Německo chce zpřísnit rating kvůli lootboxům
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Německo chce zpřísnit rating kvůli lootboxům

Německo chce zpřísnit rating kvůli lootboxům

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

9. 3. 2021 12:28 1

Němečtí zákonodárci uvažují o změnách hodnocení vhodnosti věku her, konkrétně v souvislosti s implementací prvků lootboxů a ochrany dětí a mládeže. Dle zprávy týdeníku Der Spiegel prošla Německým spolkovým sněmem reforma zákona o ochraně mládeže, která by mohla hrám obsahujícím podobné formy monetizace automaticky přisuzovat rating her pro dospělé.

Reklama

Omezení prodeje 18+ by tak získaly například sportovní hry včetně sérií FIFA nebo NBA 2K, které jsou svými propracovanými systémy mikrotransakcí proslulé. Také jsou známy případy, kdy nehlídané potomstvo v těchto titulech utrácelo stovky eur bez vědomí jejich rodičů. Sněm argumentuje tím, že jsou takové praktiky příliš blízké klasickému gamblingu, tudíž pro děti do 18 let nevhodné.

Reformu nicméně ještě musí schválit Spolková rada. V případě, že by souhlasila, může vejít v platnost už během jara. Německo by se tak připojilo k dalším evropským zemím, které proti lootboxům tvrdě bojují, byť je opatření zvyšující rating jedno z nejmírnějších. 

Například v Belgii EA od roku 2019 vůbec nenabízí možnost kupovat “prémiové” FIFA Points za skutečné peníze. Představitelé Nizozemí zase společnosti EA kvůli zákazu udělili pokutu ve výši deseti milionů eur. Britská Sněmovna lordů se regulaci lootboxů dlouhodobě věnuje, s žádným konkrétním řešením ale zatím nepřišla. Francouzský orgán ARJEL, který spravuje online gamblingové služby, lootboxy nepovažuje za mechanismus příbuzný gamblingu, ale přiznává, že je nutné problematiku dále zkoumat. Polské ministerstvo financí v roce 2019 rozhodlo, že lootboxy nejsou dle polského práva chápány jako gambling. 

Ministerstvo financí České republiky se problematikou zabývalo také, zatím ale nepodniklo žádné kroky. Je však součástí skupiny Evropského fóra regulátorů hazardních her (GREF), které se možným řešením lootboxů z hlediska práva zaobírá.

Veškerá opatření se samozřejmě netýkají jen EA a FIFA, jde však o nejobvyklejší a nejdiskutovanější příklad.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama