Článek Vůně benzínu a řev motorů ve freeware hrách

Vůně benzínu a řev motorů ve freeware hrách

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

2. 5. 2006 22:23
Reklama

Freeware scéna nabízí přemnoho titulů, jejichž náplní je právě souboj s časomírou. Vyzkoušet všechny by zabralo nejednomu náruživému hráči mnoho hodin. Proto jsme pro vás připravili toto téma, ve kterém se dozvíte o tom nejlepším, co archiv závodních simulátorů na Hrej.cz obsahuje.

STUNTS KLONY

Je tomu již mnoho let, co spatřila světlo světa hra Stunts. Jejím hlavní devizou byla možnost stavět si vlastní tratě, přičemž fantazii se žádné meze nekladly. Francouzský tým Trackmania Nations, jenž je kompletně zdarma. Toto dílko obsahuje nejen mnoho původních tratí, ale i editor, v němž je možno vytvořit dráhy a vozítka další dle vlastního osobitého stylu. Cílem je projet trať v co nejlepším čase. Singleplayer ovšem slouží pouze jako trénink na obrovská multiplayerová klání, a to jak po LAN síti, tak po internetu. Obrovským tahákem této hry je mistrovství světa, které se uskuteční letos v červnu v Paříži. Pokud vám nevadí velká arkádovost tohoto dílka, pak nezbývá než doporučit, lepší titul budete na freeware scéně horko těžko hledat…

Dalším dílkem, jehož tvůrci se inspirovali ve Stunts, je Stunt Playground. V rozmanitosti a po grafické stránce se sice nemůže s Trackmanií rovnat, ale to neznamená, že se nejedná o kvalitní titul, naopak. Hra obsahuje editor a tím pádem i nespočet tratí, na kterých se může hráč vyřádit způsobem jemu vlastním.

OKRUHOVÉ ZÁVODY

Nyní se pojďme podívat na zoubek freewarovkám, jenž mají své kořeny na sluncem prohřátých asfaltových okruzích. Vlastence jistě potěší, že jednou z nejlepších, ne-li nejlepší vůbec, je výtvor českého týmu Hippo Games s patřičným názvem Racer. Propracovaný systém kariéry, spousta aut, tratí – to je vše krásné, ale nebylo by to nic, kdyby chybělo kvalitní zpracování. Nebojte nic, i to Racer má – vynikající grafika z ptačí perspektivy jen podtrhuje kvalitu celé hry.

Na své si přijdou i fanoušci Formule 1, kteří směle vyhlašují do světa, že velká cena je bez zastávek v boxech poloviční. Na ně se z našeho archivu nesměle směje titul GeneRally. Nenechte se zmást – nejde o rallye závody, nýbrž o malý formulový simulátor, ve kterém je správné načasování zastávky v pit line rozhodujícím faktorem rozhodujícím o konečném úspěchu či neúspěchu.

Dalším z dílek, které ocení příznivci královny motoristického sportu, je bezesporu Park Racer. Na rozdíl od GeneRally je kompletně ve 3D, což dodává na realičnosti, stejně jako nečitelnost monopostu. Pilot si musí dávat na svojí formuli pozor, a to zejména při soubojích se soupeři, kterých se na trati vyskytuje velké množství.

RALLYE

Kvalitních freeware her zpracovávajících toto odvětví motoristického sportu není mnoho. Jedním z titulů, který se vymyká z propastné šedi průměru, je Chase HQ2 Evo, jenž disponuje velice kvalitním technickým zpracováním, zvlášť na fyzice si autoři dali záležet. 3D grafika má sice své mouchy, ale není to nic, co by kazilo výsledný dojem ze hry. Síly můžete změřit buď proti časoměřiči, anebo proti počítačovým soupeřům. Chápete dobře - multiplayer bohužel chybí.

Nesmíme zapomínat ani na Dunlop Drivers Cup, který vznikl jako reklamní hra společnosti Dunlop. Jeho největší devizou je grafické zpracování a víceméně realistická fyzika, zamrzí ale přítomnost pouze jedné trati.

SLEPICE ZA VOLANTEM

Po obrovském úspěchu série Moorhuhn jakožto simulátoru střelby nevinných opeřenců přišly na svět i další výtvory s kurem domácím v hlavní roli, přičemž nás nejvíce zajímá série Moorhuhn Kart. Jak již sám název napovídá, hráči si vyzkouší jízdu v motokárách. V současné době jsou hotové tři díly – Moorhuhn Kart, Moorhuhn Kart 2 a Moorhuhn Kart Extra. První díl moc kvalit nepobral – hranatá grafika, nemožnost vyjíždět z tratí, špatný fyzikální model. Ve dvojce se již autoři poučili z předchozích chyb a nezdarů a světlo světa spatřilo dílko, které bylo na výši nejen graficky, ale i hratelnostně. Třetí a prozatím poslední díl těžil z úspěchu dvojky, což znamenalo jen velmi malou inovaci. Co je ale autorům vyčítáno nejvíce je fakt, že nebyli schopni do jednotlivých dílů dát více než jednu trať…

FIAT PANDA FUN

Italská automobilka Fiat připravila v rámci propagace modelu Panda dvě parádní závodní hry, jenž si zaslouží zmínku v tomto tématu. Fiat Panda Fun Racer nabízí klání na asfaltových okruzích. Na trati se povalují různé bonusy typu banánových slupek či hřebíků. Správné použití těchto předmětů dokáže soupeře pěkně zdržet, ale je třeba si dávat pozor, protože AI protivníci vám nic nedarují. Arkádové prvky z Fun Raceru byly použity i v pokračování Fiat Panda 4x4 Fun Rallye. Byly sice nahrazeny sněhovou vločkou a krumpáčem, ale efekt mají úplně stejný. Čím se ale dvojka odlišuje, je profil tratě – tentokráte se hráč podívá na prašné silnice rallye, nechybí ani sníh a brodění řekou. Nenasytné hráče určitě potěší možnost stažení si dalších tratí z internetu, stejně jako internetová multiplayerová klání.

NA KOHO SE NEDOSTALO

Pokud jste si z našeho povídání nedokázali vybrat, můžete také vyzkoušet jednu z těchto her, které rozhodně dokáží pobavit nejednoho hráče:

Sunday Drivers – zábavné arkádové závody krabicovitých autíček na 15ti tratích
LudoRace – lehce futuristický simulátor jízdy ve vznášedle
Ball Racer – závody kulečníkových koulí v korytě připomínající sáňkařskou dráhu
Light Driver – hra bazírující na kvalitě halogenových dálkových světel
Trabi II – „pomsta Němců za Sudety“ v akci!
HP Jet Speed – závody na autodráze
Sky Roads – legendární arkáda s vesmírným vozítkem v hlavní roli
F1 Spirit – Remake klasické hry od Konami
Road Fighter – více než dobrý remake

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama