xbox-360-start-se-povedl-co-bude-dal
Článek Xbox 360 - start se povedl, co bude dál?

Xbox 360 - start se povedl, co bude dál?

Jan Horčík

Jan Horčík

28. 11. 2005 23:58 1
Reklama

První várka nových Xboxů dodaná do severoamerických obchodů čítala 800 000 kusů. Ty už jsou nyní beznadějně vyprodány. Kdo mohl, koupil si konzolí víc, a pak je o mnoho dráž prodal dál. V internetových aukcích lze stále ještě najít nabídky na Xbox 360 za cenu kolem 3000 dolarů, což nejlépe svědčí o nevídaném šílenství, které se kolem první next-gen konzole strhlo. Pravdou ale je, že mnozí podezírají Microsoft z toho, že konzolí dodal do obchodů záměrně malé množství, aby se kolem zahájení prodeje strhl klasický humbuk, jaký jsme zažili například při uvedení PS2. Inu, i takhle může vypadat marketing.

Marketingové šílenství

Microsoft utratil za propagaci své nové konzole jen v Americe obrovskou sumu peněz. Launch party v Mohavské poušti byla jednou z největších akcí podobného druhu, které kdy byly uspořádány. Není ale žádným tajemstvím, že firma na prodeji samotných konzolí tratí. Odhady říkají, že na jednom novém Xboxu prodělává strýček Bill kolem 150 dolarů. Jasně tedy počítá s tím, že když už si někdo Xbox 360 koupí, přidá k tomu i alespoň dvě hry, případně jiné služby. Jenže právě hry jsou největším startovním problémem, na kterém už dříve shořelo pěkných pár konzolí. Prozatím je k dispozici přibližně 20 titulů. Většina z nich dostává sice nadprůměrná hodnocení, ale v žádném případě se nejedná o nějaké velké trháky. Hry jako Condemned: Criminal Origins, Need for Speed: Most Wanted nebo Project Gotham Racing 3 jsou prostě "jen" do posledního detailu propracovaná pokračování, navíc hity jako Call of Duty 2 či Quake 4 si můžeme zahrát ve srovnatelné grafické kvalitě i na lepších PC. Očekávané projekty jako Elder Scrolls 4: Oblivion byly těsně před uvedením konzole odloženy až na příští rok a úžasně vypadající akční hra Gears of War od Epicu, která má redefinovat žánr stříleček, vyjde na jaře. Všechny tyto hity by již měly ždímat z Xboxu 360 mnohem víc, než tituly uvedené na trh spolu s konzolí.

Výhody i problémy

Předností Xboxu 360 je ale jeho multifunkčnost a moderní design. Síťová služba Xbox Live patří v současné době k nejpropracovanějším síťovým herním zázemím. Každý, kdo si koupí Xbox 360 získá ke službě Live přístup. V základní prodávané verzi to bude přístup pouze omezený, kdy nebude možné hrát síťově hry, ale budete moct komunikovat s ostatními hráči z celého světa. Možnost s nimi hrát získáte teprve se zakoupením Xboxu 360 ve verzi Premium Pack. Ten má navíc další výhodu - můžete na něm spouštět hry pro starý Xbox. Je to dáno přítomností pevného disku, který v základní verzi nového Xboxu není. Ten pak můžete využít také například pro skladování fotografií nebo muziky. K Xboxu 360 připojíte cokoliv, počínaje MP3 přehrávačem přes digitální fotoaparát až po počítač s Windows XP nebo Media Center. Xbox 360 lze také snadno rozšiřovat pomocí dalších paměťových karet či připojením například klávesnice a myši ke konektorům USB 2.0. Úplně bez problémů však nemůže proběhnout snad žádné uvedení nového výrobku. A tak se i kolem Xboxu 360 vyrojilo několik hlášení o zamrzání systému. Microsoft ale svorně tvrdí, že tyto případy jsou ojedinělé. Dostupné informace tomu skutečně nasvědčují, z mnoha set tisíc prodaných kusů dosud tento problém ohlásilo jen několik málo jedinců. Navíc se záhy ukázalo, že problém je v externím napájecím adaptéru, který se přehřívá a stačí jej zchladit (viz tato novinka).

Dočkáme se i u nás?


V západní Evropě bude Xbox 360 uveden 2. prosince za cenu 400 €. Austrálie, Hong Kong, Korea a další tamější země se dočkají teprve v průběhu roku 2006. Japonci, kterým tentokrát Microsoft věnuje obrovskou pozornost, narozdíl od minula, budou mít tu čest už 10. prosince. U nás nemá původní Xbox vybudované velké zázemí, spíše naopak. Hráčů je minimum, čemuž jistě nepomohlo ani zmatené manévrování Microsoftu okolo uvedení prvního Xboxu v ČR. Možná proto u nás Xbox 360 nevzbuzuje takový ruch jako v USA. Přeci jen, je to jejich "národní" konzole. Nicméně podle informací, které nám neoficiálně potvrdil zdroj přímo z Microsoftu, by měl být u nás Xbox 360 přeci jenom uveden, i když zřejmě nabere větší zpoždění, než by se natěšeným hráčům líbilo. Odhadujeme, že se tak nestane dřív, než v polovině příštího roku. Zdá se to pozdě, ale jak už bylo řečeno výše, teprve tehdy budou na trhu opravdové trháky, které dokáží využít všech schopností nového stroje. A co víc, je poměrně pravděpodobné, že na trhu už budou i obě konkurenční konzole v podobě PlayStationu 3 a Nintendo Revolution. Rozhodování tak bude zas o něco těžší, ale zároveň svobodnější.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama