World of Warplanes Článek World of Warplanes

World of Warplanes

Lukáš Kunce

Lukáš Kunce

16. 8. 2012 22:44 6
Reklama

Na letošním GamesComu se vedle obrovských, roky očekávaných titulů připomněla i méně nápadná letecká akce World of Warplanes. Ta pochází z dílen studia Wargaming, které už několik měsíců provozuje populární World of Tanks. Tanky ale pravděpodobně vyšly z módy, a tak se vývojáři vrhli do příprav nového titulu, jenž se zaměří čistě na letadla. A zdá se, že tentokrát to bude ještě větší, rychlejší a snad i zábavnější.

Když já byl ve válce...

Stejně jako World of Tanks přetéká plejádou různých tanků ze všech koutů světa, i World of Warplanes se bude moci pochlubit opravdu pestrou paletou vyzývavých prostředků. Již déle nám jsou známy desítky nejrůznějších letounů z Ameriky, Sovětského svazu či Německa, v hodinách nedávno minulých se však objevila zpráva o japonských letadlech. To pro hráče znamená přístupnost takových legend, kterými jsou pacifický Mitsubishi A6M2 Zero, Nakajima Type 91 nebo Mitsubishi J4M1. Většina z nich ovšem nebude přístupná hned, proto bude potřeba plnit specifické úkoly, vydělávat kredity a za ně pořizovat nová letadla. Na výběr dále budou tři různé typy – lehké letouny s jedním motorem, těžká letadla pro přímý souboj a letadla se zaměřením na pozemní cíle.

V současnosti hra prochází fází betatestu a již její nynější stav dává celkem jasnou představu o tom, jak se hra bude hrát. Rozhodně vítáme, že letadla budeme moci ovládat jak pouhou myší, tak i klávesnicí, náročnější letci mohou zajásat nad využitelností joysticku. Jeho výhoda nespočívá jen v té veliké analogové páce, ale také v intuitivně rozmístěných programovatelných tlačítkách, jež umožní především zkušeným hráčům poněkud pokročilejší styl hraní. Nováčci naopak uvítají, že hra sama je do náročných kreací a útoků nutit nebude, a pokud tedy pojmete World of Warplanes jako nouzovou oddychovku, vše by mělo být pořádku.

Jdou po nás, zezadu!

Protože nejvýraznější vlastností letadel je právě to letání, dá se celkem dobře pochopit, že do něj vkládají vývojáři spoustu času. Nejspíš nemůžeme čekat, že by šlo o přesnou simulaci chování jednotlivých letounů, slova hráčů však zatím potvrzují, že letadla se nechovají jako papírové modely, ale jako skutečné, vysokohmotnostní kolosy. Tím pádem je náročné se s nimi naučit manévrovat, zejména když pak jde o situace, ve kterých se proti vám postaví další okřídlené potvory.

Stejně ošemetné je i sestřelování soupeřů. Dostat je na dostatečně dlouhou dobu do nepříliš přesného hledáčku vyžaduje notnou dávku zručnosti a trpělivosti, i přesto jsou bitvy velice svižné a zaberou sotva pár minut. A nejsou to jen letadla, na kterých si budete moci vybít svou zlost. Štědrou dávkou olova rády přijmou i četné pozemní cíle, mezi kterými najdeme radarové stanice či protiletecká děla, na vodě bychom mohli zahlédnout i odolné lodičky.

Právě běžící betaverzi chybí spousta fičur, které jsou pro finální produkt naplánovány. Jsou to především takové mechanismy jako všudypřítomný systém upgradů a přizpůsobování letadel, války klanů nebo variabilní mise. Skrze přepracovaný interface si budeme moci vychutnat bitvy až osmi dravých okřídlenců na každé ze dvou stran, což vzhledem k vysoké hodnotě akčnosti může znamenat pořádnou melu. Ale tak to máme rádi! Nedobrý dojem bohužel máme z balancovacího systému, který se občas nezdráhá hodit na jednu stranu osm slabých hračů, jež mají soupeřit se dvěma silnějšími. Že by drobný nepoměr?

Znovu pay-to-win?

Dobrý pocit nemáme ani ze stále více používaného modelu free-to-play, který sice umožní, aby si každý mohl projet téměř celou náplň hry, jenže v případě World of Tanks znamenaly dokoupené předměty takřka jisté vítězství. Něco podobného se bohužel očekává i v případě World of Warplanes, my všichni tak jen můžeme doufat, že Wargaming se z "chyb" svého slavného debutu poučí, a Warplanes budou v tomto ohledu o kus lepší. A vlastně i tu grafiku by šikovní chlapci mohli dotáhnout do opravdu moderní podoby.

Charakteristika Warplanes je jednoduchá – rychlejší World of Tanks bez tanků, zato s letadly. Dostane-li se hře stejné podpory, ze které se teď těší hráči "tanků", nemá smysl příliš dlouho polemizovat nad jejím potenciálním úspěchem. Do rezavých kokpitů usedneme nejdříve koncem tohoto roku, realističtější odhady však směřují až k roku příštímu. A nezapomeňte – chystá se lodičkový World of Warships!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama