Gamescomové dojmy z Pentiment - Sherlock na plátně
i Zdroj: Microsoft
Preview Pentiment Článek Gamescomové dojmy z Pentiment - Sherlock na plátně

Gamescomové dojmy z Pentiment - Sherlock na plátně

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

24. 8. 2022 21:40

Na letošním Gamescomu jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli svéráznou a fantasticky stylizovanou detektivku Pentiment. Jak nás prvních patnáct minut hraní zaujalo?

Reklama

Studio Obsidian Entertainment, toho času pod taktovkou Microsoftu, má v současnosti v rámci organizace molochu velmi významné postavení. Vedle Playground Games, Coalition nebo studií kolem Bethesdy patří k nejvýznamnějším jménům a ve svých kancelářích v současnosti rodí pokračování fantastických Outer Worlds i velmi ambiciózní RPG Avowed. Mezitím navíc dotahuje k uspokojivé podobě zahradní survival Grounded. Mohlo by se zdát, že pro relativně kompaktní firmu jde už tak o hodně obrovské sousto, se kterým se popasuje jen sotva.

I přes to se ale menší fragment pracovních sil soustředí ještě na úplně jiný titul, který z tvorby Obsidianu vybočuje velmi výrazně. Nenápadná detektivka Pentiment sice neoslní produkčními hodnotami, i tak si ale při odhalení okamžitě získala mojí pozornost. Když jsem tedy dostal možnost vyzkoušet v rámci Gamescomu rozpracovanou verzi hry, neváhal jsem ani vteřinu. A rovnou můžu naznačit, že i nad rámec geniální stylizace a grafického zpracování ve stylu středověkých kreseb má čím zaujmout.

PENTIMENT, ALE ŽÁDNÝ SENTIMENT

V rámci zhruba patnáctiminutové hratelné ukázky jsem dostal možnost v kůži hlavního hrdiny Andrease Malera proklepnout dílčí indícií v mnohaletém vyšetřování, kolem kterého se příběh hry primárně točí. Přímo v rámci slotu jsem byl upozorněn na to, že dostanu na výběr mezi třemi cestami, kterými se ve vyšetřování vydat (přičemž bohužel časově stihnu jen jednu) a že mě hra vrhne do fáze, ve které už se kola vraždy rozjíždějí naplno.

Andreas Maler je v podstatě geniální renesanční člověk

Sluší se připomenout, že je Pentiment v první řadě detektivka. Hlavní hrdina se přimotá k případu vraždy zámožného muže v bavorském opatství, a během divokých let 16. století se snaží očistit jméno svého křivě obviněného přítele, stejně jako odhalit skutečného vraha. Jeho rukou ale mezitím umírají další oběti. 

Zmínka o Sherlockovi v titulku není jen tak náhodná. Právě vyšetřovací schopnosti hlavního hrdiny jsou v mnoha ohledech klíčové pro hratelnost. Zatímco v Kingdom Come: Deliverance jste si užívali život očima vesnického pacholka, který ve stylu doby rozhodně nevládl gramotnosti, Andreas Maler je v podstatě geniální renesanční člověk. V demu jsem dostal možnost ve zrychlené podobě zformovat jeho životní cestu. Můj Maler tedy studoval pokročilou aritmetiku, vynikal v rétorice, díky studiím v Itálii se leccos přiučil jihoevropským jazykům včetně řečtiny, ve volném čase se věnuje manuálním řemeslům a než odešel z univerzity, naléval svůj mozek znalostmi medicíny.

Gamescomové dojmy z Pentiment - Sherlock na plátně
i Zdroj: Obsidian / Microsoft

To významným způsobem ovlivňuje jeho pozdější možnosti. Z rozhovoru, který jsem posléze vedl s kolegyní, která Pentiment taktéž vyzkoušela, je kombinace konkrétních kroků ve vyšetřování a správných schopností Malera dost určující pro to, jak celý systém vynikne. V mém případě se vydal pomoct s pitvou zavražděného v klášteře, a díky bohatým znalostem medicíny se dialogy (značené symboly v místech, kde znalosti postavy odemykají nové odpovědi) zajímavě rozvíjely.

VRAH NENÍ ZAHRADNÍK

Ve hře bude (zřejmě) úplně absentovat akce, na kvalitě a pestrosti rozhovorů je tedy přímo závislá. V principu jde především o to, aby hráč sbíral informace a názory poodhalující tajemství zastírající vraha, v dílčích momentech ale můžete různým způsobem reagovat na druhého diskutujícího. V souvislosti s nastaveným přemýšlením může Maler samozřejmě být dobrosrdečný vědátor, nebo naopak hodně hubatý náfuka. Dialogy nejsou dabované, nechybí jim ale šmrnc, a i když rozhodně nejsou autenticky dobové, scénář i jeho osobitý humor rozhodně budou patřit k silným stránkám hry.

Vzhledem k tomu, že jsem si mohl ohmatat jen drobný kousek vražedné skládačky, můžu jen těžko hodnotit, jak budou vyšetřovatelské hádanky a rozhovory s postavami fungovat v širším kontextu. Stejně tak zatím nemůžu hodnotit, jak velký dopad budou mít volby na celkový vývoj zápletky. Titul zřejmě nabídne poměrně zásadní svobodu v tom, jak nastalé problémy řešit a jak k vyšetřování přistupovat, a zároveň staví i na pestré nabídce zajímavých klíčových postav.

Stylizace a grafické zpracování hry je nepřekvapivě fantastické. Styl starých kreseb má své nezaměnitelné kouzlo a paradoxně příjemně působí i v zásadě primitivní animace. Vyloženě skvělé je zpracování dialogových bublin s charakteristickým škrábáním brku na pozadí, navíc ozvláštněné o různě zvýrazněná kontextová slova, ke kterým si můžete otevřít nápovědu. V ten moment se z herní obrazovky stane jen jedno políčko v ilustrovaném almanachu a i když jde spíše o drobnost, Pentimentu to dodává obrovský charakter.

Fanouškům hutných dialogů nabídne zábavu navěšenou na poctivý detektivní příběh

Kdybych se měl zamyslet nad negativy nebo možnými úskalími hry, možná bych zmínil až překvapivě málo detailní venkovní svět, respektive vesnici, po které Maler pochoduje. Také mě trochu mrzí, že zatímco některé postavy (pastevec), které potkáte při průzkumu světa nabízí velmi zajímavé rozhovory dokreslující podobu tehdejší společnosti, jiné s vámi odmítají prohodit více než jedno slovo. To je ale prvek, který se ještě s plnou verzí může změnit.

Z Pentimentu jsem po vyzkoušení ještě nadšenější, než jsem byl předtím. Fanouškům hutných dialogů nabídne zábavu navěšenou na poctivý detektivní příběh a stylizací minimálně zaujme snad každého hráče. Ve studiích Obsidianu se tak rodí jeden z nejzajímavějších titulů letošního roku a už se nemůžu dočkat 15. listopadu, kdy hra konečně vyjde.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama