Videoherní herci vyráží do boje s umělou inteligencí. Snaha o dohodu s vydavateli skončila stávkou
i Zdroj: Rockstar Games
Novinka Videoherní herci vyráží do boje s umělou inteligencí. Snaha o dohodu s vydavateli skončila stávkou

Videoherní herci vyráží do boje s umělou inteligencí. Snaha o dohodu s vydavateli skončila stávkou

Dominik Tománek

Dominik Tománek

Tentokrát odbory vyhlásily stávku proti velkým herním společnostem poté, co se téměř dva roky snažily znovu vyjednat dohodu o interaktivních médiích.

Reklama

Rok po stávce proti filmovým a televizním produkcím stávkuje organizace Screen Actors Guild‐American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) proti herním společnostem poté, co rok a půl dlouhé vyjednávání o nových podmínkách nevedlo k dohodě. Organizace tvrdí, že ačkoli se shodli téměř na všech prvcích dohody o interaktivních médiích, jediným sporným bodem zůstává ochrana týkající se používání umělé inteligence k replikaci hlasu a podoby umělců.

Stávka se týká videoherních herců, ať už jde o hlasové herectví, motion capture nebo obojí. Podle odborů byla jednání zahájena v říjnu 2022. Po více než roce si členové odhlasovali stávku.

„Videoherní průmysl generuje ročně miliardy dolarů zisku. Hnací silou tohoto úspěchu jsou kreativní lidé, kteří tyto hry navrhují a vytvářejí,“ uvedl hlavní vyjednavač Duncan Crabtree-Ireland. „Upřímně řečeno, je ohromující, že se tato videoherní studia nepoučila z lekcí z minulého roku - že naši členové se mohou postavit a budou požadovat spravedlivé a rovnocenné zacházení s ohledem na umělou inteligenci a veřejnost nás v tom podporuje.“

S tím, jak stále více společností zavádí generativní umělou inteligenci do svých pracovních procesů, herci se bojí toho, že bude jejich podobizna využívána bez jejich souhlasu. Pokud se herní stávka bude podobat loňskému debaklu ve filmovém průmyslu, mohl by se vývoj některých her výrazně prodloužit a posunout.

Mezi společnosti, s nimiž SAG-AFTRA vyjednává, patří Activision, Blindlight, Disney, Electronic Arts, Formosa Interactive, Insomniac Games, Llama Productions, Take-Two Interactive, VoiceWorks Productions a WB Games.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama