Článek ZX Spectrum v toku času

ZX Spectrum v toku času

Ondřej Švára

Ondřej Švára

11. 5. 2012 22:29 2
Reklama

ZX Spectrum byl jeden z nejpopulárnějších osobních počítačů osmdesátých let a zároveň se jako jeden z mála dovážel do tehdejšího Československa, kde se jeho hardware uplatnil ve výrobě hardwarových klonů. Tím byl od roku 1987 například Didaktik. Pro ZX Spectrum dokonce v tuzemsku vycházel i dedikovaný ZX magazín. Jaká byla historie počítače, který bavil a vzdělával lidi navzdory Železné oponě? Tentokrát jsme ji shrnuli do chronologické časové osy. Tématicky navzauje na  náš minulý článek.

1976:

Na trh je uveden čtyřmegahertzový Zilog Z80, nejznámější osmibitový procesor historie, jenž společně s MOS 6502 a šestnáctibitovou Motorolou 68000 položil základy k rodině „domácích komputerů“, tedy počítačů schovaných v těle klávesnice, které se připojovaly nejen k drahým počítačovým monitorům, ale také k obyčejným televizním obrazovkám. Právě to v osmdesátých letech postrčilo výpočetní techniky před dveře také obyčejných dommácností.

Zilog Z80 se po roce 1982 objevil nejen v ZX Spectru, ale později také v dalších domácích komputerech (TRS-80), herních konzolích (Sega Master System, Game Boy) a v desítkách licencovaných i nelegálních hardwarových klonech od kalkulaček až po ruské počítačové sestavy. Máte-li na půdě československý osmibit Didaktik, je v něm Zilog také. Stejnojmenná firma funguje dodnes.

1981:

Společnost Sinclair Research prohrála v Británii souboj s konkurenčním s Acornem o zakázku, ve které měla poskytnout televizní stanici BBC svůj připravovaný osmibit ZX81 pro osvětový pořad o domácích počítačích. Nazlobení zástupci Sinclairu zhodnotili rozhodnutí televize jako "arogantní a nekompetentní".

Rok na to Sinclair s již exitujícím ZX81 alespoň získal zakázku „Počítač do škol“. Tou dobou už však finišoval s vývojem úplně nového revolučního modelu...

1982:

Na trh se 23. dubna dostává nový počítač ZX Spectrum. Krom duhového proužku v pravém spodním rohu byl charakteristický touto výbavou: osmibitový procesor Z80 na 3.5MHz se 16KB nebo 48KB paměti RAM. Počítač byl schopen zobrazovat osm barev v maximálním rozlišením 256x192 bodů a to s výstupem na obyčejný televizor malé úhlopříčky, v Československu to byl nejčastěji Pluto, nebo Merkur.

1983:

ZX Spectrum ve verzích se 16KB a 48 KB paměti výrazně zlevnily. Cena základní verze po jednom roce na pultech klesla na magických devětadevadesát liber. "Snížení cen nás velmi překvapilo a potěšilo. Nyní můžeme čekat prudký nárůst prodejů a také zvýšení tovární produkce. Sinclair v současnosti vyrábí padesát tisíc Specter měsíčně, ale ještě do konce roku by to mělo být mnohem více,“ psal v červnu 1983 magazín Sinclair User. Celkově se za deset let prodalo pět milionů Specter.

1985:

Snížení základní ceny ze 125 na 99 liber přináší nejen obchodní úspěch. Jde i o prestiž. Mnoho budoucích slavných designérů píše první řádky počítačového kódu právě na ZX Spectru. Jmenujme například dvojčata Oliverovi (série Dizzy),  David Perry (Earthworm Jim, MDK),  Matthew Smith (Manic Miner, Jet Set Willy), Julian Gollop (série UFO) a mnozí další. Ve východní Evropě od roku 1985 sílí na ZX Spectru obrovská demoscéna.

1986:

V lednu mění tři roky starý časopis Your Spectrum název na Your Sinclair a vydáván bude až do září 1993. Novým jménem se chtěl magazín oprostit od tématické závislosti na Spectru a přinášet herní recenze a softwarové novinky také k počítači Sinclair QL. Bylo to však ZX Spectrum, které časopisu stále dominovalo a také podněcovalo vznik časopisů konkurenčních. Nabobtnalá komunita čítající již několik set tisíc uživatelů si vyžádala adekvátní přísun spectrácké žurnalistiky, a tak po celém světě během osmdesátých let vzniklo několik desítek specializovaných časopisů věnujících se ZX Spectru. To bylo natolik silnou platformou, že se většina printu udržela v regulérní periodicitě až do začátku nového tisíciletí, byť se samotné ZX po roce 1992 již nevyrábělo.

1987:

Zatímco na začátku osmdesátých let byly ZX časopisy orientovány na tvorbu programů a úvodů do kódování, později se vlivem příznivých okolností proměnily v herní magazíny. Koncem desetiletí jich ve světě existovalo už přibližně osmdesát, mnoho z nich bylo ruských, neboť Sovětský svaz se stal postupně největší líhní hardwarových klonů ZX Spectra. Mezi nejznámější ruské časopisy patří ZX-Format (Russia) a Spectrofon.

Probudila se však i česká odborná novinařina . Již od roku 1987 v tuzemsku vycházel ZX Magazín pro ZX Spectrum a jeho klony, například Didaktik Gama, vyráběny od roku 1987 družstvem Skalica. ZX magazín dodnes vychází alespoň v redukované formě na internetu.

Jak vypadal dobový text v ZX Magazínu, si můžete přečíst v úryvku zúvodníku na květen 1990: "Už se také definitivně loučíme s měsíční periodicitou, neboť naše  tiskárna není schopna zaručit pravidelné vydávání, ale protože jsme  chtěli udělat pro Vás co nejvíce, vzali jsme na rok 1990 alespoň to, co bylo. V praxi to bude znamenat, že vydáme  3 - 4 čísla do konce  roku a potom uvidíme," psali redaktoři Ondřej Kafka a David Hertl. Minulost české žurnalistiky rozhodně nebyla jednoduchá.  Paradoxně ale oba pánové předpověděli i budoucnost tištěného vydávání, která nás konfrontuje za pár let...  Jak ZX Magazín vypadal, můžete zjistit zde.

1988:

Do socialistického Československa se ZX Spectrum jako jeden z mála zahraničních počítačů mohl dovážet a státní televize na něm stavěla osvětové programy. Jako například ty od Davida Grubera v produkci ČST Ostrava. V pořadu níže slouží ZX Spectrum jako vizionářský hardware komunikující přes veřejnou síť. Povšimněte si atraktivní asistentky! Nutno podotknout, že Gruber měl o budoucnosti internetu a informatiky zcela jasnou a správnou představu, přestože konkrétně ZX Spectrum se WWW revoluce již neúčastnilo.

Na dalším videu, kde nám David Gruber mimochodem připomene nepříjemný rozdíl v cenách počítačů v ČSSR a zahraničí, si můžete všimnout, že chlapec hraje Manic Miner, jednu z nejoblíbenějších a také původních spectráckých her která byla s úspěchem portována na mnoho dalších platforem..

1990:

ZX Spectrum bylo skutečně velmi oblíbenou herní platformou. Jmenujme si pár her: Saboteur, Enduro, Knight Lore, Myth, R-Type, Sentinel, Dark Side, to je pouhý zlomek titulů, jenž na ZX hrál nebo chtěl hrát opravdu každý.

Díky tomu, že ZX bylo dostupné také u nás, má mnohý software československé kořeny. O Františku Fukovi a jeho produkci her na legendární gumák byly popsány megabajty textu. Připomeňme tedy jen, že pozdější známý publicista, filmový kritik a překladatel vyrobil pod firemní značkou Fuxoft několik dodnes oblíbených her. Mezi ty nejznámější patří předělávka Tetrisu a trojdílná textovková sága Indiana Jones. Fukovy hry si můžete stáhnout odtud.

1992 - 2008:

Produkce ZX Spectra skončila. Nadále se mělo vyrábět už jen v podobě hardwarových klonů. Legenda se rozloučila s knihovnou o 23 tisících softwarových titulů, mezi než stále přibývaly další.G umák byla srdeční záležitosti pro mnoho českých hráčů ještě po celá devadesátá léta. Na ZX Spectru se naučili programátorsky přemýšlet, aniž by předtím tušili, že mají k něčemu takovému sklony.

2009:

Co je hardwarový kit ZX Evo? Vypadá jako hodně stará základní deska z PC, ale ve skutečnosti je to moderní klon ZX Spectra s nezbytnými výstupy na současné periferie. Pochází z Ukrajiny, nehýří kvalitou zpracování a veškerá jeho dokumentace je psána v azbuce, ale je nesmírně cenné. Dokazuje, že komunita kolem sinclairovského hardwaru žije dodnes a má zájem modernizovat staré součástky. Ročně na ZX Spectru ve světě vznikne několik hardwarových klonů a necelá stovka programů. Specifika Eva najdete zde

2010:

Clive Sinclair, tvůrce legendárního ZX Spectra, kapesní kalkulačky nebo skládacího kola, omládl o šestatřicet let, protože právě tolik scházelo do jeho věku jeho nové manželce, britské striptérce Angie Bowness.

2012:

Magazín Techradar u příležitosti třicátých narozenin Spectra připravil obligátní tabulku "Nej, nej, nej..." her pro ZX Spectrum. Vyhrálo Elite, takže překvapivě  port z konkurečnního BBC Micro. Ale jaký! Elite není nutné obšírněji představovat. Stačí napsat, že bez něj by nevznikly vesmírné simulátory a strategie. Na další pořadí se můžete podívat sami.

2012:

ZX Spectrum se objevilo v retro seriálu České televize Vyprávěj. Strejda Kohoutek ho sehnal „od veksláka, protože mu dlužil prachy“. Loučíme se tedy důležitým konstatováním, že si i televize už si všimla, že ZX Spectrum bylo nedílnou součástí socialistického Čechoslováka. „Je to tvoje, Honzine…“

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama