lehká těžkopádnost animací bohužel stále zůstává a třeba mávání s kladivem mi přijde až moc krkolomné. Klasické zbraně jako je meč, katana nebo trubka jsou ale poměrně svižné, souboj vám dává pocit, že postava do úderu skutečně dává sílu a především – je to vážně velká zábava. A to i díky nové technologii, kterou se Dambuster hodně chlubí.

Vývojáři totiž do Dead Island 2 přinesli novou, velmi efektní gore technologii, která má přinášet realistické poškození nepřátel. Tělo zombie je tak složeno z několik vrstev, které se při zásahu „odlupují“ podle zbraně. Součástí efektu jsou i vnitřnosti, mozek, krev, kusy masa a kompletní amputace končetin. I když podobně brutální sliby nedopadají u konkurenčních her vždy podle očekávání, u Dead Island 2 se to výjimečně povedlo. Portcování těl nemrtvých na kousíčky je opravdu nechutně krásné a po vašich drtivých zásazích skutečně odlétají kusy masa, případně se v těle vytvoří hluboká řezná rána. Po delším souboji (nebo experimentech na zemi) se můžete doslova prokousat až na kost, kterou lze následně amputovat. U zásahů do břicha na vás po čase vypadnou střeva, žaludek a další vnitřnosti. Nejlépe to asi ukážou kolem přítomná videa, přímo od vývojářů.

Ani zbývající náplň hry není špatná, i když mi upřímně moc nesedne až přílišná připitomnělost hlavní postavy. To ale sedí k celkovému motivu hry, kdy jste prostě ujetí imunní dvacátníci, kteří si „užívají“ života a sekají zombie jednu po druhé. Také je důležité vypíchnout, že Dead Island 2 není open-world, ale zároveň není úplně koridorovou akcí. Odehrává se v otevřenějších lokacích, které vás zadržují mantinely, ale zároveň můžete prozkoumávat okolí a nalézat poměrně zajímavé vedlejší mise.

Prozatím tak Dead Island 2 vypadá až překvapivě dobře. Z hlediska grafiky i hratelnosti byste vůbec nepoznali, že se o její vydání bojuje už 11 let. Všechny dojmy ale pochází z preview verze, na což je nutné brát velký ohled. Jak hra dopadne na ostro se snad dozvíme už za měsíc, tedy 21. dubna.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama