DotA 2 Článek DotA 2: International 3

DotA 2: International 3

Dan Kremser

Dan Kremser

15. 8. 2013 22:46 6
Reklama

Jsou tací, kteří hovoří o největší události v historii elektronického sportu. Jiní vám zase řeknou, že nic tak dokonale naplánovaného a zpupněji prezentovaného nikdi neviděli. No, a třetí vám zase prozradí, že to byla ta největší blbost, na jaké kdy spočinuli zrakem. International 3 se zkrátka do povědomí profesionálního hraní zapsal opravdu mamutím písmem. Rozčeřil stojaté vody jinak zkostnatělé profesionální komunity a zaujal běžně zcela lhostejné herní pisálky. Bylo by tedy zločinem, kdyby nezanechal malinkatou stopu i u nás.

Povinný základ

Pod magickým názvem International 3 se samozřejmě skrývá megalomanský turnaj ve hře DotA 2, který již třetím rokem pořádá zámořský gigant a vydavatel zmiňované MOBA hry - Valve. Ostruhy si přitom jeho pořadatelé vydobyli již na Gamescomu v roce 2011 a poté v Seattlu. Tam se ostatně hráči vrátili i letos aby svedli před zraky statisíců radosti i zklamání chtivých fanoušků napínavé souboje.

Do bojů o výhry v celkové hodnotě závratných 55 milionů korun (o tolik peněz v tak krátké době se zatím nikdy nesoutěžilo) se zapojilo celkem 16 týmů. 13 celků si pozvalo samo Valve a další tři volná místa pak byla rozdělena v kvalifikaci. Celkem si tak do prostorů hotelu Westin a velkolepé Benoraya Hall přijelo zahrát 80 hráčů hned ze třech kontinentů. Nechyběly ani takové celky jako Alliance, Natus Vincere nebo Fnatic. Zkrátka zastoupení jaké má na podobné akci být.

Vrchol luxusu

Ani se není čemu divit! Neexistuje asi vůbec nikdo, komu by se do luxusního zázemí celého turnaje nechtělo. Jak už jsme zmínili, skupinová fáze se odehrála v prestižním hotelu Westin a podle slov samotných hráčů o ně Valve pečovalo jako o krále. Když pomineme standardní služby poskytované hotelem, stále nám zbude například speciálně upravená část pro trénink a hraní. Pro všechny soutěžící byly připraveny počítače s tím nejlepším hardwarem a organizátoři si našli čas i na takové detaily, jako je hravé pojmenování jednotlivých místností. Samozřejmostí je po celou dobu proplácení všech nákladů, Valve zaplatilo všem týmům (nikoli pouze hráčům, ale i trenérům a manažerům) cestu tam i zpět a kromě bohaté nabídky volnočasových aktivit nechyběla dokonce ani strava uzpůsobená speciálně podle požadavků každého hráče. Jo, Valve je holt v Seattlu doma a může si vyskakovat!

"Na výrobě samotných trofejí Valve spolupracovalo s věhlasnou společností WETA, známou díky efektům pro filmy Hobit nebo Superman."

Ta hlavní zábava, show kterou většina sledovala na Twitch.tv, se ale odehrála až v prostorách Benoraya Hall. V domově Seattleského symfonického orchestru, jenž pojme více než 2000 diváků. Pravda, na Staples Center, kde se bude odehrávat finále konkurenční LCS to ani zdaleka nemá, ale na druhou stranu se organizátorům podařilo vykouzlit neopakovatelnou atmosféru. Nejvíce si samozřejmě dokonale připravený sál, nádherné pódium a atmosféru vychutnali diváci na místě. Ti se přímo do sálu mohli navíc dostat už za hodně solidní vstupné 2000 Kč. Za takovéhle peníze návštěva třetího International rozhodně stála! Vždyť jen na výrobě samotných trofejí Valve spolupracovalo s věhlasnou společností WETA, která má na starosti i rekvizity k filmovému Hobitovi nebo Supermanovi. Pozadu pak Valve nezůstali ani s hudbou nebo efekty.

A jak to dopadlo?

Hlavní cenu, tedy jméno na trofeji Aegis of Champions a nějakých legračních 28 milionů korun si odnesl švédský celek Alliance v těsném závěsu s ukrajinskými Natus Vincere a Orange Esports. Favorité tak potvrdili předpoklady a švédský vítězný tým konečně dokázal, že poměrně mladý klan není pouze slabším odrazem sesterského Evil Geniuses. Nějaké ty peníze ale nakonec dostala celá první osmička, takže smutku mnoho nebylo. Kromě toho si pak všichni samozřejmě odvezli parádní zážitky a kupu nových zkušeností. Neopakovatelné momenty nabídla akce i samotným divákům, a to nejen v sále. V konečném důsledku jich totiž International 3 přilákal miliony. Jen finálové klání sledovalo v jeden moment více než milion fanoušků na streamu, a to je číslo, se kterým se může měřit snad jen v Koreji běžně v televizi přenášený StarCraft.

Nutno ale podotknout, že organizátoři měli k dispozici obrovskou režii s vybavením, které by jim mohli závidět všechny naše televize dohromady. Podle toho tedy streamy vypadaly a neinformovaný pozorovatel by si turnaj klidně mohl splést s běžným televizním pořadem nebo kulturní událostí. Profesionální moderátoři, komentátoři, stylové studium… To vše je samozřejmostí stejně jako doprovodné akce přímo ve hře, příliv nového oblečení nebo reklamních předmětů, či sběratelská mánie s kartičkami jednotlivých hráčů jako odměna za obyčejné hraní.

Aplaus prosím

International si se vší tou parádou a leskem pár řádků rozhodně zaslouží. Ano, hraním LCS si hráči mohou přijít na ještě větší balík peněz a faktem je, že o výsledné prize-money se nezasloužilo pouze Valve. Obyčejní hráči si totiž mohli přímo ve hře pořídit takzvané Compendium, z něhož šla jedna čtvrtina rovnou na výhry. Takže vlk se nažral a koza zůstala celá, ha. Respketive, ve Valve vydělali a ještě zajistili, že Gabe nemusí do banky pro tolik peněz. I tak ale všechna čest organizátorům, Valve a především hráčům, bez kterých by se nic z toho nemohlo uskutečnit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama