dlc-mix-taktici-a-destruktori
Fallout: New Vegas Článek DLC mix: Taktici a destruktoři

DLC mix: Taktici a destruktoři

Maggot

Maggot

11. 10. 2011 22:37 1
Reklama

<Škola nastoupila, rodičům přibyly krom pracovních povinností právě i ty rodičovské a herní průmysl vychrlil další dávku průměrných přídavků. Cítíte tu spojitost? My také ne, jisté ovšem je, že si rozšíření níže zmíněných her zaslouží zmínku, nehledě na jejich velikost, cenu, nebo kvalitu. Co pro vás máme tentokrát? Příběhový most k akčnímu RPG Dragon Age2 od BioWare, zkázonosné rozšíření zavržené série Red Faction, epilog příběhu nejostřejšího herního kurýra ve Fallout: New Vegas a celé soukolí doplňuje dvojice strategických titulů, Civilization V a Total War: Shogun 2. Nepořežte se!

Dragon Age 2: Legacy

Úspěch Dragon Age 2 lze považovat za vyhoření nejen slibné značky, byť je prozatím tvořena dvěma regulérními tituly, ale také vyhořením zkušených vývojářů, kteří se nechali unést komerční vlnou příliš daleko od břehu původní hry. Napáchané škody se mají odklízet, což se z části děje v přídavku zvaném Legacy, druhém příběhovém rozšíření, v němž se hráč podívá i za hranice opevněného města Kirkwall. Což je pravděpodobně nejvýznamnější plus, jelikož improvizovaná věznice v pohoří Vimmarku nabízí jednak neokoukané modely, ale také celou řadu užitečného vybavení, jenž své využití najde i při hraní hlavní hry. Přídavku ovšem šéfuje zejména jeho pozadí rozprostírající se přes část minulosti rodiny Hawkea, hlavního hrdiny hry. Konceptuálně se hra ovšem nijak neliší od své páteřní opěry, což z ní dělá příjemně stravitelné soustu, zejména pak o něco větší obtížnost rozhodně potěší ty hráče, kteří hlavní instanci dojeli s prstem v oku.

Hodnocení: 6/10

Red Faction: Armageddon - Path to War

Poslední Red Faction znamenal pro Volition Software opravdový armageddon. Vývojáři byli rozprášeni po jiných studiích a s touto, dříve tolik slavnou značkou, se již nepočítá. Polibkem na dobrou noc je přídavek Path to War, zahrnující čtveřici vysoce explozivních misí –pro doslovnost nemusíme chodit daleko – a to rovnou v rovině dvou perspektiv. První mise vás totiž postaví retrospektivně do role zlounů, drtících Red Faction na plné čáře. Projížďka ve vozidlech a zkáza, kterou jimi rozséváte kolem sebe, je oslnivá, destruktivní zážitky ovšem nekorespondují s jejich rozpačitým ovládáním. Další dvě mise už pokračujete po svých v roli Adama Halea, původního hrdiny, zároveň s novou zbraní zvanou Shard Gun, jejíž jedinou nevýhodou je fakt, že ji lze využívat pouze v rámci Path to War. Stačí totiž nasbírat chuchvalec harampádí a poté jej nemilosrdně mrštit po čemkoliv, co vyzařuje známky života. Po střetu se to zaručeně změní. Je to zábava, funguje to, ale maximálně tak dvě hodiny čistého hraní, což je sakra málo vzhledem k ceně přídavku.

Hodnocení: 5/10

Fallout: New Vegas - Lonesome Road

Konec cesty. I takto by bylo možné operexovat poslední regulérní přídavek pro cenami ověnčený Fallout: New Vegas, v němž se uzavírá tajemná historie hlavního hrdiny a renegátského kurýra, doposud známého pod jménem Ulysess. Pokud jste celou hru poctivě sbírali střípky, pravděpodobně čekáte monumentální závěr, který se ovšem ne a ne objevit. Po dohrání pochopíte, co tím vším antagonista myslel, důvod by se také našel, ale je tohle skutečně to, co hráči čekali od tolik proklamovaného vyvrcholení? Rozhodně ne, naopak, v hlavě se vám objeví spousta prázdných otázek, doprovázených nechápavým výrazem. Vývojáři se hráči očividně snažili něco říct, vštěpit mu jakési morální hodnoty herního světa, jakoby se ovšem uprostřed vývoje něco pokazilo a všechna ta grandiózní snaha vymyslet něco epicky úžasného, zmizela jako pára nad hrncem.

V průběhu hraní příjemně graduje váš vztah s robůtkem ED-E, podobný efekt naopak silně selhává při promítání Ulysesse jako zajímavého charakteru, ze kterého se s přibývajícím časem stává velice otravná persona a to nejen díky opakujícím se dialogům. Celkovou linearitu nelze autorům nijak zazlívat, maximální odporností je ovšem skriptování nepřátel, kteří se vám doslova objeví za zády. Lonesome Road je kvalitní přídavek, který ovšem selhává na svých vlastních základech, a to na vyložení příběhu, který se v rámci vlastní fantazie zdá zajímavější, než doopravdy je.

Hodnocení: 6/10

Civilization V: Korean Scenario Pack

Vývoj Koreji jako národa je z historického pohledu nesmírně zajímavým tématem pro kdejakého historika, přesto se na něj až nápadně často zapomíná ve hrách. Ne v Civilizaci! Poslední rozšíření hry přináší nejen Koreu jako národ, těšit se totiž můžete i na několik specialit, vycházejících z charakteru východní mentality. Prioritou Korejců jsou v první řadě vědy, tudíž mají vaši specialisté v tomto oboru permanentní bonusy, čímž to ovšem nekončí. Výstavbou monumentů a specializovaných budov získáváte další bonusy tohoto druhu, pravdou ovšem je, že zpočátku jen těžko tyto výhody plně využijete, čím déle s nimi ovšem manipulujete, tím více si tohoto směru ceníte. Přídavek ovšem nabízí i zcela nový scénář, který na monitory promítá vpád Japonska do Koreje. Jde výhradně o bránění a kontrolování vlastních měst, což se ale neobejde bez taktiky a pečlivého plánování na několik tahů dopředu. Hraní je výzva, skutečně tomu tak je, s balíčkem získáte zábavný kus hratelnosti, který ovšem výrazně nerozšiřuje ani nemění její stávající formu.

Hodnocení: 7/10

Total War: Shogun 2 - Rise of the Samurai

V Koreji jsme už docela dlouho, zavítejme nyní do feudálního Japonska. Druhý Shogun představuje jednu z nejlepších strategií letošního roku a rozhodně by mohl bez otálení kandidovat i do řad nejlepších her letoška vůbec. Nedávno jsme se dočkali obřího patche, který nejenže opravil řadu klíčových chyb, ale připravil půdu i pro DLC s názvem Rise of the Samurai. Rozšíření přináší kampaň zasazenou zhruba 400 let před události hlavní hry, tedy do období války, během níž se dostali samurajové na pomyslný vrchol vzestupu. Hra vám tím pádem přihraje celou řadu nových a zajímavých jednotek, hrdinů a za zmínku rozhodně stojí i významní agenti, schopní ovlivnit výsledky boje nejen hrubou a taktickou silou, ale také záškodnictvím nepřátel a povzbuzováním morálky vlastních řad. Několika změn se dočkaly i námořní bitvy, kde kromě hrsti nových plavidel vládnete i novými příkazy. Rozšíření jako takové nabízí vcelku mnoho obsahu, poměrem k ceně jde o jedno z těch lepších rozšíření, které má ovšem valnější význam spíše pro aktivní hráče, stejně jako v případě Civilizace.

Hodnocení: 7/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama