zakazane-ovoce
Článek Zakázané ovoce?

Zakázané ovoce?

Dalibor Franta

Dalibor Franta

26. 1. 2006 23:40 5
Reklama

Budeme mluvit samozřejmě o Spojených státech, které tento týden opět rozpoutaly bouřlivou diskuzi na téma násilí ve hrách. Navíc, jako by nestačilo že čím dál víc amerických států přistupuje k legislativním postihům, přišla jako úder z nebes zpráva, která jistě zarmoutila nejednoho herního redaktora - Entertainment Software Association, provozovatel každoročně nejočekávanějšího herního veletrhu E3, vydal nařízení, jenž vystavovatelům zakazuje využívat při prezentaci svých titulů spoře oděné modelky. Konec světa nebo předzvěst nového trendu? Vše nasvědčuje tomu, že bude ještě hůř.

Kritika her byla vždy poměrně specifickou oblastí, kde se významněji angažovaly pouze nejrůznější rodičovské spolky a jiné aktivistické organizace. Dnes se však zdá, že se celá iniciativa začíná nebezpečně přibližovat státním institucím a – což je obzvlášť nebezpečné – stává se zbraní v rukou populistických politiků. Typickým příkladem může být iniciativa politiků v Iowě a Texasu, kde chtějí distribuci her ošetřit přísnými zákony. V Iowě se schyluje k pokutování prodejců, kteří budou hry s nepřípustnou násilnou tématikou prodávat nezletilým – nikdo se ovšem nezamyslel nad tím kdo bude rozhodovat zdali byla míra násilí překročena či nikoliv. Demokratka Janet Petersen k tomu říká: „Nechceme aby naše děti řešili koho dnes ve hře zabijí a jak,“.V krajním případě tak může dojít až k situaci, kdy jedinou hrou kterou si americký capart z Iowy legálně pořídí budou nová dobrodružství Biblemana. V Texasu však může být situace ještě mnohem horší.

Republikáni zde podali návrh, aby hry obsahující násilí podléhali 50procentnímu zdanění, což by je postavilo na roveň tvrdého alkoholu a potratů. O škodlivosti a následném zdanění titulu by rozhodovala desetičlenná komise. „Řídím se myšlenkami našich otců zakladatelů, chceme-li se něčeho v našem státě zbavit, je třeba na to uvalit vysokou daň,“ říká texaský kandidát na guvernéra Star Locke. Všechna tato opatření by se velmi citelně dotkla některých očekávaných konzolových titulů – jedním z nich by mohla být i originální konzolová akce Marc Ecko´s Getting Up, která se momentálně potýká s problémy kolem věkového ratingu. Mezi postižené však mohou patřit všechny doposud vyšlé pecky, ve kterých se byť jen vzdáleně potkáte například s brokovnicí. Co bude příště? Vezmou nám právo střílet zombíky, likvidovat emzáky, nebo porcovat RPG démony? A není to jen otázka Spojených státům vždyť už i někteří evropští politikové dali najevo podobné záměry.

 Mnohem lépe orientovaná nám proto přijde například politika Sony, která přesouvá zodpovědnost na rodiče avizovaným přidáním jakéhosi dětského zámku do PS3. Nebudou-li rodiče chtít aby se jejich dítě dostalo do kontaktu s hrami, které by mohly ovlivnit jeho duševní vývoj, jednoduše mu v tom inteligentní chip v PS3 zabrání. Takovéto elegantní opatření nepostihne dospělé hráče a navíc účinně zacpe ústa všem pomateným aktivistům, kteří tvrdí že hraní Gran Turisma vychová z našich dětí piráty silnic…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama