Wolfenstein Článek Wolfenstein: pohádka vs. realita

Wolfenstein: pohádka vs. realita

Ondřej Švára

Ondřej Švára

25. 8. 2009 22:27 5
Reklama

Německý šlechtic ze třináctého století Gotfried I. by žasnul. A jeho potomci, kteří po něm rozvíjeli bavorsko-franzouzský rod Wolfsteinů, jistě také. Asi již větříte. Mix válečných reálií, aury historického hradu a adrenalinové zábavy, se kterým o více než půtisíciletí později vyrukovalo jedno prestižní herní studio pod značkou Wolfenstein, má reálnou předlohu hmatatelnější, než si drtivá většina hráčů kdy uvědomila.

Přesvědčíme vás, že by bylo kardinálním omylem považovat hrad Wolfenstein za smyšlený pohádkový palác z německé čítanky a nejen to: je sice všeobecně známé, že wolfensteinovská herní série si v historicky doložitelných detailech přímo libuje, ale už se zapomíná na to, že také umí vnímavějším hráčům docela poplést hlavu. I v tomto případě si rozšíříme obzory…

Vlčku…

Hrad Wolfenstein. Toto tajuplné místo většina hráčů dobře zná, ale přitom jej málokdo umí spolehlivě popsat a zařadit, protože až příliš často na našich obrazovkách měnilo svoji polohu i vzhled. Jako pojem se ve videohrách objevilo již několikrát, jenomže vývojáři nebývali v umístění „svého hradu Wolfenstein“ zcela důslední a stávalo se, že reálnou předlohu zahalila mlha stejně hustá jako rybníček Brčálník.

Pokud se tedy coby vášnivý hráč a fanoušek akční série id Softu obujete do pohorek a proměníte se v herně-turistického šílence, máte možnost navštívit hned několik památek, podle nichž by se některý z virtuálních Wolfensteinů mohl jmenovat. (a nejen památek, stejně se nazývá dokonce i jeden skalní útvar u bavorského města Tirschenreuth nebo ulice v Berlíně). Který skutečný hrad je ten pravý? Za věrnou předlohu herní série je obecně pokládána zřícenina Wolfstein u města Neumarkt v Bavorsku, jejíž trosky se díky zachovalé věži mimo jiné velice podobají siluetě z úvodní obrazovky hry Castle Wolfenstein od firmy Muse (inspirace pro id Software k tvorbě Wolfa 3D). Počátky této stavby spadají do 12. až 13. století a každou neděli zde můžete podniknout exkurzi se skupinou místních přátel hradu. Inspirující.

Ale za panským sídlem Wolfensteinem můžete podniknout výlet třeba jen kousek za české hranice. Takto nazvaný zámeček u města Freyung, přibližně dvacet kilometrů od česko-německého přechodu Strážný, se má čile k světu. Každoročně v jeho prostorách probíhají historické slavnosti, jichž se účastní také čeští partneři z Vimperka. A víte co? Za Wolfensteinem vlastně do ciziny ani nemusíte. No vážně. Počeštělý Volfštejn najdete na Tachovsku, jde o bývalé sídlo rodu pánů z Volfštejna a dnes zde najdete turisticky přístupnou zříceninu. Také u ní zatím vydržela mohutná věž, podobně jaku u hradu z Neumarktu.

Skutečný hrad jen z rychlíku

Sídel, jejichž název mohl spolehlivě posloužit v akční legendě, by bylo ještě několik, ale jak jsme si naznačili, především id Soft na zasazení hry do konkrétního prostředí, z něhož si vypůjčil jméno, zase tolik nedbal. Začněme popořadě. Píše se rok 1943 a jako Američan polského původu William B.J. Blazkowicz jsme vysláni do nacistické pevnosti Hollehammer, kde probíhá intenzivní výzkum pod krycím názvem Eisenfaust. Ovšem věci se zkomplikovaly, a tak se dostáváte do nově vybudovaného vězení jakéhosi hradu Wolfenstein… Vtip je v tom, že ačkoliv se jednotlivé epizody ve Vlkovi 3D věnují svému vlastnímu minipříběhu, prostředí se téměř nemění, a na první pohled (ani na ten druhý) není skoro poznat, zda hráč zrovna utíká z Wolfensteinu,pracuje na plánu Eisenfaust nebo už jde po krku samotnému Hitlerovi. Kdyby se hra jmenovala Karlštejn, nikdo by nic nepoznal.

Pakliže u Castle Wolfenstein či Carmackově Wolfovi hovoříme o alespoň jistém přibližování zmíněného virtuálního hradu k nějaké historicky doložené stavbě téhož jména, v případě Return to Castle Wolfenstein jsme konfrontováni s fabulací. Kvůli specifickému příběhu vybrali v tomto případě designéři jako hlavní předlohu pro značku Wolfenstein docela jiné šlechtické sídlo – Wewelsburg, hrad ze sedmnáctého století, jenž si skutečně za války vybral pomatený velitel SS Heinrich Himmler pro své okultní kejkle.

Jindra takový pruďas nebyl

Změňme téma. Himmler skutečně věřil, že je reinkarnací Jindřicha I. Ptáčníka (v RTCW originálně jako Heinrich I.) a tady právě střet videoherního Wolfensteina s reálným světem, respektive s historickým výkladem, už docela jiskří. Z vyobrazení Heinricha hráči často nabývali dojmu, že jde o brutálního válečníka, nadčlověka, který po staletí pykal za své hříchy a podobně odporným Himmlerem je nyní vyzýván k obživnutí, čemuž vy musíte zabránit. Jindřich I. Ptáčník byl ve skutečnosti obránce rodící se Evropy proti normanské a maďarské hrozbě a v podstatě zakladatel otonské dynastie vládců Svaté říše římské. Se svými rivaly (například českým knížetem Václavem, později svatořečeným) jednal sice nekompromisně, nikoliv však podle či brutálně a konflikty vůbec raději řešil domluvou než násilím. S řadou panovníků své doby (první třetina 10. století) udržoval vřelé vztahy.

Videoherní Wolfenstein, hra svérázně prošpikovává olovem, má historický výklad minimálně ještě v jednom případě. Wilda Blazkowicz, jakýsi virtuální dědeček Billyho Blazea (Commander Keen) je na rozdíl od Heinricha smyšlená postava, ovšem o co jiného tu jde než o lehce zkomolený odkaz na nacistickou historii? Skutečný generál Johannes Blaskowitzse během nacistické invaze do ČSR 15. března 1939 stal vrchním velitelem okupovaných vojsk a na vývěsních tabulích po celé republice se objevil jeho proslulý výnos psaný lámanou češtinou: "Rozkas pro Obyvatele! Na rozkas Votze (míněno Vůdce) a nejvšího Prezidenta německé Armady převzal sem v zemi česke nešním dnem celou moc. Hlavni-Quartier Praha, 15.března 1939 Vrchní Komandant Armadni ODdil 3 Blaskowitz, generál pjechoty".

Nesnažte se žádnému historikovi tvrdit, že „ten Blazkowicz“ byl americký agent a docela dobrej chlap, když bojoval proti náckům… asi by došlo k ostrému nedorozumění. Série Wolfenstein si prostě s historií tak trochu pohrává, ale co by ne… Na jisté středověké panství se ostatně podíváte i v horké novince, jejíž recenzi si budete moci přečíst zítra. Nebudeme sobečtí a neprozradíme vám, jak bychom tentokrát zpodobnění herního hradu a vůbec historické reálie hodnotili. Zahrejte si a sami uvidíte...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama