ceske-adventurni-dobrodruzstvi
Článek České adventurní dobrodružství

České adventurní dobrodružství

Luke

Luke

14. 7. 2008 22:53 7
Reklama

Leží přede mnou kniha Josefa Ladislava Erbena. Jmenuje se Přes Kordillery a vyšla v první polovině dvacátého století. Po zadání autorova jména do Google.com se objeví několik odkazů na knihovny a jeden článek, stručně informující o pokusech Erbena dostat se do Súdánu. Tedy – žádný velký Čech, jako Emil Holub nebo Zikmund a Hanzelka, do jejichž rodu také patřil. Erben byl cestovatel se zálibou překonávat nástrahy cizích zemí a zjišťovat více o místních kulturně-sociálních podmínkách, stejně jako o biologické diverzitě regionů, kterými procházel. V Jižní Americe strávil třicátá léta minulého století a psal o své cestě tak poutavě, že by si zasluhoval knižní reedici nebo herní adaptaci.

V podcastu i v mnoha soukromých debatách jsme se často nořili do úvah, proč konečně nějací čeští vývojáři nezpracují české báje a legendy do pořádné adventury nebo RPGčka a docházeli jsme k závěrům, že by zřejmě výsledný produkt byl těžko odlišitelný od legie fantasy her, které mimo jiné čerpají i ze slovanské mytologie. Motivy nebo charaktery jsou jak v popcornových fantasy produktech tak v legendách podobné – tím pádem nepříliš výrazné. Kde tedy najít originální motivy, zajímavý příběh, již dopředu sepsaný scénář, zajímavé vedlejší postavy, jasně daný profil hrdiny a zároveň dost zdravé tuzemské povahy? Leží přede mnou kniha Josefa Ladislava Erbena...

To, co se dočtete na následujících řádcích, vychází z Erbena, ale jednoduše se dá aplikovat na řadu jiných osobností. Například kamarád Daniel momentálně čte knihu od člověka, který kdysi dávno projel Afriku od Káhiry až po Kapské město a osobitě své zážitky společně s řadou fotografií publikoval. S Erbenem přistáváme v Peru, kde právě platí zákaz dovozu zápalek, protože místní diktátor si na ně uzurpuje monopolní výrobní právo. Pokračujeme do vnitrozemí, kde Erben musí překonávat mosty vytvořené ze shnilých klád svázaných liánami, na farmách opravovat šicí stroje a trhat dětem zuby, přátelit se s indiány, nachází ozvěny incké civilizace, chytá motýly, vyměňuje věci, získává náklonnost lidí, aby se dostal dál, a setkává se se sebrankou usedlíků z nejrůznějších koutů planety. Pracuje v dolech, kde mu síra rozežírá ruce, aby si vydělal na další cestu, bojuje s peřejemi, střílí krokodýly... zkrátka, žije místy komickým dobrodružným životem. Netuctovým životem. Životem, ve kterém musí zdolávat nástrahy za pomocí důvtipu a pomalu se tak ubírat k cíli. Prostě road story, jen s tím rozdílem, že se skutečně stala. Dokonalý námět na adventuru.

Když se podíváme na adventurní produkci, setkáme se často s nic neříkajícími problémy nebo takovými, které jsou vzhledem k situaci hrdiny irelevantní (na vaření kapučina v So Blonde budu dlouho vzpomínat...). Přitom každý herní scenárista může v antikvariátech najít poklady – a nemusí být ani zkušený, protože devadesát pět procent příběhu a dialogů vyřešil autor za něj. Přitom nejde o dílo fiktivní, tedy takové, kde by scenárista svojí snahou dobře zpracovat materiál zabil polovinu zajímavých věcí, ale o realistické dílo.

Česká kotlina nikdy netrpěla nouzí na dobrodruhy, kteří se chtěli podívat do světa a následně o tom něco poutavého napsat – vezměte si třeba jen Jana Eskyma Welzla! Dobrá, tady ten příklad trochu pokulhává, protože memoáry nepsal osobně, ale zkusíme to jinde: třeba František Běhounek. Nebo i ten profláklejší Zikmund s Hanzelkou. Nebo Antonín Stecker! Nebo Otakar Batlička! A desítky dalších... Stačí jen vzít a přepracovat do adventury, která by určitě byla dostatečně zábavná a zajímavá a zároveň by na světlo světa vytáhla (polo)zapomenuté hrdiny českých dějin, na které můžeme být zpětně pyšní. Neexistuje moc jiných národů na západ od České republiky, které by své cestovatele přecházely s takovým ignoranstvím. Jako by byli temnou hmotou historie.

P.S.: Jestli chcete slyšet elegantní video komentář, podívejte se na přednášku Neala Stephensona.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama