Vzácné hry, na které pravděpodobně nemáte peníze, aneb hry, sběratelství a aukce
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Vzácné hry, na které pravděpodobně nemáte peníze, aneb hry, sběratelství a aukce

Vzácné hry, na které pravděpodobně nemáte peníze, aneb hry, sběratelství a aukce | Kapitola 3

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

11. 8. 2021 18:35 6

Seznam kapitol

1. NĚCO TU SMRDÍ 2. EPESNÍ PISTOLE, PEPSI A MOJŽÍŠ 3. JAPONSKÝ KRÁL

Také se k vám dostaly zvěsti o nebývale vysoké inflaci? Je na čase někam uložit peníze, do něčeho, co hodnotu naopak nabírá. I ve světě videoher se najdou parádní příležitosti.

Reklama

REKORDMAN NINTENDO

Zapomenout samozřejmě nemůžeme na Nintendo. Japonská společnost se může pyšnit bohatou historií, i proto zde o raritní kousky není nouze. Třeba klasika v podobě Super Mario Bros. pro NES. Vzhledem k tomu, že jde o nejpopulárnější hru pro tuto konzoli, s obyčejnou cartridgí se bohatství nedočkáte. Pokud byste ale narazili na kousek v originálním balení, můžete začít vybírat nějakou pěknou vilu. Minulý týden ostatně padnul další rekord, aukce extrémně dobře zachovalého kusu se vyšplhala až k částce dva miliony dolarů (v přepočtu zhruba 43 milionů korun)! Tím pádem jde o nejdražší hru, jaká byla kdy prodána. 

Vzácné hry, na které pravděpodobně nemáte peníze, aneb hry, sběratelství a aukce
i Zdroj: Hrej.cz

Levněji se dá pořídit Super Mario Bros. 2. Zde stojí za zmínku méně známá speciální verze, která se prodávala pouze v Hong Kongu. Nerozbalená cartridge má cenu 10 tisíc dolarů.

Bizarním kouskem je Yoshi's Story: International Version, demoverze určená obchodům pro prezentaci plné hry. Přestože obal naznačuje, že by mohla být přeložená do angličtiny (cartridge mířila do amerických obchodů), ve skutečnosti byla identická s japonskou verzí. Za “mezinárodní verzi” si můžete říct klidně tři tisíce dolarů.

NINTENDO WORLD CHAMPIONSHIPS

A jaká cartridge je ta nejcennější? Patrně půjde o ty spojené s turnajem Nintendo World Championships, který se uskutečnil v roce 1990. Další příběh na separátní článek. Za velkou louží se ve 30 amerických městech hledal ten nejlepší hráč (ve třech věkových kategoriích). Vlastně by se dalo říct, že šlo o historicky první velkou esportovou událost, přitáhla ostatně hned několik velkých sponzorů, třeba dříve zmíněnou Coca-Colu nebo výrobce obuvi Reebok. Šampion z každého města získal trofej, 250 dolarů a zároveň postoupil do velkého finále, čímž si zajistil výlet do Los Angeles. 

Na zmíněných cartridgích byly tři hry od Nintenda - Super Mario Bros., Rad Racer a Tetris. Úkol byl jednoduchý - za stanovený čas nasbírat co nejvyšší celkové skóre, výkony z jednotlivých her se sčítaly. Tři vítězové si odnesli 10 tisíc dolarů ve spořících dluhopisech, novou televizi a (příšerný) vůz Geo Metro Convertible. A také zlatou trofej s Mariem. Ta za ty roky zřejmě také nabyla na ceně.

Samotná cartridge je speciální také tím, že obsahuje přepínač k nastavení času, za který musí hráč dosáhnout na konkrétní skóre. Existuje celkem 90 šedých a 23 zlatých cartridgí, sběratelé za ně v minulosti běžně platili i 15 tisíc dolarů. V roce 2014 se v jedné aukci vydražila zlatá za částku 100 tisíc dolarů. Přihazující ale trval na tom, že šlo pouze o chybu.

Vzácné hry, na které pravděpodobně nemáte peníze, aneb hry, sběratelství a aukce
i Zdroj: Hrej.cz

Přemýšlíte nad podobnou investicí? V dobách nebývale vysoké inflace by se možná hodilo peníze někam uložit. Pokud máte nějaký tip, pochlubte se s ostatními čtenáři v komentářích. Mně se zamlouvá třeba “super ultra” limitovaná edice Dead Space, která se nyní dá sehnat za pouhých 75 tisíc korun. Protože až vyjde nedávno oznámený remake, bude cena násobně vyšši! A nebo také ne…

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama