Dragon Age: Prameny Článek Zimní nášup DLC

Zimní nášup DLC

Dalibor Franta

Dalibor Franta

19. 1. 2010 23:31 12
Reklama

Podle čerstvého lednového průzkumu prestižní americké společnosti Frank N. Magid Associates, pouze 15 % hráčů pravidelně využívá možnosti stahování placených přídavků do her, takzvaného DLC. Je to číslo malé a věru nikoliv vzrůstem. Vždyť ohromný boom, jakým v poslední době tvorba a nabídka DLC prochází, přál by teoreticky mnohem větším hodnotám… o vroucných přáních vývojářů a vydavatelů snad ani nemluvě. Jenže kdo by si naříkal? Jsou i horší věci na světě. Třeba když vám 43 % dotázaných hráčů řekne, že o existenci DLC nemají ani tušení, neví, kde ho sehnat ani co si s ním počít. A ten zbytek prostě nestahuje. Snad cítí, že za své peníze nedostanou adekvátní protihodnotu. Snad jim stačí, co mají. Snad mají pravdu. A snad se pletou. Ostatně i jim je určen této článek. Protože takoví my jsme. Zvedáme povědomí o placených přídavcích – tentokrát s dvojicí Borderlands a Dragon Age: Origins.

Borderlands

The Zombie Island of Dr. Ned

První velké DLC pro výbornou střílečku Borderlands vyšlo už v listopadu a byl to zásah rovnou do černého. Vyprahlé pláně Pandory rozšířilo o atmosférický bažinatý ostrov s malebnými hřbitůvky, vybydlenými městy a všudypřítomnými rozšklebenými dýněmi. Místní zombíci jsou přítulná cháska, umí pár zajímavých triků, se kterými se u příšer z Pandory nesetkáte a hlavně - pro břichatý humor a spoustu popkulturních odkazů nejdou daleko. Dějová linie DLC nijak nesouvisí s hlavní hrou, můžete se proto jaksepatří odvázat a bez problémů si užít dobré čtyři hodiny klasické borderlandské hratelnosti navíc. Sedm, když si v cestě za kvalitním lootem prodloužíte zkušenost v řadě vedlejších questů. Za cenu cca. 180 korun (10 dolarů, 800 MS bodů) je to, i přes občas nešťastně padající framerate, jasná volba a podle nás nejlepší DLC letošní zimy.

Mad Moxxi’s Underdome Riot

S druhým placeným přídavkem, který je k dispozici teprve od 7. ledna, už to tak jednoznačná situace není. Zatímco Zombie Island přišel se zcela novým paralelním příběhem a rozsáhlou herní oblastí, Underdome Riot je takovou zvrácenou borderlandskou variací na gladiátorské hry. Hráč tady musí ve třech specificky laděných arénách odrážet vždy po 25 vlnách (pětkrát pět kol) nepřátel – a to je něco, co se i přes řadu zajímavých bitevních módů (nízká gravitace, boj bez štítů či s neustále regenerujícími nepřáteli) velmi brzo zají. Obtížnost je navíc nastavena velice vysoko a skutečně nesmírně náročné souboje si užijí jen skalní nadšenci v kooperaci se svými přáteli. I tak je to ale za stejnou cenu cca. 180 korun sotva poloviční porce než v prvním DLC.

Dragon Age: Origins

Spolu s  vydáním Dragon Age nastartovalo BioWare také jeden nesmírně ambiciózní a doposud bezprecedentní projekt – hodlá totiž svou hru zásobit stahovatelným obsahem kontinuálně po dobu dvou let. Přídavky zahrnou vše od prostých item packů, přes uživatelský obsah (cesta na konzole je stále nejistá, ne však vyloučená), až k několikahodinovým bonus questům a masivním expand packům. Jak se jim tato strategie zatím daří můžeme zhodnotit na zatím čtyřech bonusových kouscích (včetně item packu se speciálním dračím brněním), které byly od vydání hry v prosinci loňského roku uvedeny.

The Stone Prisoner a Warden’s Keep

V obou případech se jedná o kratší launchové DLC questy s jistou formou přidané hodnoty. The Prisoner of Stone je quest za záchranou golema Shala, který je uvězněn ve zplozenci zaplavené vesnici. Dohrání zakončené bitvou s bossem vám nezabere víc než jednu hodinu, otevře však místo pro nového člena party. Kamenný golem Shal je pro družinu nesmírně cenným přínosem a jeho suché hlášky patří k tomu nejlepšímu, co dokáže kdokoliv z vašich souputníků vyprodukovat. Ani to však nestačí, abychom byli ochotni přimhouřit oko nad absurdně přepálenou cenou 270 korun (15 dolarů, 1200 MS bodů). Za polovic by to byla dobrá koupě, ve své cenové relaci však The Stone Prisoner soupeří s konkurencí, na kterou nestačí (ať už řada AAA arkád na Xboxu 360 a PS3, tak prakticky libovolná indie hra na PC). Alespoň že Warden’s Keep se drží cenově víc při zemi a za menší cenu (cca. 120 Kč, 560 MS bodů) nabízí prakticky stejnou hodnotu – hodinový quest v prokleté pevnosti Šedých strážců a jako odměnu novou základnu s dvojicí obchodníků a odkládacím prostorem pro loot, který se vám nechce tahat s sebou. Obě DLC nesou nesporné známky Bioware kvality, obě však nesmírně strádají na kvantitě – ve stejných a nižších cenových relacích (viz. Borderlands) jsme si zvykli na mnohem víc.

Return to Ostagar

Nejnovější DLC pro Dragon Age od počátku pronásledovaly problémy. Původně mělo být vydáno už během vánoc, nakonec se ale zpozdilo až do ledna. Jako první se 13. ledna „dočkali“ majitelé konzole Xbox 360, během několika hodin však bylo DLC staženo, protože působilo problémy se specializacemi postav. Oficiální datum pro PC a Xbox 360 (vydání pro PS3 je vždy pár týdnů opožděno – v tomto případě až na konec mesíce) se tak posunulo na 18. leden. Třebaže na hodnocení je zatím příliš brzy, ani tento přídavek, ve kterém se vrátíme na teď již zasněžené bojiště bitvy u Ostagaru sesbírat v bitvě ztracené poklady (jako třeba brnění krále Cailana), by neměl překročit jednu hodinu herního času. Snad i proto nakonec cena tohoto rozšíření ještě trochu klesne – tentokrát na cca 90 korun (400 MS bodů - odpovídá 400 Bioware bodům, které je nově možné si pro nákup DLC od této firmy předplatit). Každopádně aby se Biowaru podařilo hráče přesvědčit, že to s DLC obsahem myslí vážně, budou muset do budoucna pořádně přidat. Ze začátku pořádně předražené hodinové questíky byly podle nás úkrokem do strany… ne-li rovnou vzad.

Tím končí nás přehled nejexponovanějších zimních DLC, vývojáři ale nikdy nespí. Už na konci ledna, respektive února bychom se měli dočkat dvou přídavků pro Assassin’s Creed 2 (lednový Battle for Forli a únorový Bonfire of the Vanities). A pak je tady samozřejmě Mass Effect 2 a jeho bohatá nabídka stahovatelného obsahu, o jehož kvalitě vás určitě budeme informovat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama