Bývalý VR vývojář pomáhá české medicíně, v IKEMu simuluje náročné operace
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Bývalý VR vývojář pomáhá české medicíně, v IKEMu simuluje náročné operace

Bývalý VR vývojář pomáhá české medicíně, v IKEMu simuluje náročné operace

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

2. 2. 2022 10:46

Moderní technologie jsou klíčovou součástí dnešní medicíny, a české zdravotnictví rozhodně nezůstává pozadu. Se zajímavým příběhem, náhodou souvisejícím i s hrami, přišla prosecká Soukromá střední škola výpočetní techniky, která se pochlubila úspěšným absolventem uplatňujícím své schopnosti v pražském IKEMu - Davidem Sibřinou. Ve virtuální realitě umožňuje jeho projekt plánování nestandardních zákroků, v současnosti při operaci jater.

Reklama

  • Mladý český vývojář virtuální reality uplatňuje své znalosti v medicíně
  • V pražském IKEMu vyvíjí aplikaci pro zobrazení orgánů ve VR
  • Měla by usnadnit složité operace, zatím především jater a ledvin

„Chirurgové běžně pracují s daty z počítačové tomografie (cétéčka) a z magnetické rezonance, jak to ale uvnitř pacienta skutečně vypadá, si před operací vždy mohli jen domýšlet. Aplikace, kterou v IKEMu vyvíjíme, ze zmíněných osobních dat vymodeluje detailní orgán pacienta a podobu jeho postižení. Díky 3D efektu může operatér s orgánem ve virtuální realitě interagovat, vše si přeměřit v reálných rozměrech, podívat se do vnitřních struktur orgánu a nalézt ideální chirurgické řešení problému. Lékař získá větší jistotu, jelikož ještě před zákrokem na sále ví, co přesně ho u konkrétního pacienta čeká,“ vysvětluje princip vyvíjené technologie Sibřina.

Pětadvacetiletý David nejdříve vystudoval zmíněnou střední školu, kde ho zaujalo 3D modelování v CADu, rozhodl se tedy profesně věnovat 3D grafice, nakonec v herním průmyslu. Pokračoval na univerzitě v britském Derby, zatímco se na vlastní pěst věnoval grafickému designu a nakonec i vývoji her v brněnském mobilním studiu Alda Games.

David Sibřina
i Zdroj: Hrej.cz
David Sibřina

Větší průlom přišel ale až později, když musel Sibřina podstoupit magnetickou rezonanci a napadlo ho, že by své profesní možnosti mohl využít v medicíně. „Podezření na mozkovou příhodu se naštěstí nepotvrdilo, ale v datech jsem spatřil potenciál pro virtuální realitu a začal se o možnosti propojení mého oboru 3D grafiky a medicíny aktivně zajímat,“ vzpomíná Sibřina.

Další kroky tak mířily na univerzitu v Sheffieldu, kde začal vyvíjet aplikaci virtuálně simulující orgán pacienta, a to přímo “na míru”. Z detailních dat je tak schopna velmi přesně vymodelovat, jak postižený orgán vypadá a zjednodušit tak práci lékařům. Po návratu do České republiky (kvůli nastupujícímu onemocnění Covid-19) chtěl projekt jako svou diplomovou práci dokončit. K tomu potřeboval další data. Nakonec se domluvil s pražským pracovištěm v IKEMu, a pronikl na kliniku transplantační chirurgie.

Ve virtuální realitě vidí operatér model orgánu s nejvyšší možnou přesností

V současnosti tak jeho aplikaci využívají lékaři nebo studenti medici, jako trenažér. Zároveň slouží u složitějších operací jater a ledvin. „Lékař však musí určit, jak velký kus vyjmout, respektive transplantovat, a právě objem se u komplexní geometrie jater počítá obtížně. Výpočty z dat se někdy liší až o 30 procent a to je další úkol, který se snažíme momentálně vyřešit. Naopak ve virtuální realitě vidí operatér model orgánu s nejvyšší možnou přesností,“ vysvětluje autor výhody aplikace konkrétně při operacích jater.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama