The Walking Dead: Episode 1 - A New Day Článek Živí mrtví 5: Nejlepší obrana

Živí mrtví 5: Nejlepší obrana

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

15. 6. 2012 22:00 1
Reklama

Vězení obvykle není vysněným místem k životu, pro skupinu přeživších neznámé katastrofy, která udělala z většiny lidí bezduché zombie tuláky, se ale začíná stávat oázou bezpečí v oceánu zkázy. Civilizace selhala, armáda a pořádkové složky se rozpadly a krajinou bloudí statisíce hladových mrtvol. V takové situaci jsou dvojité ploty, rozlehlé haly, útulné cely a hlavně sklady plné zásob darem z nebes. Objevy vězeňské knihovny a elektrického generátoru umožňují doufat, že alespoň část dřívějšího blahobytu se v kratičkém záblesku navrátí: bude to stát výpravu mezi hordy zombie za palivem, ale kdo by se neobětoval pro možnost pustit si po letech film...

Pohodlí klidného ostrůvku už jen částečně ruší napjaté mezilidské vztahy – a pole, které farmáři mezi přeživšími zorali a osili, působí jako symbol nového začátku. Jenže za ploty a strážními věžemi je pořád smrtelně nebezpečný svět, v němž největší hrozbou nejsou ani zdaleka animální "tuláci"... ale lidé.

Superhrdinové - jen na okamžik

Když se ve zbrojnici vězeňské služby najdou neprůstřelné bojové obleky přichystané pro případ vzpoury, začnou si Rick a jeho parta připadat jako superhrdinové. Jen na chvíli – pravý čas, aby dostali ránu zezadu mezi lopatky. Na obzoru je vidět padající helikoptéru. Trojice Rick, Glenn a Michonne se vydává zjistit, zda havárii někdo přežil. U vraku ale objeví už jen chladnoucí stopy. Ty směřují k městu Woodbury, kde se organizuje odpor několika desítek přeživších pod vedením mocí posedlého maniaka a násilníka, který si nechává říkat Guvernér.

Následuje několik scén, jež svojí nechutností a zvráceností překonávají vše, co bylo doposud v rámci Živých mrtvých k vidění. A zatímco Rick přichází o ruku, Michonne o důstojnost a Glenn pomalu ale jistě o rozum, rozpadá se i zdání klidu uvnitř věznice...

Psychologický teror

Pátá kniha populárního komiksu Roberta Kirkmana pokračuje v zobrazování zombie apokalypsy z její psychologické stránky. Tentokrát se čtení opravdu nedoporučuje slabším povahám, autor dovedně pointuje hořké scény zrady a zákeřného násilí Guvernéra i zděšení "dobrého muže Ricka", když klíčové okamžiky zobrazí na celostránkové ilustraci s trefnou mimikou. Právě Guvernér pak vstupuje do děje jako úchylná, nenáviděníhodná, ale navýsost uvěřitelná postava muže, jenž bez skrupulí využívá okamžiku a nového světa, kde může odhodit veškeré zábrany a normy chování, protože moc a "ochrana" je tím jediným, co skupinu zoufalých přeživších zajímá.

Robert Kirkman ani napopáté nezklamal. Živí mrtví zůstávají zombie hororem děsivým nikoli rozsahem katastrofy samotné, počtem mrtvol a ohlodaných končetin, ale zejména svým naturalistickým zobrazením světa, kde se zhroutila běžná pravidla a morální zábrany... a kde přežívají silní.

Živí mrtví 5: Nejlepší obrana, Robert Kirkman, Charles Adlard, vydalo nakladatelství Crew, 2012, překlad: Martin D. Antonín, redakce: Jiří Pavlovský, 136 černobílých stran, 299 Kč.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama