vice-gigabajtu-pod-stromecek
Článek Více gigabajtů pod stromeček

Více gigabajtů pod stromeček

Jan Horčík

Jan Horčík

18. 12. 2005 23:57
Reklama

Když se odborníka zeptáte, co dnes nejvíce brzdí vaše domácí PC, bez váhání odpoví: pevný disk. Technologie, na které jsou pevné disky postaveny, už tu s námi žije několik desítek let a její princip zůstává stále stejný. Výrobci disků začínají narážet na fyzikální limity, podobně jako výrobci procesorů. Proto se snaží tato omezení obejít nejrůznějšími kličkami, které tu více, tu méně přispívají ke zvyšování výkonu. Mimo jiné se jedná o stále větší vyrovnávací paměť cache a také nová komunikační rozhraní. Dnes se stále více začíná prosazovat SATA, případně SATA2, nicméně staré dobré paralelní ATA (plochý široký kablík s 40/80 žilami) stále ještě můžeme najít v mnoha počítačích, minimálně pro připojení CD/DVD mechaniky.

Pozn.: Ceny jsou orientační, včetně DPH.

Paralel ATA

Diskové rozhraní ATA, včetně všech jeho rozšíření, jako je Ultra ATA, začalo dosluhovat již před lety. Kdo si kdy stavěl vlastní počítač, nebo alespoň šťoural do toho koupeného, nemohl přehlédnout široké kabely k diskům nebo mechanikám. Tyhle neohnutelné, neskladné a věčně překážející zábrany volného proudění vzduchu ve vašem PC byly zastaralé už s příchodem 286tek po XTčkách, kde se poprvé objevily. Výrobcům pevných disků, ale i základních desek trvalo opravdu léta (skoro desetiletí!), než hromadně přešli na pokročilejší S-ATA rozhraní s krásnými tenkými kablíky. Většina základních desek ale stále ještě obsahuje konektory pro ATA (někdy označované také jako P-ATA, kde P znamená "paralelní") kvůli zpětné kompatibilitě.

Ačkoliv se dnes stále ještě dají sehnat disky s menší kapacitou, než je 80 GB, takové nákupy rozhodně nedoporučujeme. Disky jsou pouze o několik stokorun levnější než ty s kapacitou 80 GB a mají nejhorší poměr ceny za gigabajt. Naopak nejvýhodnější poměr lze dnes obvykle najít u kapacit mezi 160 a 250 GB. Ovšem s tím, jak výrobci produkují stále vyšší a vyšší kapacity, se tato hranice posouvá. Aktuálně nejvyšší kapacitou pevného disku je 500 GB (např. Hitachi Deskstar 7K500) a právě společnost Hitachi se vyjádřila v tom smyslu, že během jednoho či dvou let pro ni nebude problém vyrábět 1TB disky.

do 100 GB: Hitachi Deskstar 7K80 80 GB
Cena: 1500 Kč

Když společnost IBM nedávno rozprodávala své hardwarové divize, firmě Hitachi se podařilo ukořistit tu na výrobu pevných disků. Povedlo se jí to ve své době opravdu levně díky aféře s několika vadnými sériemi disků z maďarské továrny, která opravdu pořádně pošramotila pověst jinak špičkové značky. Naštěstí obtíže už jsou dneska dávno vyřešeny, a dá se tedy říct, že pod značkou Hitachi se skrývá osvědčená technologie z laboratoří IBM. Nový model s označením 7K80 má k dispozici 2 MB vyrovnávací paměti a jeho plotny se točí rychlostí 7 200 otáček za minutu. Ostatně jako všechny dnes běžně prodávané disky, od rychlosti 5 400 ot/min se již naštěstí upustilo a naopak se objevují první vlaštovky s 10 000 ot/min na S-ATA (ovšem za nepříjemný peníz ). Průměrná přístupová doba je 8,8 ms a hlučnost by se měla pohybovat kolem 25 decibelů, zejména díky technologii fluidních ložisek. Jedná se o levný a výkonný disk pro všestranné použití.

do 200 GB: Maxtor DiamondMax 10 160 GB
Cena: 2200 Kč

Řada DiamondMax od Maxtoru se prodává jako rohlíky. Nabízí vynikající poměr ceny za gigabajt, dostatečný výkon a nové technologie. Maxtor DiamondMax 10 o kapacitě 160 GB je vybaven 8 MB vyrovnávací paměti (2 MB jsou už dnes u kapacit nad 100 GB málo), technologií fluidních ložisek, která snižují hlučnost, a také specialitkami z dílen Maxtoru: Maxtor Shock Protection System a Maxtor Data Protection System, které chrání disk proti otřesům a ztrátě uložených dat. Hodí se do běžného kancelářského desktopu, ale i do levnějších hráčských počítačů - 160 GB je dostatečná kapacita i pro menší multimediální archiv nebo rozsáhlou sbírku nainstalovaných her.

do 300 GB: Maxtor MaXLine Plus III 250 GB
Cena: 3 200 Kč

Kapacita 250 GB se sice může zdát opravdu velká, ale pro ty, kteří pracují s velkými objemy dat - řekněme videem, obrázky ve vysokém rozlišení, hudbou - není ani 250 GB nijak závratné číslo. Pro ně jsou určeny vysokokapacitní disky řady MaXLine Plus, které nabízejí dostatečnou kapacitu pro výkonná hráčská PC, pracovní stanice i menší servery. Výrobce jim nadělil celých 16 MB vyrovnávací paměti, což nepatně zvyšuje jejich cenu oproti nižší třídě, na druhé straně v určitých typech aplikací hodně přidává na výkonu. Samozřejmostí jsou fluidní ložiska, která zajišťují provozní hlučnost 27 decibelů. Průměrná vyhledávací doba je podle výrobce 9,3 ms.

do 400 GB: Seagate Barracuda 7200.8 400 GB
Cena: 8 000 Kč

Dříve nemyslitelná kapacita je dnes každodenní skutečností. Ne každý má sice doma 400GB disk, ale za pár let, kdo ví?! Bumbrlíček s jednoduchým označením 7200.8 má 8 MB vyrovnávací paměti, točí se samozřejmě 7 200 otáčkami za minutu a navíc stíhá i průměrnou přístupovou dobu kolem 8 ms, což je u takovéto kapacity úctyhodný výsledek! Opět zde najdeme také technologii fluidních ložisek, díky čemuž je i takovéto "monstrum" relativně tiché (28 dB). Takovýto disk najde využití na vyloženě specializovaných pracovištích nebo v systémech, které se potýkají s nedostatkem místa v počítačové skříni (např. barebone). Rozhodně není určen pro každého, ať už pro svou - nutno podotknout stále klesající – cenu, anebo parametry.

Serial-ATA

V čem je Serial-ATA, čili SATA, lepší než jeho předchůdci? Především je to větší šířka sběrnice, tím i vyšší přenosové rychlosti (teoreticky až 150 MB/s, případně 300 MB/s), nezanedbatelný není ani vliv odlišené kabeláže na celkové proudění vzduchu v počítači. Kabely pro SATA disky jsou totiž, na rozdíl od známých širokých, plochých a totálně neskladných ATA kabelů, tenoučké a snadno ohybatelné. Navíc SATA zavádí nově také možnost odpojování a připojování disků za chodu (což sice ještě asi nikdy nikdo prakticky nezkoušel, ale prý to jde!). V případě, kdy kupujete disk, dbejte vždy na to, aby měl rozhraní SATA implementováno nativně! Zpočátku totiž výrobci osazovali své disky jen "virtuálním" SATA rozhraním, které stejně šlo přes původní ATA. V případě nákupu pevné desky pak samozřejmě hleďte na to, zda vůbec a kolik SATA konektorů nabízí. Novější základní desky a BIOSy již podporují i normu SATA2.

do 100 GB: Seagate Barracuda 7200.7
Cena: 1 800 Kč

Pokud si pořizujete nový počítač, rozhodně nemá cenu kupovat do něj ATA disk(y). Disky s rozhraním SATA se vyrábějí ve stejných velikostech jako ATA a jsou jen minimálně dražší, proto raději volte je. Seagate Barracuda 7200.7 patří mezi nejlevnější SATA disky na trhu. Díky novému rozhraní se může, stejně jako většina ostatních SATA disků, pyšnit technologií NCQ (Native Command Queuing), která podstatně urychluje práci disku. Průměrná přístupová doba se pohybuje kolem 8,5 milisekund a disk má zabudovánu 8MB cache. Hlučnost je minimální, kolem 25 decibelů. Disk by měl být zároveň spolehlivý a zajištěný proti případným otřesům (všeobecně se však doporučuje s pevnými disky příliš netřást!). Pro svou nízkou kapacitu se hodí spíše do domácích a kancelářských počítačů.

do 200 GB: Hitachi Deskstar 7K250 160 GB
Cena: 2 500 Kč

Velice rychlý, s dostatečnou kapacitou a 8 MB vyrovnávací paměti, to vše za přijatelnou cenu. Co víc si přát? Disk sice neoplývá technologií NCQ, nicméně fluidní ložiska jsou opět na místě (hlučnost 26 decibelů), přístupová doba kolem 8,8 ms také není špatná. Jedinou zvláštností je občasný pazvuk přezdívaný "pila", linoucí se z nitra disku, který způsobuje automatická kontrola disku. Nemusíte se tedy bát poruchovosti, ba naopak - Hitachi tuto kontrolu zavedlo právě pro zvýšení spolehlivosti disků této řady.

do 300 GB: Maxtor DiamondMax 10 300 GB
Cena: 4 600 Kč

Tady už se to začíná mlít. Kapacita kolem 300 GB se pomalu, ale jistě stává standardem, Maxtor dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější značky (nahradil dříve kralující Western Digital), a tak i v kategorii do 300 GB nabízíme disk tohoto výrobce. Modely DiamondMax 10 nabízejí oproti starším řadám hned několik výhod. V prvé řadě je to 16MB vyrovnávací paměť, která hráčům nejen zajistí plynulý přísun dat, podpora technologie NCQ a na svou kapacitu dobrá průměrná přístupová doba kolem 9,3 ms. V testech podává tento disk velice dobré výkony, jen trochu zamrzí absence fluidních ložisek, a tedy o něco vyšší hlučnost.

do 400 GB: Western Digital Caviar RE 400 GB
Cena: 7 500 Kč

Řada Caviar od Western Digital platila dlouho za nejoblíbenější pevné disky. Pro někoho jimi možná stále zůstávají. V každém případě nejnovější přírůstek má kapacitu 400 GB a řadí se do rodiny RAID Edition. Nativně podporuje technologii NCQ, FDB (fluidní ložiska), je velice spolehlivý - zejména v polích RAID, vyrovnávací paměť má kapacitu 16 MB. Průměrná přístupová doba je výtečných 8,9 milisekund. WD navíc do těchto disků přidává vlastní technologii SecureConnect, která zabezpečuje jinak poměrně snadno "manipulovatelné" SATA konektory před vypadnutím nebo nechtěným vytažením. Mezi další využité technologie patří Shock Guard a Data Lifeguard, které zajišťují dlouhou životnost a odolnost proti otřesům. Hodí se do výkonných hráčských mašin, kterým dělá problém místo, do pracovních stanic i serverů.

Disky na cesty

Prodeje notebooků rostou každoročně závratným tempem, a tak není divu, že se zvyšuje také poptávka po přenosných úložných kapacitách. Klasické flash paměti stále ještě nedosahují dostatečného úložného prostoru, a tak nezbývá než se spolehnout na technologie klasické. Těmi jsou právě pevné disky, předělané obvykle pro připojení přes rozhraní 1394 FireWire nebo USB 2.0 (nejčastěji oboje). Obě tato rozhraní nabízejí dostatečnou přenosovou kapacitu a snadné připojení disků. Z široké nabídky vybíráme dva modely:

Western Digital Dual-option Drive 120 GB
Cena: 3 200 Kč

Western Digital Dual-option je zástupcem nové řady přenosných externích disků firmy Western Digital. Podporuje jak rychlé rozhraní USB 2.0, tak i IEEE 1394 FireWire. Je postaven na WD Caviar discích s 7200 otáčkami za minutu, 8 MB vyrovnávací paměti a tichými fluidními ložisky (FDB). Průměrná přístupová doba těchto disků je 8,9 ms. Snadno jej připojíte k operačním systémům Win98SE/ME/2000/XP, či Mac OS 9.x až X díky univerzálnímu Mass Storage Class standardu pro USB. Disk lze samozřejmě připojovat bez nutnosti vypínat počítač (tzv. Hot-swap). Hodí se pro každou příležitost, zejména samozřejmě pro rychlé zálohování a přenášení velkých objemů dat. Jedinou nevýhodou je poněkud neskladný zdroj, ale tímhle neduhem trpí všechny “velké” přenosné disky.

Maxtor One Touch 2 300 GB
Cena: 8 100 Kč

O třídu výš než předchozí WD je 300 GB Maxtor One Touch 2. Ten nabízí více než dvojnásobnou kapacitu, 16 MB vyrovnávací paměti, 7 200 otáček za minutu a vyhledávací dobu pod 9 milisekund. Opět jej lze připojit jak přes FireWire, tak i oblíbenější USB 2.0 (nebo 1.1), snadno jej rozpoznají všechny moderní operační systémy. V součinnosti se zálohovacím programem Dantz Retrospect Express můžete díky tlačítku OneTouch, které se nachází na přední straně hliníkového panelu disku, snadno zálohovat svá data podle předem nastavených podmínek. Za zmínku stojí elegantní a hlavně praktický kovový box, ve kterém je disk uložen. Dodává pocit jistoty, že i při horším zacházení disk něco vydrží, a hliníkové šasi zároveň dobře odvádí teplo generované při provozu. Nevýhodou je opět externí napájecí zdroj, který musíte neustále nosit s sebou. Holt USB ani FireWire nemá ve standardech definované dostatečné napájení pro velký 3,5" disk.

Vysněný diskostroj

Všechny disky, které jsme vám v tomto rádci doporučili, spadají spíše do kategorie desktop, i když se některé z nich dají úspěšně použít i v pracovních stanicích a serverech. Pro takovéto nasazení jsou však určeny jednak disky se zcela jiným rozhraním (SCSI) a také s jinou rychlostí otáčení ploten. Pouze firma Western Digital dnes vyrábí disky, které se otáčejí rychlostí 10 000 ot/min také pro "běžné" použití. Jedná se o modely Western Digital Raptor, které jsou k dispozici v poněkud nestandardních kapacitách 36,7 GB a 74 GB. Disponují 8 MB vyrovnávací paměti a průměrný vyhledávací čas se pohybuje zhruba na polovině "standardní doby", tedy kolem 4,5 ms. Zdatně tak konkurují právě SCSI diskům, i když jsou k dispozici pro starší ATA i novější SATA. Jen škoda, že nepodporují technologii NCQ, to by pak byly ještě rychlejší. Nic vám však nebrání zapojit takovéto dva disky do pole RAID 0 a užívat si extrémně rychlého přístupu k datům, který jinde na desktopech téměř nemá obdoby. Cena menšího modelu je 3 300 Kč, vyšší pak pořídíte za 5 500 Kč. Pokud už se rozhodnete do takového “mazlíka” investovat, vřele doporučujeme větší model – je modernější a nabízí podstatně lepší parametry. Starší 36,7GB varianta se už dneska dá svými výsledky srovnávat s lepšími “klasickými” disky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama