Navštívili jsme Decentraland, nástupce Second Life s příklonem ke kryptoměnám
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Navštívili jsme Decentraland, nástupce Second Life s příklonem ke kryptoměnám

Navštívili jsme Decentraland, nástupce Second Life s příklonem ke kryptoměnám

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

15. 4. 2021 15:15

Seznam kapitol

1. KRÁTKÝ ÚVOD DO KRYPTOMĚN 2. VLÁDA LIDU A NEVIDITELNÉ RUKY (KRYPTO)TRHU

Když jsem se poprvé dočetl o legendárním Second Life, nechtělo se mi věřit, že něco takového existuje. Virtuální svět, kde si každý může dělat, co chce – klábosit s dalšími lidmi, cestovat, nasávat poznatky z přednášek nebo se třeba nechat zaměstnat v jednom z barů a vydělat si pár lindenů (zdejší platidlo). A protože virtuální měna šla vyměnit za dolary, našli se i šikovní programátoři, kteří z jedniček a nul poskládali vše, co lidem chybělo ke spokojenému digitálnímu životu, za což si samozřejmě nechali pohádkově zaplatit. Ti nejšikovnější si přišli k malému jmění.

Reklama

Second Life byl spuštěn v roce 2003, o deset let později se na serverech každý měsíc ukázalo přes milion lidí. Je to k nevíře, ale ani dnes na něj nedají dopustit stovky tisíc uživatelů. O hře (pokud se tedy dá nazývat hrou) se často mluví jako o zážitku, který se přibližuje skutečnému životu (tzv. near real-life experience). Věřte nebo ne, ale v této kategorii někteří vidí i Minecraft, Roblox nebo třeba Fortnite, kde se přesně před rokem odehrál koncert rappera Travise Scotta, jemuž přihlíželo přes 12 milionů diváků.

K označení těchto světů bývá používán také termín metaverse, který v roce 1992 poprvé použil spisovatel Neal Stephenson ve sci-fi románu Snow Crash. Netřeba zabředávat do krkolomných definic, je vám asi jasné, že pro vznik takového místa je důležitý především internet. A v případě projektu Decentraland také kryptoměny.

KRYPTOŠÍLENSTVÍ

Kryptoměny jsou tu s námi už nějaký ten rok, ale až teprve v posledních měsících se dostaly do hledáčků retailových investorů i velkých korporací. Jde hlavně o Bitcoin, v něm už řada lidí nevidí bublinu, která by měla každou chvíli splasknout, nýbrž tekuté zlato s daleko větším potenciálem, než má to opravdové.

Bitcoin však není jedinou kryptoměnou, za sebou táhne dlouhou šňůru „altcoinů“. Některé z nich jsou dílem vypočítavých podvodníků, jiné vznikly jako vtípek (například Dogecoin), za dalšími stojí zajímavé nápady a projekty. Nás nyní zajímá coin MANA a token s označením LAND, jde totiž o hlavní stavební kameny světa Decentraland.

Decentralizovaný kryptosvět může velmi jednoduše navštívit úplně každý. 3D prostředí je totiž integrováno do webového prohlížeče.

Vtip je v tom, že si v Decentralandu můžete koupit vlastní pozemek. Pryč jsou časy, kdy šlo o levnou záležitost. Když se projekt v roce 2017 rozjížděl, stačilo na zakoupení virtuální parcely zhruba 20 dolarů, zatímco dnes se ceny pohybují od šesti do sta tisíc. Páteří celého projektu je blockchain, do něhož se zapisují informace spojené s NFT (non-fungible token), který se skrývá za konkrétní parcelou a vlastně i všemi dalšími předměty ve hře. 

Právě NFTs v posledních měsících výrazně cloumají internetem. Asi není potřeba zacházet do detailů, stačí, když budete vědět, že podstatnou vlastností těchto tokenů je jejich nezastupitelnost, nezaměnitelnost, čímž se liší třeba od klasických (krypto)měn. Zatímco jednu padesátikoronuovou minci je možné nahradit jinou mincí o stejné hodnotě, konkrétní non-fungible token k sobě žádnou alternativu nemá, je zkrátka jeden jediný, což potvrzuje zápis v blockchainu. A to se hodí například ve spojení se sběratelskými předměty. Takto fungují třeba virtuální kartičky NBA Top Shots. Edice se liší počtem vydaných karet, což přirozeně určuje jejich cenu, právě zápis v blockchainu potvrzuje jejich jedinečnost. „Šmelení“ se tedy pomalu přesouvá na internet.

NFT jde ale udělat prakticky ze všeho. O zajímavý příklad se nedávno postaral Jack Dorsey, zakladatel Twitteru, který svůj historicky první tweet navázal na token a následně ho vydražil za necelé 3 miliony dolarů. Co s ním investor bude dělat, to patrně neví ani on sám.

NFTs jsou samozřejmě o velkou příležitost pro umělce, ti už tímto způsobem běžně nabízí svá díla, stále se ale živelně diskutuje o tom, zda mají obrázky skutečně nějakou hodnotu. Kopii si totiž může udělat kdokoliv, stačí stisknout klávesu printscreen, co je komu po tom, že nejde o originál. Tato filozofická otázka nás ale nemusí zajímat.

K pochopení Decentralandu stačí vědět, že koupenou věc prokazatelně vlastníte, byť jde o virtuální předmět. Nemá nad ním kontrolu žádná jiná autorita, záleží pouze na vás, jak s ním naložíte. Na to ostatně odkazuje samotný název celého projektu. Vše je decentralizované, o světě nerozhoduje úzká skupina lidí, nýbrž zástupci z komunity, což zní docela dobře. A tím bychom mohli kryptoměnové okénko pomalu uzavřít.

JSME TAM

Decentralizovaný kryptosvět může velmi jednoduše navštívit úplně každý. 3D prostředí je totiž integrováno do webového prohlížeče, stačí navštívit příslušné stránky a nezávazně vstoupit do světa v roli hosta. Pak už můžete klábosit se zdejšími občany a obdivovat jejich výtvory na soukromých parcelách, případně navštívit zdejší muzea, parky, kasina nebo kluby.

Možnosti jsou prakticky neomezené, záleží především na fantazii rezidentů. Při procházce můžete narazit na architektonické skvosty, interaktivní umělecké instalace volně zavěšené do vzduchu, případně na jednoduché hry. Místo však přímo nabádá k pořádání všemožných eventů, přednášek a dalších událostí. Existuje dokonce seznam budoucích akcí, v nejbližších dnech se chystá například vystoupení progresivního dýdžeje nebo závody autíček na dálkové ovládání.

Pokud vy sami budete mít zájem o koupi vlastního místa v tomto bláznivém světě, můžete investovat do základního pozemku o rozloze 16m2. Sice nejde o kdovíjak velký prostor, lze ale koupit hned několik parcel vedle sebe a tím pozemek výrazně rozšířit. Takto zde vznikají celé čtvrti, příkladem může být Genesis Plaza, kde se po připojení do světa poprvé objevíte. Zde můžete také nasosat informace o historii světa, zajímavých místech a tak dále. Stejně jako v reálném světě se i zde cena pozemků odvíjí od jeho místa, frekventované části světa jsou dražší, místa na periferii se naopak dají koupit za hubičku. Obchodování samozřejmě vyžaduje propojení s kryptoměnovou peněženkou. Dá se očekávat, že ceny pozemků i nadále porostou, jelikož je velikost světa omezena. Ani do budoucna se nebude nijak rozšiřovat.

Možná se vám bude zdát, že jsou ulice až podezřele prázdné, což souvisí omezením na straně serverů. Je zde totiž stanovena maximální kapacita připojených uživatelů, další se pak objeví na jiném serveru. Takže i když stojíte s kamarádem na stejném místě, není zaručeno, že se uvidíte.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama