V Nizozemí sílí volání politických stran po zákazu lootboxů, pravděpodobně se zpřísní regulace
i Zdroj: EA Sports
Byznys Novinka V Nizozemí sílí volání politických stran po zákazu lootboxů, pravděpodobně se zpřísní regulace

V Nizozemí sílí volání politických stran po zákazu lootboxů, pravděpodobně se zpřísní regulace

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

4. 7. 2022 13:20

V západní Evropě tradičně herní studia narážejí na tvrdší odpor politických správ, které komplikují použití moderních metod monetizace jako jsou lootboxy a mikrotransakce. V Belgii byly tyto systémy v některých podobách zakázány úplně, podobnou cestou jde dlouhodobě i vláda sousedního Nizozemí. Nyní skupina šesti politických stran volá po zákoně, který by také úplně zakázal lootboxy.

Reklama

  • Skupina politických stran v Nizozemí usiluje o zákaz lootboxů
  • Chtějí navázat na sousední Belgii, kde platí od roku 2018
  • Motivem je ochrana dětí a mládeže, lootboxy řadí ke gamblingu
  • Strany mají dle lokálních zdrojů vysokou šanci svůj návrh prosadit

Informoval o tom magazín VGC s odkazem na překlad uživatele fóra ResetEra s přezdívkou Poklane. Dle něj hnutí argumentuje tím, že současné mikrotransakce manipulují dětskými hráči a že skutečně jde o jednu z forem gamblingu. Na příkladu výše zmíněné Belgie pak strany volají po tom, aby kabinet přezkoumal možnost tyto systémy úplně zakázat a v dotčených oblastech pozměnit místní zákony.

Návrh nyní musí podpořit nizozemský ekvivalent poslanecké sněmovny a následně půjde do čtení v senátu. Dle Poklane je šance na to, že změny projdou velmi vysoká, protože strany předkládající návrh společně tvoří výrazně nadpoloviční část obou komor. Drží prý 94 ze 150 míst ve sněmovně a 44 ze 75 míst v senátu. Konkrétně za zákaz bojují dvě křesťanské strany, Lidová strana pro svobodu a demokracii, sociální demokraté, liberální levice Democrats 66 a nizozemská strana zelených GroenLinks.

Magazín Gamesindustry.biz připomíná, že se o regulaci lootboxů nedávno pokusil nizozemský úřad pro správu hazardu, jeho snahy ale zmařil svým rozhodnutím Nejvyšší soud, který uznal, že společnost EA systémem nákupu balíčků s kartami ve FIFA Ultimate Team neporušuje gamblingové zákony země.

V Belgii byly lootboxové systémy zakázány v roce 2018. Web VGC informoval také o tom, že se v Evropě formuje skupina zhruba dvacítky spotřebitelských sdružení volajících po plošné a organizované regulaci lootboxů. Koordinátorem je norská NCC, do skupiny patří i česká asociace dTest. O přísnějším přístupu k podobným systémům se dlouhodobě jedná i v Německu nebo Velké Británii. Ve svých hodnoceních je také zohledňují ratingové komise ESRB i PEGI.

Diablo Immortal nevyjde v Nizozemsku a Belgii kvůli lootboxům, jejich zpracování je protizákonné
i Zdroj: Blizzard

Diablo Immortal nevyjde v Nizozemsku a Belgii kvůli lootboxům, jejich zpracování je protizákonné

Diablo Immortal se chystá na svou velkou premiéru, hra ale ještě nevyšla a už se potýká s problémy. Jak se totiž ukazuje,…

31. 5. 2022 12:05

Kvůli regulacím mikrotransakcí v Belgii a Nizozemí vůbec nevyšel kontroverzní mobilní titul Diablo Immortal. Ten byl právě pro svou agresivní finanční politiku v posledních týdnech bodem diskuzí mezi hráči i novináři.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama