Britská vláda řeší gambling a lootboxy
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Britská vláda řeší gambling a lootboxy

Britská vláda řeší gambling a lootboxy

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

8. 6. 2020 09:48 6
Reklama

Po vzoru některých jiných evropských států se i Spojená království vydávají do boje proti praktikám známým jako lootboxy. Tedy takovým herním mechanismům, které za skutečné peníze nabízejí předem nespecifikované, různé odměny. Ministerstvo digitálních technologií, médií, kultury a sportu nyní hledá důkazy, že hraní takových her skutečně souvisí s pozdější závislostí na gamblingu.

Jde tedy především o regulaci přístupu dětí k podobným titulům. V současnosti různé formy lootboxů na území UK nejsou považované za hazard a nejsou tak regulovány speciální komisí hazardu. V případě, že by lootboxy pod kompetence této komise zařazeny byly, musely by automaticky všechny dotčené tituly nést věkové omezení 18+, případně by museli autoři na britský trh uvést speciální verzi bez závadných možností.

Tato snaha místních úřadů je často spojována s fotbalovými hrami ze série FIFA, které jsou známy velmi robustním systémem multiplayerového režimu FIFA Ultimate Team. Právě nákup a otevírání balíčků kartiček, a s tím spojované kauzy dětí utrácejících peníze rodičů, jsou trnem v oku některých odpůrců. Existují i ty názory, že aktivní hraní FUT může vést k pozdější závislosti na hazardu.

Podobné kroky již dříve podnikla belgická vláda, která systémy lootboxů postavila za hranice gamblingu. Například společnost EA z toho důvodu v Belgii neumožňuje nákup FIFA Points (virtuální měny za skutečné peníze).

Deník Guardian upozorňuje na to, že by úspěch legislativních změn mohl vést ke kompletní reformaci regulace hazardu navrhované Labouristy již od roku 2005. Vzhledem k tomu, že se lootboxy a jejich formy (dle studie University of York) týkají více než 70 % nejpopulárnějších titulů dostupných na Steamu, tato reforma by se zřejmě výrazně dotkla samotné kultury hraní her ve Spojených královstvích. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama