Článek ZOH Turín 2006 a freeware hry

ZOH Turín 2006 a freeware hry

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

7. 2. 2006 23:47 1
Reklama

Sjezdové lyžování

Hra, která se může pyšnit titulem nejkvalitnější sportovní freewarovky všech dob, je bezesporu Ski Challenge 2006, perfektní zpracování sjezdového lyžování v úchvatném grafickém kabátku. Během závodění se podíváte na čtyři naprosto realisticky zpracované tratě do Grödenu, Bormia, Wengenu a Kitzbühelu. V tuto chvíli už se bohužel nemůžete zúčastnit internetových klání, to ale nic nemění na tom, že je to vynikající hra. Zběsilá rychlost, nádherné alpské ledovce, spousty diváků, ale i reklam, což je daň za kvalitu zadarmo. Pokud jste fanoušky sjezdového lyžování, je toto pro vás jasná volba. Aspoň uvidíte, jak to mají Ondřej Bank a Šárka Záhrobská těžké.

Když už jsme na svahu, nesmíme zapomínat ani na rozmanitou hru Ski Xtreme od vývojářské skupiny Acoders. Toto arkádové lyžování nabízí spoustu módů a zábavy na hodně dlouhou dobu. Pokud vás nebaví pouhé sjíždění kopce dolů, ale rádi byste si vyzkoušeli například úprk před lavinou nebo akrobacii ve vzduchu, pak neváhejte ani minutu.

Na dvou prknech se svezete také v titulu Ski Racer 2, který zdatně sekunduje titulu Ski Xtreme v rozmanitosti sjezdových tratí – adrenalinové závody plné boulí, skokánků či ledových ploten – to vše hra nedávno tragicky zesnulého Shawna Noela nabízí…

Skoky na lyžích

Jandománie v Čechách je v plném proudu, a i když se našemu reprezentantovi v posledních závodech úplně nedařilo, všichni věříme v jeho medailový úspěch. Pokud máte chuť vyzkoušet si, jaké to je sedět nahoře na věži, můžete vyzkoušet německý titul SkiSpringen. Nezaskáčete si ale za normální závodníky, nýbrž za krocany. I tak se jedná o zábavný počin.

Komu by drůbež vadila, může vyzkoušet i jeden ze dvou shareware titulů, a to buď novější Deluxe Ski Jump 3, či starší, ale neméně kvalitní Ski Jump International 3. Oba tyto kousky se dají vyzkoušet v omezené verzi zdarma, DSJ3 vám povolí 4 můstky, SJI3 dokonce celý světový pohár s výjimkou závodu družstev.

Lední hokej - zopakujeme Nagano?

Naše nejžhavější želízko v ohni – národní hokejový tým. Podaří se svěřencům Aloise Hadamczika dosáhnout na medailové pozice? Dokáží přejít přes čtvrtfinále, které nám bylo v Salt Lake City osudným? To vše se dozvíme již brzy… Pro hokejové nadšence, kterým chybí extraliga a nemůžou se dočkat právě olympijských klání, máme zde dílko Icemania. Není sice úplně aktuální, bylo vydáno při příležitosti Mistrovství světa ve Vídni, ale i tak dokáže mnohé pobavit. Nečekejte žádné NHL 2kX, Icemania si pro vás připravila revoluční zpracování bez brankářů, přičemž s rostoucí obtížností se mění počet hráčů na ledě.

Dále nelze nezmínit WildLands Hockey. Tento arkádový hokejík, ve které se hraje systémem 1+1, uchvátí nejednoho svou chytlavou hratelností, přičemž zejména multiplayer dokáže připoutat k monitoru na dlouhé chvíle.

Snowboarding

Jízda na "fošně" je disciplína, ve které čeští závodníci, při vší úctě k nim, nemají medailové ambice. I tak je to u nás velmi populární sport. Nemáte-li za domem sjezdovku a chcete-li se projet, vyzkoušejte třebas Snowboarding Madness. Toto dílko z Game Makeru sice nepatří mezi špičku co se technického zpracování týče, ovšem hratelnostně se řadí mezi tituly lepší. V roli freestyle závodníka musíte sjet svah plný překážek. Sjezdovek je rovných 9 a nejedna vás překvapí variabilitou, kdy si můžete vybrat alternativní cesty dolů. Cílem je, téměř jako v každé freestyle hře, zajet trať co nejrychleji a nasbírat cestou co nejvíce bodů.

Další titul zaměřující se na prknařinu je španělskýPro-X Snowboarding, ve kterém se na trasu díváme netradičně z boku. Základem je dojet co nejdále a vyhnout se všem překážkám – ať už kmenům položeným napříč sjezdovkou, velkým kamenům, skupinkám stromů či třeba propasti. Opět zde platí – kdo dojede nejdál, vyhrává.

Nemělo by se zapomínat ani na Freeride Earth, v němž si můžete ve velice kvalitním 3D enginu vyzkoušet jízdu na prkně na otevřené planině. Bohužel mu chybí nějaký ucelený řád, takže moc dlouho nepobaví, nicméně za vyzkoušení stojí.

Na koho se nedostalo

V archívu Hrej.cz se nachází mnoho dalších her se sportovní tematikou. Některé přímo, některé nepřímo souvisí s programem ZOH. Zde je letmý výčet několika z nich:

Dude the Snowman – Sáňkování se sněhulákem v hlavní roli
Snowboard assasins – jízda na snowboardu spojená s third person akcí
Bodycheck – hra vydaná při příležitosti MS v hokeji ve Vídni zaměřená na trénink osobních soubojů na ledě
Super Santa Ski Jump – skoky na lyžích s vánoční tematikou
Ski Challenge 2005: Bormio – starší bratříček výše uvedeného Ski Challenge 2006
Ski Challenge 2005: Kitzbühel - a další starší příslušník rodiny Ski Challenge
YETISPORTS – arkádový hit, na který nelze zapomenout: Yeti a jeho hrátky s tučňáky

Jak sami vidíte, je opravdu z čeho vybírat. Věříme, že si mezi výše uvedenými freeware hrami najdete svého favorita, který vás pobaví na delší dobu. Jménem redakce Hrej.cz bych chtěl popřát všem sportovcům hodně úspěchů a všem divákům-hráčům pěkné sportovní zážitky při sledování ZOH.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama