v-hotylku-se-sony-the-last-of-us-a-ti-druzi
Dust 514 Článek V hotýlku se Sony: The Last of Us a ti druzí

V hotýlku se Sony: The Last of Us a ti druzí

Erik Omar

Erik Omar

15. 8. 2012 22:22
Reklama

V krvi (obrazné) a potu (doslovném) jsme dnes absolvovali první den výstavy Gamescom. Stalo se toho hodně, viděli jsme mnoho, ale následující řádky věnujeme pouze titulům, které nám představila společnost Sony. Ta si nás pozvala mimo veškeré dění do moderního hotýlku hned vedle výstaviště, aby nám v příjemně klimatizované posluchárně ukázala pecky jako Assassin’s Creed: Liberation, Call of Duty: Black Ops Declassified pro handheld PS Vita, oddechovou skákačku PlayStation All-Stars Battle Royale nebo nesmírně očekávanou akční adventuru The Last of Us. U posledního jmenovaného však nakonec na předvádění samotné hry v podstatě ani nedošlo, o to víc však bylo celé sezení zajímavější. Ovšem nepředbíhejme a pojďme na to pěkně přehledně; chronologicky.

PlayStation All-Stars Battle Royale aneb party skákačka pro všechny

Vůbec první hrou, kterou jsme měli možnost vidět, byla PlayStation All-Stars Battle Royale. Tato akční skákačka zahraje na nostalgickou nótu každému hráči, který v minulosti baštil Super Smash Bros. V podstatě jde totiž o klon právě nintěnďácké klasiky. Tentokrát však bez italských bratrů montérů, ale s největšími hvězdami konzole PS3. V hratelné ukázce, kterou jsme si nakonec osahali na vlastní ruce, jsme zahlédli siláka Kratose, nadpřirozeně talentovaného Cola MacGratha nebo oblíbený tandem Jack a Daxter. Ti všichni se nám po obrazovce proháněli něco přes hodinu, což je vzhledem k našemu nabitému programu jasný důkaz o pekelné zábavnosti této rozverné sešlosti největších herních hvězd konzole PS3. Tahle párty začíná v listopadu a to i na PS Vita, s koupí PS3 verze navíc automaticky obdržíte i digitální kopii pro handheld. A to se vyplatí!

PS Vitoví Jekyll a Hyde

Právě pro PS Vita jsou vyvíjeny dva následující tituly: Black Ops Declassified a Assassin’s Creed: Liberation. Jeden z nich nás doslova nadchl, druhý na plné čáře zklamal a znechutil. Nebudeme vás dlouho napínat, tím propadlíkem je válečná střílečka Call of Duty. Ta sice nabídne zcela originální dějovou linii zasazenou do období mezi Black Ops jedna a chystanou dvojkou, wi-fi multiplayer 4vs4, 6 map, házení granátů pomocí touch screenu nebo kompletně přenesený systém perků a odměn z velkých CoD. Všechno však kazí naprosto vyprášeným grafickým hávem, který by si nevyšlápl ani na pětieurové klony CoD pro iZařízení. Zkrátka a dobře, Declassified se nebojíme označit za jeden z největších propadáku letošního Gamescomu a nadcházející PS Vitové sezóny vůbec.

To AC: Liberation je naprosto opačný případ. Grafika, která jako by z oka vypadla velkému bratříčkovi pro PS3, variabilní hratelnost a viditelná snaha vývojářů stvořit plnohodnotný doplněk do AC univerza, dělá z tohoto dobrodružství ženské hrdinky Aveline jeden z nejočekávanějších titulů podzimu. A to nejen na PS Vita, ale napříč platformami.

Dust 514 vs EVE Online

Tím se opět přesouváme k velké konzoli PS3, která hodlá o něco více prohloubit spolupráci s platformou PC. Vedle možnosti využít PC služby Steam, nyní nabídne možnost zahrát si se samotnými PC hráči a to prostřednictvím akce Dust 514. Chystaná free-to-play střílečka Dust 514 bude úzce provázána s velmi populární počítačovou onlajnovkou EVE Online, v níž hráči plují a obchodují ve vesmíru plném planet. Právě na povrchu těchto planet budou bojovat PS3 hráči o důležité suroviny pro obchodníky na obloze. Symbióza však nemusí být pokaždé takto ideální. V některých případech se mohou pozemšťané spojit proti těm nahoře. Pak nastane boj dvou artilerií a znáte to – silnější vyhraje.

Toliko k provázaní dvou her a nyní něco málo k tomu, co bylo řečeno a samotné náplni Dust 514. Hra nabízí titulu Halo podobný akční zážitek; očekávejte tak futuristickou FPS s vehikly. Hráč získává zkušenosti a ty investuje do rozvoje své postavy. Dokončení všech skill větví dle přítomného producenta trvá něco přes sedm let, a tak máme počítat s životaschopnou znovuhratelností. O tu se dále postará i silný důraz na socializaci. Hráči se ve hře budou moct scházet v tzv. válečných místnostech, které poslouží k obchodování, klábosení a zakládání nejrůznějších klanů. To vše pak půjde v odlehčené formě zvládnout i skrze PS Vita aplikaci, která vyjde stejně jako „velký“ Dust 514 někdy ke konci roku. Do boje však půjde nakouknout o něco dříve a to díky betě, která by své brány měla otevřít po prázdninách.

Poslední z nás

Poslední a největší pecka, kterou jsme u Sony viděli, byla akční adventura The Last of Us. Když ovšem tvrdíme, že jsme viděli něco ze hry, dost přeháníme. Gamescom předváděčka očekávané postapokalyptické zombie adventury se totiž nesla v duchu historek z natáčení dvou hlavních hrdinů, respektive jejich hereckých představitelů. Ovšem mělo to svůj důvod. Hlavní myšlenkou celého hodinové posezení bylo zdůraznit hloubku postav a z toho vyplývající zvýšenou intenzitu emocí útočících na naše city (ve hře pochopitelně). A právě o tyto útoky se starají Troy Baker jako Joel a Ashley Johnson jako Ellie. Paradoxní je, že oba dva herci jsou na první pohled naprostými zrcadlovými protějšky svých rolí, ovšem jakmile začnou hrát, nevidíte před sebou nikoho jiného než mohutného chlapíka, který ještě pamatuje dobu před pandemií a oprsklou pubertální brunetu, která nezná nic jiného, než co bylo po „tom“.

Třešničkou na dortu je pak chemie, která mezi těmito dvěma herci působí a to i přes velký věkový rozdíl. Jak sami řekli, hned při prvním castingu si připadali, jakoby se znali odjakživa. A právě to podle nich přidává vztahu mezi hlavními hrdiny něco zvláštního, něco, co nás později ve hře donutí se starat a tudíž emočně reagovat.

Abychom však nebyli až příliš emo, sveďme řeč na technické zajímavosti. Během prezentace nám herecké duo předvedlo video, v němž jsme měli možnost vidět, jak vypadá samotné natáčení s motion capture obleky. Dále pak této technologii prorokovali nadvládu ve filmovém průmyslu budoucnosti, dle Bakera je totiž mnohem více přizpůsobitelnější a režisérovi nabízí mnohem širší záběr než „pouhý“ herecký výkon člověka z masa a kostí. Právě prezentace The Last of Us byla asi tou nejzajímavější, a to i přes to, že jsme vlastně ze samotné hry neviděli téměř nic.

To však není vše, u Sony nás ještě čeká další emocemi nabitá hra Beyond s Ellen Page v hlavní roli. Dojmy z této „filmové“ adventury od tvůrců Heavy Raine vám přinese co nevidět.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama