Historie světa Cyberpunk 2077
i Zdroj: Hrej.cz
Cyberpunk 2077 Článek Historie světa Cyberpunk 2077

Historie světa Cyberpunk 2077

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

7. 12. 2020 13:00 4
Reklama

Očekávané polské RPG pomalu klepe na dveře, už snad s jistotou můžeme říct, že nedojde k dalšímu odkladu a Cyberpunk 2077 skutečně vyjde 10. prosince. Jde o takový malý dárek pro všechny nadšence, kteří hru s velkým očekáváním vyhlíží už od ledna roku 2013, kdy byl zveřejněn první teaser.

Fanoušci by se dali rozdělit na dva tábory. Příslušníci toho prvního se snaží zuby nehty ubránit jakýmkoliv spoilerům, ze samého strachu se sotva podívají na trailer, o sledování gameplay ukázek nemůže být ani řeč. O hře si ani nic dalšího nezjišťují, před jejím spuštěním mají základní informační rámec, který si průběžně doplňují až během hraní. Rozhodně nejde o špatný přístup. Pak tu ale máme Nadšence, jimž fascinace atraktivním blockbusterem jednoduše nedá spát. Jako houby nasávají všechny dostupné informace, aby šli do akce řádně vybaveni. A právě na ně míří tento článek.

Ještě před recenzí si řekneme něco k historii světa, o níž se můžete dočíst třeba v knize The World of Cyberpunk 2077 nebo na obsáhlé Cyberpunk Wiki. Jestli jde o spoilery, či nikoliv, na to si každý ze čtenářů musí odpovědět sám, už jen kvůli tomu, že nyní nedokážu říct, jak bude na historické události odkazováno ve hře. Nutno ale podotknout, že článek rozhodně nic zásadního nepropálí, spíš přinese informace, které mohou pomoci k pochopení toho, co se následně ve hře bude dít.

POD NADVLÁDOU KORPORÁTU

Historie světa Cyberpunk 2077
i Zdroj: Hrej.cz

Stejně jako třeba série Fallout, i Cyberpunk 2077 plynule navazuje na historii našeho světa. Od skutečných událostí se ale začíná odchylovat až v devadesátých letech minulého století. Někdy v této době se k moci postupně začaly dostávat megakorporace, které svým vlivem postupně zastínily vlády zemí po celém světě. To se jim podařilo mimo jiné díky podpoře některých politiků, u kterých byl střet zájmu vnímán především jako zásadní výhoda, z níž mohou těžit obě zainteresované strany.

Velmi nevybíravým způsobem se těžilo i přírodní bohatství. Firmy získaly neomezený a nekontrolovaný přístup k darům matičky Země, což nastartovalo environmentální kolaps a nevratné klimatické změny. Třeba masivní odlesňování v Americe přispělo k výskytu kyselých dešťů, písečných bouří a tornád. Haiti bylo zcela opuštěno kvůli smrtícím bouřkám, třetina Nizozemska zmizela pod vodou, Maledivy pak byly zatopeny kompletně.

Situaci nevylepšily ani ozbrojené konflikty, třeba ze Středního východu se následkem nukleární války stala radioaktivní pustina. A k tomu došlo k ekonomickému kolapsu, protože se vláda Spojených států pokusila nenápadně manipulovat americké a evropské akciové trhy. Ze všeho ale paradoxně nejvíce těžily opět nadnárodní korporace.

Za velkou louží následně došlo ke státnímu převratu. Vznikla jakási koalice vládních agentur, která úspěšně zadupala do země veškeré demokratické smýšlení. Federace se rozpadla, několik států se prohlásilo za nezávislé a svobodné země. Tou dobou se ustanovila nová sociální třída nomádů. Kvůli čisté vodě a práci museli migrovat po celé zemi, což souviselo s masivním vylidňováním velkých měst. Mnozí považují tento kolaps za nejhorší katastrofu 21 století. To nejhorší ale teprve mělo přijít.

ČTVRTÁ KORPORÁTNÍ VÁLKA

Historie světa Cyberpunk 2077
i Zdroj: Hrej.cz

Válečná vřava naplno vypukla v roce 2021. Hlavními aktéry byly společnosti CINO (Corporation Internationale Nauticale et Océnique) a OTEC (Ocean Technology and Energy Corp). Názvy napovídají, že se v první řadě zabývaly těžbou surovin na dně oceánů. I proto byl konflikt označován jako Oceánská válka. Společnosti se přetahovaly o zbytky třetí firmy. Aby se o ně mohly porvat, musely investovat do armádních složek. OTEC si tedy najala Militech, CINO zase Arasaku.

Konflikt začal nenápadně. Nejprve došlo k vraždám několika vysoce postavených představitelů obou firem, byly také ukradeny a zveřejněny kompromitující materiály. Netrunneři (pojem označující pokročilé hackery) se postarali o útoky na citlivá data, což vyústilo v informační embargo ze strany společnosti NetWatch. Kola války se ale teprve roztáčela.

V roce 2022 byl už konflikt mnohem více otevřený. Už nemělo význam se skrývat. Krom přímých útoků na výzkumná centra pokračoval i boj ve virtuálním prostředí. Společnosti se vzájemně ohrožovaly skrze viry, devastující programy nenávratně poškodily síť, na internetu tedy vznikla velmi nebezpečná místa. Uskupení NetWatch se sice snažilo síť ochránit, následkem destrukce serverů a řádění virů ale pomalu umírala.

Skupině NetWatch se mezitím podařilo alespoň částečně zabezpečit virtuální prostor. K tomu posloužila „Blackwall“, virtuální bariéra oddělující síť spravovanou lidmi od míst, nad nimiž držel kontrolu autonomní inteligentní systém.

Eskaloval také konflikt v reálném světě. Velmi brzy přerostl v klasickou válku, v níž stáli v prvních liniích žoldáci firem Arasaka a Militech. Z Ria de Janeira zbyla pouze hromada sutin, jeho obyvatelé byli povražděni, nebo donuceni odejít do vyhnanství. Z nekončícího konfliktu byly jednotlivé země velmi vyčerpané. Vlády některých států se rozhodly, že je potřeba zakročit. Došlo tedy ke znárodnění majetku angažovaných korporací, které tím pádem přišly o veškerou moc.

Posledním hřebíčkem do rakve žoldáckých skupin byl nukleární útok na Arasaka Towers v americkém Night City, poslední útočiště jednoho z aktérů celého konfliktu. Bombu údajně odpálila skupina přezdívaná „Atlantis Group“, v níž operovaly legendy moderních dějin. Mezi ně patřila i jedna notoricky známá postava, jíž ve hře ztvárnil jeden poměrně známý herec. Ano, jedná se o Johnyho Silverhanda.

Jeho zapojení do slavného atentátu ale nikdy nebylo potvrzeno, nehledě na to, že ho po výbuchu už nikdy nikdo neviděl. A to samé platí i pro jeho údajného parťáka – Morgana Blackhanda. Povídačky naznačují, že osudné noci zamíchal kartami Adam Smasher, který se snažil atentát přerušit. Silně augmentovaný kyborg údajně stojí za smrtí Silverhanda.

POVÁLEČNÉ OBDOBÍ

Historie světa Cyberpunk 2077
i Zdroj: Hrej.cz

Více než deset let následně trvalo, než se svět alespoň trochu vzpamatoval z válečné vřavy. O míru se ale mluvit rozhodně nedalo. Po celém světě docházelo k nepokojům a demonstracím, zatímco se vlády jednotlivých zemí pokoušely opět získat dění pod vlastní kontrolu. Za zničení centra Night City byla obviněna Arasaka, přestože spekulace naznačovaly, že by za něj mohla být odpovědná organizace Militech, která financovala speciální údernou skupinu, jíž zároveň poskytla nukleární bombu. Vláda Spojených států rozčarování z jaderného útoku využila a Militech nenápadně znárodnila, aby posílila vlastní pozici.

Prezidentka Elizabeth Kress se nicméně nijak nehodlala zapojit do obnovy zdevastovaného Night City. Tím si zajistila, že Svobodné státy Severní Kalifornie nebudou schopny Spojené státy jakýmkoliv způsobem ohrozit. Obyvatelé Kalifornie se tedy museli spolehnout pouze sami na sebe.

Státy i organizace se snažily především znovu postavit na nohy, technologický pokrok tedy stagnoval. Na opuštěná bojiště se vydávali nomádi v naději, že najdou ztracené technologie. A když se podařilo, pašovali je ve svých obrněných transportérech k těm, kteří za ně byli ochotni nabídnout nejvyšší částku.

Skupině NetWatch se mezitím podařilo alespoň částečně zabezpečit virtuální prostor. K tomu posloužila „Blackwall“, virtuální bariéra oddělující síť spravovanou lidmi od míst, nad nimiž držel kontrolu autonomní inteligentní systém. Objevily se konspirační teorie, podle nichž byla NetWatch donucena k dohodě s tímto inteligentním systémem, takže síť není ani nadále pod kontrolou.

Po roce 2035 se už země pomalu začaly přibližovat k normálu. Poškozená infrastruktura byla opravena, zbořené budovy znovu postaveny. Lidé se pomalu začali vracet do měst. A korporace se opět nadechovaly před další příležitostí. Za přispění nomádů a menších firem bylo znovu vybudováno i Night City. Místní obyvatelé si dobře pamatovali, že je vláda Spojených Států v těžkém období nepodpořila, panoval dokonce názor, že z Arasaky udělala obětního beránka, který měl být na oko zodpovědný za nukleární výbuch.

ZNOVU DO BOJE

Historie světa Cyberpunk 2077
i Zdroj: Hrej.cz

Na konci roku 2069 byla zvolena nová prezidentka – Rosalinda Myersová. Ta si prosadila rozšíření federálního práva i na země Svobodných států. Ty samozřejmě na něco takového nechtěly přistoupit. Schylovalo se tedy k další válce. Ač to na první pohled nemusí být úplně patrné, opět zde sehrály roli nechvalně proslulé korporace zodpovědné za konflikt, který začal před dlouhými padesáti lety. Nové Spojené státy spoléhaly na znárodněnou firmu Militech, separatisty Svobodných států zase nepřiznaně dotovala Arasaka.

V bojích byly využívány poslední technologické výdobytky, což bylo znát zejména v jejich devastující síle. Night City jen o vlásek uniklo další katastrofě, Severní a Jižní Kalifornie se nacházely na opačných stranách konfliktu. Začátkem roku 2070 se federální jednotky pomalu přibližovaly k hranicím města. Městský radní Lucius Rhyne naštěstí na poslední chvíli skrze své kontakty požádal o pomoc zástupce Arasaky. A ti jeho žádost vyslyšeli. Do Night City přiletěly transportéry plné vojáků, federální jednotky byly donuceny ke stažení.

Následně se zástupci obou celků domluvili na smíru, stvrzeném podepsáním Úmluvy o sjednocení. Vznikla tedy křehká koalice. Svobodné státy si udržely autonomii, zavázaly se ale, že budou spolupracovat s federální vládou a nebudou proti sobě podnikat žádné vojenské akce.

Zdá se, že hlavním vítězem bitvy bylo Night City. Od té chvíle je považováno za mezinárodní svobodné město, nezávislé na politice obou aktérů poslední války. Za nově nabytou svobodu ale muselo zaplatit. Do města se opět nahrnuly korporace, které zde začaly bezhlavě investovat. Oficiálně se vrátila také Arasaka. Společnost si zde znovu vybudovala sídlo, na stejném místě, kde stálo to původní, než bylo zničeno jaderným útokem v roce 2023.

A jak bude historie pokračovat? To už záleží na vás. Další odstavce totiž ovlivní postava pod vaším dohledem. Snad to tedy v centru Night City zase nebouchne.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama