Navštívili jsme Decentraland, nástupce Second Life s příklonem ke kryptoměnám
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Navštívili jsme Decentraland, nástupce Second Life s příklonem ke kryptoměnám

Navštívili jsme Decentraland, nástupce Second Life s příklonem ke kryptoměnám | Kapitola 2

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

15. 4. 2021 15:15

Seznam kapitol

1. KRÁTKÝ ÚVOD DO KRYPTOMĚN 2. VLÁDA LIDU A NEVIDITELNÉ RUKY (KRYPTO)TRHU

Když jsem se poprvé dočetl o legendárním Second Life, nechtělo se mi věřit, že něco takového existuje. Virtuální svět, kde si každý může dělat, co chce – klábosit s dalšími lidmi, cestovat, nasávat poznatky z přednášek nebo se třeba nechat zaměstnat v jednom z barů a vydělat si pár lindenů (zdejší platidlo). A protože virtuální měna šla vyměnit za dolary, našli se i šikovní programátoři, kteří z jedniček a nul poskládali vše, co lidem chybělo ke spokojenému digitálnímu životu, za což si samozřejmě nechali pohádkově zaplatit. Ti nejšikovnější si přišli k malému jmění.

Reklama

Decentralandu samozřejmě hraje do karet komplikovaná epidemiologická situace, s níž nyní zápolí celý svět. Pro mnoho lidí jde o jednu z variant, jak prostřednictvím monitoru opustit pokoj a setkat se s dalšími lidmi. Aktivity ve zdejším světě mnohdy kombinují s chatováním na Discordu, kde se sdružují skupiny lidí s různými zájmy.

Jedním z dalších hnacích motorů celého projektu je zdejší ekonomika. Krom pozemků si totiž můžete koupit prakticky cokoliv dalšího, například zajímavější oblečení pro vašeho avatara. Fashion zkrátka vládne i zde. Můžete si zkusit něco navrhnout v integrovaném editoru, trápit se ale nemusíte. Decentraland totiž obsahuje virtuální tržiště, o nabídku předmětů se starají ostatní uživatelé, takže pokud si koupíte nové kalhoty, podpoříte konkrétního člověka. Fascinující jsou zdejší galerie, kde mohou umělci vystavovat výtvory. I obrazy spadají do kategorie NFT, kdokoliv si je může zakoupit za cenu stanovenou prodejcem.

Jak už bylo řečeno, o osudu Decentralandu nerozhodují vybraní jedinci, ale všichni, kteří do projektu investovali a chtějí se procesu řízení této zvláštní říše zapojit. Skrze autonomní organizaci se rozhoduje prakticky o všem, co se zdejším světem souvisí. Hlasování se může týkat výše poplatků za prodávání předmětů na burze, termíny aukcí konkrétních pozemků, nových možností ohledně výstavby budov nebo odměn pro vývojáře, kteří se podílí na tvorbě nových featur.

Vše je definováno na základě jasně daných pravidel. A ta platí pro každého. Asi největším benefitem je samotný fakt, že nikdo nemůže přijít a rozhodnout o vypnutí serverů, nemůže se ani stát, že by byl někdo zabanován nebo nějak cenzurován. Zakoupené předměty a pozemky sice mohou ztratit na hodnotě, neexistuje ale autorita, která by vás o ně mohla připravit.

CO BUDE DÁL?

S cenou pozemků vystřelil i počet uživatelů. Zatímco před rokem navštívilo bláznivý svět každý den zhruba 1 500 lidí, dnes jich do Decentralandu zavítá zhruba 10 tisíc. Sam Hamilton je členem neziskové organizace Decentraland Foundation, která se snaží rozvíjet zdejší svět. Sám věří, že má projekt velkou budoucnost, jelikož stojí na správných pilířích. „Základní filozofie Decentralandu chce, aby lidé získali kontrolu nad internetem a sami se rozhodli, kam bude směřovat.“ Hamilton vidí v projektu sociální platformu další generace, přičemž připomíná, že už ve virtuálních světech žijeme dávno.

Krom přednášek, konferencí a koncertů zde však můžete narazit také na místa, kde si na peníze musíte dávat velký pozor. Decentraland je totiž také útočištěm pro všechny milovníky gamblingu, kasina zde rostou jako houby po dešti. Jedno navíc překvapivě hodlá otevřít i Atari. Společnost založená v roce 1972 chce zřejmě dokázat, že stále vnímá poslední trendy. Návštěvníkům kasina se bude snažit připomenout tituly z vlastního portfolia, na které naváže možnost vyhrát/prohrát nějaké ty kryptoměny.

Bude zajímavé sledovat, zda se Decentraland udrží do budoucna. Jako u každého zajímavého nápadu totiž vnikají podobné projekty, u nichž lze pozorovat trochu jiná pravidla a filozofii. Zatím působí podobně jako Roblox. Svět žijící dle vlastních pravidel, kterým jen málokdo rozumí. Je zde samozřejmě šance, že si na něj za pár let nikdo nevzpomene. Napojení na překotně se rozvíjející kryptoměny z něj ale může udělat zajímavé místo, pak už stačí vše propojit s virtuální realitou a jsme na úrovni metaverse, jaký byl nastíněn v Ready Player One. Těšíte se?

Přesah do reálného života je přitom patrný už nyní. Jedno ze zdejších kasin hodlá vytvořit skutečné pracovní pozice, potřebuje totiž šikovné zaměstnance, kteří by přivítali gamblery a odpověděli na jejich otázky. Hledají se také virtuální krupiéři ke stolům s blackjackem a k ruletě. Pracovní doba vychází na čtyři hodiny denně, za měsíc si vyděláte 500 dolarů, výplatu však dostanete v kryptoměnách. Snad se z Decentralandu nestane jedno velké dencentralizované kasino.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama