Full Spectrum Warrior Článek Zboží vyměněné za dárky

Zboží vyměněné za dárky

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

20. 3. 2010 23:45 5
Reklama

Nalijme si čistého vína. Výběru původně komerčních her, jež přesedlaly do volně stažitelných, se již zabýval podrobný článek s názvem Osvobozené hry. Protože však od data jeho publikování uběhla již pěkně dlouhá doba a skromných nabídek ze stran publisherů není nikdy dost, rozhodli jsme na ně formou dalšího pořádného nášupu upozornit znovu. Zavzpomínáme na staré časy, místy se prožene nostalgický závan, ale především se budeme bavit.

Stratég v nebi

Raději zabedněte všechna okna, protože když se zvolá název série Command & Conquer, dokáže se okolím rozlehnout tak silný hukot, vedle něhož je takový hrom pouhým šepotem ve tmě. Marně byste totiž hledali úspěšnějšího vojevůdce realtimové strategie, než si vypiplalo studio Westwood a později EA. A zrovna nedávno se z mnohadílné série vyčlenil skvělý díl Tiberian Sun včetně datadisku Firestorm, který byl vypuštěn zdarma zhruba po deseti letech, a to zejména k propagaci nejnovějšího přírůstku Tiberian Twilight. Pro opravdové fanoušky tu však ještě číhá opravdová lahůdka – historicky první díl Command & Conquer, kde nejeden hráč určitě uroní pár slz štěstím. Chutný koktejl věhlasné značky ale stále není dopit, protože i Command & Conquer: Red Alert je v něm přimíchán a studená válka Sovětů proti Spojencům se tak může rozjet na plné obrátky. Do vínku válečných strategií můžeme také započítat výtečný Sudden Strike 2 z roku 2002, jenž oplývá solidní délkou kampaně, u níž se určitě nudit nebudete. Zato prvotina Sid Meier's Railroad Tycoon, budovatelská hra založená na prosperujících železnicích, je tak stará, že pamatuje Šemíka jako hříbě, ovšem rajcovní šmrnc neztratí nikdy, a to je jenom dobře.

Řádíme!

Radost na tváři nám nedávno také přivodili pánové z Remedy Entertainment. Proč? Inu – na freewarovou dráhu vypustili brutální závody Death Rally, kde se náboji a špinavými triky rozhodně nešetří. Právě proto jsou ale tak zábavným netypickým počinem, který za sebou nechal výraznou krvavou stopu. Jakkoli brutální podívanou však poskytuje, následujícímu titulu se nemá pražádnou šanci vyrovnat. Řeč je o Postal 2: Share the Pain Free Multiplayer, který v tomto ohledu sklízí absolutorium a zároveň vysokou míru kontroverze. Zkrátka nic pro slabší žaludky! Události předcházející vydání Universal Combat vzbuzují také nemalé rozpory, o které se ovšem pro změnu nepostaral samotný obsah hry, nýbrž neshody distributorů. Nakonec vzešla víceméně průměrná střílečka pohřbená svou komplikovaností. Škoda. O poznání lépe se prosadila realistická taktická akce Full Spectrum Warrior, o jejíž vznik se postaralo již zaniknuvší studio Pandemic. O vynikajících kvalitách tohoto válečného simulátoru svědčí i fakt, že se úspěšně používá pro výcvik vojáků americké armády.

„Až budu velký, chci být slavný“

Tak jako je praotcem žánru zmiňovaný Command & Conquer, pyšní se svou popularitou i série The Elder Scrools, coby RPG legenda. Již stařičký první díl TES: Arena z roku 1994 kladl důraz na rozlehlý svět a příběh, čímž výrazným způsobem nadefinoval žánr her na hrdiny a proto není divu, že ambiciózních pokračování časem přibývalo. Hned u druhého dílu s podtitulem Daggerfall došlo k řadě vylepšení a tak můžeme být rádi, že se Bethesda Softworks rozhodla právě tyto dva prvotní díly vypustit zdarma. Velkým jménem se naštěstí nenechala zastrašit naše domácí scéna a vyslala na steč podobně laděné RPG Brány Skeldalu. Dobře, duel připomíná souboj Davida a Goliáše, ale přesto čeští tvůrci vyrukovali s řadou výborných prvků a naservírovali výborné dobrodružství, které se určitě neztratí. Známé studio 3D Realms (a teď necháme Dukema Nukema spát) nás naopak obdařilo chytlavou plošinovkou Alien Carnage, v níž si pohrajeme s jetpackem. Zvláštní pozornost si pak rovněž zasluhuje hra Sam & Max Episode 4: Abe Lincoln Must Die, slavný díl slavné adventurní série, kde se to vtipy jen hemží a monitor tím pádem zůstane několikrát velmi poprskaný kvůli výbuchům smíchu.

Jedeme dál…

Pokud si libujete ve vesmírném prostoru, určitě vás zaujme Strange Adventures in Infinite Space, průzkumnické hody spjaté se spoustou nebezpečí, které byste měli úspěšně řešit zapojením chytrých nápadů a logického přemýšlení. Pro příznivce typických her logického ražení ale padá jasný tip na Orbitz, jenž nabízí hrátky s planetami, či ještě lépe dlouhotrvající Quadrax. Mezi arkádovými zastupiteli se našlo místečko pro PsychoDelic a zejména Fleafall Champion, geniální pestrou zábavu s kuličkami.

Tímto se naše ohlédnutí za původně komerčními tituly dostává ke konci, ale ve skrytu duše doufáme, že za nějakou dobu vyvstane na povrch další chumel výborných akcí, za které nebudeme muset platit ani korunu a přitom se bude jednat o naprosto profesionální práci známých i neznámých autorů. Pokud jsme nějaký herní skvost spadající do našeho zaměření opomenuli (buď zde anebo v Osvobozených hrách), neváhejte se o něj podělit v diskuzi. Čím více zábavy, tím lépe, no ne?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama