high-definiton-jedeme-dal
Článek High Definiton: jedeme dál!

High Definiton: jedeme dál!

Václav Rybář

Václav Rybář

16. 8. 2006 22:56 5
Reklama

Dokončeme naše HD rozjímání a promluvme si o PlayStationu 3. Vynecháme teď jeho ambice na ovládnutí herního trhu, o těch vám jistě rádi poreferují větší odborníci než jsem já. Soustřeďme se teď čistě na fakt, že je plně vybavena k tomu, aby se stala multimediálním centrem vašeho obýváku. K tomu jí bude sloužit Blu-Ray mechanika a HDMI výstup. To je zásadní výhoda oproti konkurenčnímu XBoxu 360, který se next-gen mechaniky musel vzdát na úkor dřívějšího uvedení na trh. Microsoft chce hráče a mediální čaroděje uchlácholit alespoň HD-DVD mechanikou, která půjde připojit ke konzoli prostřednictvím USB2. Tím se síly vyrovnají, ale za jakou cenu. Nejen že externí mechanika bude působit nehezky, podle posledních zpráv za ní dáte bratru 399 dolarů. Tato cena půjde jistě rychle dolů a je hodně pravděpodobné, že do novějších modelů XBoxu začne Microsoft rovnou montovat HD-DVD mechaniky, ale jejich absence v základní verzi je velkým mínusem (stejně jako pouhý analogový YUV výstup) a Sony počítá, že skrz PS3 se Blu-Ray rozšíří do většiny domácností. PS2 se prodalo přes 100 milionů kusů a to už je číslo, se kterým se musí počítat.

Tak... vybrali jste si vítěze? Není to tak lehké co? Je to stejné dilema jako v případě velkého souboje konzolí. Papírově vítězí PS3, ale vlastně ještě není na trhu. A srdce velí objednat XBox 360, zatímco mozek vyzývá k trpělivosti. V případě HD-DVD a Blu-Ray ale můžeme rozhodování nechat klidně nějakou chvilku u ledu.

Je to za rohem, nebo jsme na konci fronty?

Evropa, potažmo my, se totiž HD-DVD a Blu-Ray přehrávačů nedočká dříve než o letošních Vánocích a budou to přístroje nad jejichž cenami rozhodně srdce běžného uživatele plesat nebude. Tak to ale chodí s každou novou technologií, na počátku stojí pionýři, kteří utratí těžké peníze a mnohdy se i spálí s prvními (proto)typy přístrojů. A nejde jen o nové videoformáty, Česko znatelně zaostává i v oblastí HD televize. Zatímco zbytek civilizovaného světa hromadně přechází na vysílání ve vysokém rozlišení, my se teprve chystáme na přechod k digitálním multiplexům.

Pokud by vás zajímalo, jak jsou na tom jinde ve světě, tak vězte že zřejmě nejpokročilejší systém HD televizního vysílání má Amerika (přirozeně), kde většina stanic vysílá v 1080i (a některé v 720p), pak Japonsko, kde se vlastně HD vysílání zrodilo a překvapivě též Mexiko, kde se experimentálně vysílalo už někdy v 90. letech. V poslední době se hodně rozvíjí vysílání v Austrálii a především ve Velké Británii, kde v červnu celoplošně odstartoval kanál Sky-HD (vše hodně urychlilo Mistrovství světa ve fotbale, historicky poprvé vysílané v HD).

U nás si ještě dlouho počkáme, ale pokud chcete být připraveni, poohlédněte se po prvních kartách s normou DVB/S2, které umožňují příjem HD vysílání ze satelitu. Tam roste počet HD kanálů závratnou rychlostí, i když ne všechny jsou dostupné v rozumném datovém toku. To je obecně největší problém, protože rozlišení 1080i nebo dokonce 1080p je obrovský žrout, když si spočítáte, že běžnému televiznímu vysílání věnuje UPC u některých kanálů podprůměrný nebo někdy až nedostatečný datový tok, bude hodně zajímavé sledovat, jak se bude kvalita obrazu chovat v případě HD. Tam jde však už o celodigitální přenos, tj. dočkáme se max. kostičkování, nikoliv duchů v obraze a slévání barev. Je však nutno dodat, že spousta kanálů známých např. z nabídky UPC má svoje HD varianty (včetně HBO) a nejbližší možností jak se k nim dostat bude zřejmě satelitní příjem. Samotné UPC už v tomto ohledu naznačilo plány pro příští rok. Nechme se překvapit.

Udělej si sám...

Máte však vůbec to vysílání na čem chytat? Teď přecházíme k zásadní otázce a to sice, jak moc dobře jste na příjem HD obrázků připraveni. A začít můžeme třeba u počítačových zobrazovadel, je pravděpodobné, že u jednoho z nich teď právě sedíte.

CRT/LCD monitory

Počítač je velmi pravděpodobně nejdostupnějším prostředkem k vychutnání HD videa. Pokud pomineme obstarožní CRT monitory, které nezvládnou víc než 1024x768, pak lze říct, že 720p video přehrajete na čemkoliv. Stačí abyste dokázali z obrazovky vyždímat 1280x1024 (dnešní standard), všichni totiž už víme, že 720p = 1280x720. Za každých okolností přitom platí, že nejlepšího obrazu dosáhnete, když je každý jeden pixel namapován 1:1, tj. na zobrazení 720p je nejideálnější monitor či obrazovka o stejném rozlišení (tj. 1280x720). 720p na ní bude vypadat LÉPE než 1080p video, zmenšené na nativní rozlišení. Jakákoliv úprava obrazu (interpolace, zmenšení) se projeví na jeho ostrosti a kvalitě.

S 1080p videem už je menší problém. LCD panely schopné zobrazit toto rozlišení už sice existují, ale stojí nekřesťanské peníze. Možná teď zajásají zaměstnanci DTP studií a majitelé velkých CRT monitorů, které většinou umějí 1920x1080 zobrazit. Pokud tomu tak je, máte napůl vyhráno. Proč říkám napůl? Možná jsem se zapomněl zmínit o tom, že dekódování HD videa o tomto rozlišení je poněkud náročnější na výkon počítače.

Obecně platí, že pro přehrávání 720p videa potřebujete 2 GHz procesor a 1GB paměti, pro bezproblémový chod 1080p pak 3GHz CPU. Přirozeně jsou to odhady, protože HD-DVD nebo Blu-Ray tituly si zatím na PC nepřehrajete a VELMI bude záležet na použitém kodeku. Už dnes jsou k mání DivX-HD nebo XviD-HD, případně WMV-HD, které však nejsou tak náročné jako formáty využité v případě HD-DVD nebo Blu-Ray. Pokud chcete skutečně otestovat možnosti vašeho počítače, měli byste sáhnout po filmových HD upoutávkách, které jsou pod hlavičkou Apple distribuovány v h.264, tj. zřejmě hlavním formátu next-gen filmových médií. Trailery od Apple sice využívají menší bitrate, ale dovedou váš počítač zapřáhnout víc než dokonale. K plynulému přehrávání 720p kvality je takový Athlon XP 2800+ jen tak tak dostačující, na 1080p pak budete potřebovat mnohem výkonnější stroj. Dá se to však obejít, protože Apple využívá některých rutin, které zbytečně zatěžují procesor. Mnohem optimističtějších výsledků dosáhnete s alternativními přehrávači jako Nero Showtime nebo Zoom Player. Chce to trochu experimentování, ale výsledek stojí za to.

Takže PC bychom měli, teď je na čase přesun do obývacího pokoje, tedy k LCD televizím, plazmám a projektorům. Zde je situace značně zašmodrchaná zejména díky invazi LCD bazmeků, které stihnuly zaplavit náš trh. V kombinaci s dražšími plazmami postupně ploché zobrazovače vytlačují tradiční CRT obrazovky (ke smůle těch, kteří si před pár lety koupili obrovskou 106 cm televizi, která z boku vypadá jako hrací automat). Není ale všechno stříbro, co se třpytí na samolepkách typu "HD ready", přátelé. Pojďme se podívat zblízka.

Plazma: Bezkonkurenčně nejvyšší kvalita obrazu, daná velkou svítivostí a kontrastem. Problém je v tom, že cenově dostupné plazmy jsou jen 480p (854x480). Vyrobit na této technologii vyšší rozlišení si žádá vyšší uhlopříčky a podstatně vyšší ceny. Navíc 1080p plazma je záležitost pro milionáře, takže z hlediska dlouhodobější perspektivy je tato technologie nepříliš příznivá.

LCD-TV: Váš favorit, pokud se spokojíte s menší než metrovou uhlopříčkou (pro zbytek pole jsou tu projektory). 720p zobrazovadla jsou k mání v široké paletě uhlopříček a cen. Důležité je sledovat tři základní parametry - rozlišení (HD Ready norma má stanoveno minimální rozlišení panelu 1024x1024, což však k zobrazení HD nepostačí... váš adept na koupi musí mít rozlišení alespoň 1280x720/1366x1768), rychlost odezvy (16 ms je hraniční hodnota, platí stejné nešvary jako u pomalejších LCD monitorů, rozmazaný pohyb v rychlých scénách apod.) a vybavení vstupy (o tom ještě bude řeč, televize musí obsahovat buď DVI nebo lépe HDMI, z analogových je pak většinou dostupné S-Video nebo Video, což postačí na připojení čehokoliv "podřadnějšího" od kamery po video). 1080p LCD-TV existují a dají se pořídit za velmi rozumné peníze (za 50 tisíc model od BENQ), ale přeci jenom je to trochu vyšší cenová kategorie. Zde se vyplatí ještě chvilku posečkat. Podzim vždy přináší modely na nadcházející rok, což znamená radikální slevy o modelů aktuálních. Platí především pro projektory.

Projektory: O kouzle čtyřmetrové uhlopříčky bych mohl vyprávět dlouhé hodiny. Pokud máte tu možnost, měli byste se nad ní vážně zamyslet, tím spíš, že HD video ani na tak obrovské ploše neztrácí drobné detaily (narozdíl od standardního PALu) a je to zkrátka a jednoduše úchvatná podívaná. V případě projektorů máte na výběr z LCD a DLP technologie. Zatímco u té první už se podařilo vychytat většinu potíží (viditelná mřížka při sledování zblízka, nižší kontrast a svítivost), ta druhá si pořád uchovává svůj největší zápor, totiž duhový efekt. Většina lidí ho nevidí, ale jisté procento diváků (zejména ti modroocí) pozoruje nepříjemnou stínovou stopu za rychle se pohybujícími objekty, která obsahuje odstíny modré, zelené a červené (asi jako když máte ve Windows zapnutou stopu za kurzorem). Je to způsobeno tím, že DLP vyrábí barvy prosvěcováním vícesegmentového kolečka, které obsahuje základní barvy (modrou, zelenou a červenou - RGB). Kolečko rotuje před zdrojem světla a to je celý ten zázrak. Bohužel nerotuje dostatečně rychle a tak oko občas tuhle fintu zachytí. Během vývoje se přidávají segmenty a zrychluje kolečko, ale stále se najdou diváci, kteří tento efekt pozorují.

To by vás však nemělo odradit od úvahy nad DLP projektorem, který disponuje oproti srovnatelným LCD projektorům zářivějšími barvami a obecně vyšším kontrastem. Nechte si projektor předvést a sami uvidíte, zda jste obětí duhového efektu. Pravdou však zůstává, že LCD projektory mají v oblasti HD rozlišení vyšší podíl a že nejúspěšnější 720p projektory se rekrutují především z řad technologie LCD. Uvidíme co přinese letošní sezóna, která by měla představit mainstreamové modely s 1080p technologií (nejlevnější 1080p projektory doposud stály hodně přes 100 tisíc korun). U novinek se jako obvykle počítá s cenou 60-70 tisíc korun, přičemž loňské high-end 720p modely klesnou na nějakých 40-50 tisíc.

Propojení: Když už máte takovou hračku doma a máte jí čím krmit (u LCD-TV a projektorů se většinou počítá s propojením PC->TV pomocí DVI kabelu, existuje i HDMI-DVI redukce, takže není s ničím problém), je velmi důležité jak jí propojíte. Tahle problematika se týká především připojení DVD přehrávačů, VHS rekordérů a dalších zdrojů. V případě PC je na výběr snad jen VGA a DVI (preferujte DVI, kvůli mapování pixelů 1:1), DVD přehrávač vám však může nabídnout malý znalostní kvíz.

Aniž bychom zabíhali do detailů, tak platí zlaté pravidlo - čím víc kabelů, tím lepší signál, případně čím tlustší kabel, tím lepší signál. Rovnou tedy zapomeňe na klasickou jednocinchovou tkaničku (Composite Video) a preferujte S-Video (oddělená barevná a jasová složka=vyšší kvalita). Blahopřání však letí majitelům přehrávačů, kteří mají YUV (Component Video) anebo progresivní (full RGB) SCART. V druhém případě pomůže redukce, v tom prvním prostě zasunete na obou stranách tři cinche a můžete se těšit na progresivní (tj. neprokládané) video. YUV mimochodem umí rozlišení až do 1080i a v Americe ho většina domácností bez problémů používá na příjem HDTV vysílání. Je to sice analogový signál, ale rozdíly v kvalitě obrazu nejsou tak markantní, aby to komukoliv vadilo.

Tím se dostáváme k důležité kapitole a to sice HD bez HD. Zní to divně? Asi ano, ale funguje to. Na trhu se začaly ve velkém objevovat přehrávače, které zvládají tzv. upscale, tj. pomocí chytrých čipů dovedou přepočítat standardní PAL rozlišení na 720p/1080i obraz. Nutno dodat, že i bez těchto čipů to dělá každá 720p televize nebo projektor. LCD panel má zkrátka 1280x720 pixelů a tak vezme zdrojový signál a interpolací z něj vyrobí 720p. V případě kvalitního signálu to není taková tragédie, ale koukat na průměrný televizní analog na 720p televizi může být někdy o život. Opět tu platí poučka o mapování 1:1, která zaručí to, že onen analogový signál bude na prastaré CRT televizi vypadat LÉPE. Žádné přepočítávání, žádné úbytky už tak bídné kvality.

Kvalitní upscale čipy však dovedou zázraky a z kostrbatých linií v PALu, jsou náhle hladké 720p čáry. Bohužel tento boom přišel až příliš pozdě, protože nové HD-DVD a Blu-Ray přehrávače budou mít tuto funkci také. Nutno však dodat, že pionýři mohli radostně upscalovat dva, tři roky. Chtělo to jen trochu víc peněz, modely od firem jako Denon tuto funkci měly, jen prostě nebyly nejlevnější (nad 10 tisíc korun). A chytří pionýři to udělali ještě lépe - zapřáhli vlastní PC. Pomocí šikovných filtrů (např. ffdshow) lze DVD upscalovat stejně kvalitně a rozdíl oproti původnímu obrazu je mnohdy značný. Nikdy to však nelze porovnat se skutečným HD zdrojem, upscale totiž do obrazu žádné další detaily nepřidává, pouze zakrývá jeho původní nedokonalost.

Zdroj síly

Dobře, takže už máte doma nějaký ten HD výdobytek. Ale čím ho krmit? Pro začátek naznačíme pár možností a ten zbytek už vám poradí strýček Google a další neprobádané končiny internetu. HD obsahu po síti obíhají tuny a chce to jenom umět hledat.

Apple HD trailery

Nejnovější filmové ukázky stáhnutelné v rozlišeních 480p, 720p, 1080p. Vybere si rozhodně každý a zároveň je to nejbohatší a nejkvalitnější oficiální zdroj HD videa na internetu.

Microsoft WMV-HD

Ukázka WMV-HD titulů od Microsoftu. WMV-HD bylo metodou jak vtěstnat HD video na běžný DVD disk (u nás tímto způsobem vyšel např. Choking Hazard). Vzhledem k rychlému nástupu next-gen formátů se příliš neosvědčilo, ale můžete si alespoň prohlédnout pár ukázek. Jen pozor na DRM, největší trn v patě, který Microsoftu značně snížil prodeje. (DRM je online systém certifikačních podpisů. Bez spojení s autorizačním serverem video zkrátka nepřehrajete).

Zbytek už musíte vyhledat sami. Orientujte se podle magického spojení High Definition a dojedete, kam potřebujete.

A dál..?

Je vůbec ještě kam stoupat? Zajisté... společnost ARRI, vedoucí síla v oblasti filmových kamer předvedla u příležitosti fotbalového šampionátu novou 5K kameru (rozlišení 5000x2000, superširokoúhlý režim) a v Japonsku už pracují na videoformátech s extrémním rozlišení, které se vejdou jen na holografické disky. Co na to starší filmy? Současné skenery dovedou 35mm filmy bez problémů nasnímat v rozlišení 4000p a ještě jsou tam slušné rezervy, takže si v HD užijete i filmy z 60. nebo 70. let (ty starší už budou potřebovat trochu "pomoct").

A co na to vy? Počkáte na holografické disky? Vybrali jste si mezi HD-DVD a Blu-Ray? Nebo zatím zůstanete u své DVD kolekce a počkáte, co se bude dít? Ne, neodpovídejte. Počkejte, až se vám přestane z těch informací točit hlava a pak si třeba stáhněte nějaký ten HD trailer. Jen tak na zkoušku...

První díl článku hledejte zde.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama