Football Manager 2011 Článek Football Manager 2011

Football Manager 2011

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

11. 10. 2010 22:32 5
Reklama

Football Manager, každoroční dávka zelené drogy, prolomila s ročníkem 2011 jedno letité tabu. Do hry vstupují vedle manažerů, trenérů, hráčů, skautů a novinářů také agenti, a to s pořádnou razancí. Stačí dvě hodiny hraní a vedle hromady e-mailů doporučujících skvělé šestatřicetileté útočníky, kteří bezprecedentní shodou neblahých okolností před půl rokem přišli o angažmá, začne Mr. Chan vypadat jako docela seriózní týpek. Ano: ti, o nichž mnozí experti mluví jako o moru mládežnického fotbalu, ti, kteří způsobují odchody šestnáctiletých "supertalentů" do zahraničí, blbnou hlavu mládežnickým reprezentantům a protlačují do národních výběrů své "koně" – jsou tu a chtějí jediné. Vaše peníze. Jediné štěstí, že zatím jen ty virtuální...

Můj klient doopravdy trvá na zvýšení provize pro agenta

Přítomnost agentů značně mění nejen strukturu e-mailové složky fotbalového manažera. Práce ve vybraném klubu teď zahrnuje vedle určování tréninků, sledování a nakupování hráčů, rozhodování o sestavě a taktice, také mnohem více "povídání". Pod slovo "komunikace" by se dala shrnout většina zásadních novinek, které jsme měli v betaverzi Football Manager 2011 možnost otestovat. Agenti vstupují do vyjednávání o smlouvách a přestupech – celý proces je díky tomu mnohem živější, jednání se může zvrhnout v komplikované licitování nad klauzulemi, procenty, penězi či pozicí v týmu a v krajním případě skončit i totálním rozkolem. Agenti se ve vyjednávání dobrých podmínek pro své klienty opravdu činí a neváhají ani zaplavovat vedení klubů tipy na své hráče, kteří by rádi změnili dres. Výsledkem je realistický dojem – zpočátku se zdá, jako by manažer ani nepotřeboval scouting, když se mu hrnou ze všech stran tipy na "zaručené hvězdy". Dát si práci a investovat do vlastního průzkumu trhu skutečným odborníkem nese ale dlouhodobě mnohem lepší výsledky, než zalátání sestavy třicátníky z Chile.

Výrazně živější je pak také komunikace s hráči, médii či konkurenčními manažery. Slouží k ní nová obrazovka – dialogové okno, v němž si manažer volí formu, jakou sdělí hráči své přání či rozhodnutí. Typické využití je například ve chvíli, kdy chce donutit hvězdu mužstva, aby radila a pomáhala nadějnému juniorovi – je třeba zvolit jiný přístup, pokud jde o namyšlenou primadonu, než když se má "učitelem" stát zkušený a pracovitý veterán. Rozhovory se samozřejmě časem trochu opakují, stejně jako hovory s novináři při komentování mužstva soupeře nebo na tiskových konferencích u příležitosti přestupů či důležitých utkání. Ale i tak je tahle snaha oživit a osvěžit hru, která právem může být vnímána jako šedivě sterilní a plná tabulek a čísel, sympatická.

Těžko na cvičišti, lehko na Old Trafford

Mírnou evolucí prošel v novém ročníku také systém tréninků. Nastavování globálního tréninku pro skupiny hráčů je nyní o něco snazší, ubylo typů tréninku a co je velmi šikovné, hra od samého začátku obsahuje standardní nastavení nejen pro brankáře a hráče v poli, ale brankáře, obránce, záložníky a útočníky, a co víc, sama hráče do těchto škatulek zařazuje. Ze zjednodušeného systému je patrné, že tvůrci chtějí manažery donutit, aby se více věnovali individuálnímu tréninku – to je pestrá škála pokynů, které adresují trenéři přímo hráči, a týkají se nácviku určité dovednosti či taktické příkazy do zápasu.

Když pak dojde na samotné soutěžní či přípravné utkání, představí se v plné kráse 3D engine – ten slavil premiéru v minulém ročníku, letos je viditelně dotaženější a atraktivnější. Pohyby hráčů jsou vcelku plynulé a akce, které se na hřišti odehrávají, velmi fotbalové. Ačkoliv se tak po zelené ploše stále pohybují víceméně univerzální "kuželky", dost často se hráč přistihne při pocitech ne nepodobných sledování fotbalu v televizi, čemuž napomáhají i maličkosti jako rozverné oslavy gólů nebo občasné záběry na zaplněné tribuny.

Betaverze Football Manager 2011 ukázala, že všechny milovníky kulatého nesmyslu čeká zase spousta bezesných nocí. Bezkonkurenčně velká a detailní databáze hráčů má sice své mušky (Milan Petržela do béčka Viktorie Plzeň opravdu nepatří a hra bohužel nezaregistrovala ani tragické úmrti Rostislava Nejepsy), ale ty mají význam kapky krve v celé sérii Carmageddon – a pocit z realisticky zpracovaného spravování fotbalového klubu se vším všudy je díky přítomnosti agentů a živým dialogům zase o něco lepší.

Z druhé strany se ale patří poznamenat, že novinky a změny, které letošní ročník představil, jsou proti loňské "revoluci" hodně kosmetické a hra se tak opět dostává na nebezpečně tenké pomezí mezi regulérním pokračováním a soupiskovým updatem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama