Call of Duty: Black Ops 2 Článek Call of Duty: Black Ops 2

Call of Duty: Black Ops 2

Maggot

Maggot

1. 5. 2012 22:19 13
Reklama

Příslib každoročního vydávání hry pod plachtou značky Call of Duty vychází zatím podle plánu, jelikož Activision dnes oficiálně oznámil Call of Duty: Black Ops 2, pokračování jedné z vůbec nejúspěšnějších Call of Duty her z roku 2010. Ta přináší obvyklou porci akce říznutou notnou dávkou adrenalinu, ale také vcelku překvapivou změnu trasy, která by měla příběhově navazovat na předchozí hru. Jak? To se dozvíte v následující válečné čtvrthodince.

Když robot zavelí

Příběh hry je totiž zasazen do blízké budoucnosti, do období Studené války dvacátého prvního století. Do doby, kdy vojenská technika a výbava zaznamenala obrovský pokrok. Podívejte se dostupné obrázky, na nichž si můžete všimnout vojáků připomínajících členy konkurenční jednotky Ghost Recon. Nemluvě o čtyř-rotorových helikoptérách, které vypadají, jako by je vykašlal Terminátor.

Jak říkají tvůrci, Black Ops 2 je přímým pokračováním první hry, příběh se ovšem odehrává ve dvou časových obdobích. Hlavní a nejobsáhlejší část hry je zasazena do roku 2025, zatímco druhá se retrospektivně vrací na konec 80.let do období konce první Studené války. V minulosti se vtělíte do role Alexe Masona, postavy z první hry, a zjistíte, jak první hra doopravdy skončila. Jak nejspíš čekáte, nic není takové, jaké se to zdálo být. Příběhovým průvodcem je pak také jedna z původních postav, konkrétně je to Frank Woods, nyní jako senior s ostrou muškou.

A kdo je tedy hrdinou "aktuální" generace? Možná je to pro vás šok, možná to čekáte od začátku první hry, ať je to jak chce, hrát budete za Davida Masona, přímého potomka Alexe, který válčí na straně USA proti bouřící se Číně. Fiktivní konflikt mezi dvěma velmocemi se totiž rozhořel díky nedostatku vzácných přírodních surovin a "zásahu zvenčí". Ačkoliv jde o vymyšlenou zápletku, Treyarch přiznává, že se v budoucnu můžeme dočkat něčeho podobného a zároveň ze stejných důvodů. A víte kdo se ještě vrací? V průběhu pobytu ve Střední Americe, v osmdesátých letech, se opět několikrát setkáte s Viktorem Reznovem, který je výplodem choré mysli hlavního hrdiny. "Opravdu?" popichují vývojáři.

Pokrevní válka

Activision má tedy jasno, dle dostupných informací se totiž snaží vyplnit mezeru sci-fi stříleček na trhu. S vydáním Black Ops 2 tak bude ovládat nejenom segment akcí s tématikou druhé světové války a moderních konfliktů, ale také obor stříleček z různých fází budoucnosti. Uniklé snímky jsou tak jasným signálem toho, že ačkoliv se hra posouvá kupředu po stránce scénáře, technicky zůstane nejspíše na stejném místě jako rok starý kolega.

Za zmínku ovšem stojí i lehce pozměněná struktura příběhové kampaně, která nebude vždy tak lineární, jak jsme zvyklí. V určitých částech hry si totiž budete moci vybrat jednu z několika tzv. Strike Force misí, která vás pošle na určité místo, kde je potřeba splnit speciální úkol. Náplň těchto operací se radikálně liší od těch příběhových, většinou totiž můžete využívat speciální hračky, postupovat mnoha cestami k řešení úkolů, dokonce se nemusíte mise vůbec zúčastnit. Z pohledu ptačí perspektivy lze pak řídit umělou inteligenci tak, aby se dostala do cíle.

Za zmínku definitivně stojí i Strike Force mise v Singapůru, kde musíte v libovolném pořadí zničit palebné věže, aby mohl přistát spojenecký vrtulník. Treyarch uznává, že nejde pouze o zábavu a tak progres v těchto misích ovlivní i vývoj určitých příběhových zvratů. Návrat hlásí i tolik oblíbený Zombie Mode, kde se v uzavřených arénách bráníte návalům horka a krvežíznivců. Ačkoliv tvůrci nepřinesli žádné detaily, tvrdí, že se v Black Ops 2 dočkáme prozatím nejambicióznějšího Zombie projektu. Co to může znamenat? Jisté je, že hra bude plně integrována do sítě Call of Duty: Elite, kde bude uchovávat vaše statistiky.

V průběhu včerejška se také začaly objevovat zprávy o tom, že chystané Call of Duty pro handheld PlayStation Vita nebude originálním titulem, nýbrž portem existující hry. V obecném podvědomí se má tedy za to, že to bude právě Black Ops 2, který nasytí hladovějící hráče třímající v rukách malý, leč výkonný přístroj. Potvrzeno bylo i oficiální datum vydání, které je pro PC, PlayStation 3 a Xbox 360 stanoveno na 13.listopadu, tedy období typické pro vydávání Call of Duty her.

Call of Duty: Black Ops 2
i Zdroj: Hrej.cz

Očekávejte tedy zbrusu novou atmosféru, naroubovanou na klasickou hratelnost, tolik charakteristickou pro Call of Duty. Pod tím si můžete představit například rychlou a dech beroucí kampaň plnou zvratů které nečekáte, v neposlední řadě pak také rozsáhlý a klíčový multiplayer, jehož odhalení se rovná těm největším událostem roku. Přesně tak, fanoušci jsou již teď připraveni explodovat. Treyarch nezacházel do podrobností, ale přiznal, že autoři znovu analyzují všechny prvky z předešlé hry, přičemž se nejspíš vydají cestou Modern Warfare 3, která i v omezené podobě umožňuje výběr z několika způsobů hraní. Nelichotivý je pak samotný engine, který, dle detailu na fotce výše, neudělal praticky žádný krok kupředu.

Nečekaný pád měny

Multipalyerové mapy, zbraně a výbava obecně se budou odehrávat pouze v období roku 2025, pokud jste se tedy těšili na návrat oblíbených zbraní z předešlé hry, měli byste nejspíše přestat doufat. Na enginu multiplayeru pak běží právě i Zombie mód, tudíž jej lze obohatit mnoha dosud nevyřčenými způsoby. Vývojáři ovšem spolupracují i s komunitou profesionálních a poloprofesionálních hráčů E-Sports, od nichž přebírají velkou spoustu hodnotných rad.

Příčina války a její důvody ovšem silně odkazují právě na sesterskou sérii Modern Warfare, v níž proti sobě válčilo Rusko a USA a prakticky i celý zbytek světa. Ústředním záporákem je v Black Ops 2 charakter jménem Raul Menendez, který se proti sobě snaží poštvat oba zmíněné státy. Vcelku úspěšně toho docílil hackováním jejich průzkumných i útočných robotů a jejich následným využíváním k nekalostem. Na videu si například můžete všimnout jak roboti útočí na Los Angeles, což je právě Raulova prácička. Vy a váš kolega Nelson (hraný hercem Michaelem Rookerem) pak můžete udělat totéž.

Každý z vojáků má v roce 2025 na rukách speciální ovladač, jehož prostřednictvím může ovládat létající roboty a další technické vymoženosti, kterým jen zadáte souřadnice a můžete útočit. Naopak, v roli Alexe Masona se minimálně jednou projedete na koni v akční scéně, ačkoliv je potřeba uznat, že Black Ops 2 bude jedna velká akční sekvence. Vývojáři dokonce chtějí vzít koně do motion-capture studia, aby nasnímali jeho pohyby pokud možno dokonale. V dalších misích budete v protiletadlové baterii sestřelovat létající roboty, později se naopak chopíte kompletně ovladatelného vrtulníku.

Klišé za klišé, zub za zub

Je tedy zřejmé, že Black Ops 2 bude ještě více proložen interaktivními sekvencemi tohoto druhu, ale i zméněné Strike Force úkoly jsou částečně začleněny do příběhových misích. V jeden moment si tedy můžete vybrat, zdali budete kolegy krýt odstřelovačkou, nebo se s nimi slaníte z budovy do týla nepřítele. Pravdou ovšem zůstává, že regulérní Strike Force mise připomínají spíše otevřené sandbox úrovně, kde vás netlačí čas, skripty ani příběh samotný.

Spuštěna navíc byla i oficiální stránka hry, kde se budou postupně objevovat nové informace.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama