R.U.S.E. Článek Třikrát jarní DLC

Třikrát jarní DLC

Dalibor Franta

Dalibor Franta

2. 3. 2011 23:22 4
Reklama

Březen je tady, jaro nesměle nakukuje a s ním i řada menších DLC, které se nám v posledních dnech a týdnech vyrojily. Dnes se podíváme na první větší rozšíření pro Xboxové akční RPG Fable III, menší DLC pro Dead Space 2 a v pořadí již třetí rozšíření pro výborné RTS R.U.S.E.

Fable III: Traitor’s Keep

Cena: 560 MS bodů (cca 130 Kč)

V pořadí už druhé, co do obsahu však jednoznačně první pořádné DLC pro Fable III. Loni v listopadu se sice na Xbox LIVE ukázal drobný quest pack s podtitulem Understone, za 400 MS bodů však nabízel jen jednu krátkou questovou linii. To Traitor’s Keep, cenově jen o málo náročnější, už se ubírá klasickou cestou plnohodnotných DLC a za 560 MS bodů servíruje dnes obvyklé tři až čtyři hodiny herního času na trojici nových map.

Příběhově navazuje na události po skončení hry – hlavní hrdina, toho času znuděn malichernými panovnickými povinnostmi, se stává cílem nezdařeného atentátu. Záhy se ukazuje, že vrah přišel přes moře, z utajeného vězeňského zařízení, kam váš zlořečený předchůdce bez soudu „uklízel“ všechny nepohodlné osoby a politické odpůrce. Tak startuje poměrně zábavná cesta s řadou vedlejších odboček, při níž mimo jiné potlačíte vězeňskou vzpouru, potkáte vybuchující opice a navštívíte děsivý ostrov šílené Mary.

Jako obvykle lze ve většině questů najít inspiraci událostmi ze skutečného světa – není třeba velkého důvtipu, aby člověk rozluštil narážky na americké Guantanamo či románového Frankensteina (včetně odpovídajících morálních voleb). A těší nás, že minimálně v případě strašidelného ostrova Mary Godwinové se mnohdy trochu planý humor Fable III krásně ujal a udělal z Godwin Estate místo, kam se člověk rád vrací – třeba i na vedlejší questy, které se otevřou po dohrání hlavní dějové linky DLC nebo v rámci hledání bonusového oblečení. Herně se ale nic nezměnilo, proto ani v tomto DLC nečekejte od Fable III kdovíjakou výzvu – souboje jsou stále žalostně jednoduché a nezdrží vás ani řešení některých základních puzzlů. Zkrátka tři hodiny pohádkového questování. Nic víc, nic míň.

Hodnocení: 7/10

Dead Space 2: Severed

Cena: 560 MS bodů (cca 130 Kč)

Řekněme si to bez okolků – tohle DLC pro Dead Space 2 se zdá být spíchnuté hodně horkou jehlou. Příběh se odehrává paralelně s Isaacovým dobrodružstvím, jinak ale nemá s událostmi v Dead Space 2 vlastně nic moc společného. Jedná se spíš o sequel Dead Space: Extraction, protože sleduje (velmi krátké) dobrodružné počínání Gabea Wellera a jeho snahu o záchranu manželky Lexine během zmatku na stanici Sprawl. Největším problémem tohoto DLC je obecně jen velmi malá návaznost na události z DS2 – pokud jste nehráli Extraction a nemáte hlubší povědomí o dvou hlavních (relativně nezajímavých) postavách DLC, je to trochu jako byste sledovali libovolný irelevantní příběh, jakých se na Sprawlu musely odehrávat desítky. Situaci příliš nepomáhá ani to, že DLC využívá herní lokace z originálu, takže se nedostanete na žádná nová místa. Naopak – kromě prostředí se zde recykluje i řada herních situací, což z velké míry ubírá na atmosféře celého projektu. Když to všechno korunujete sotva hodinovou herní dobou, není těžké si spočítat, že Severed se za aktuální cenu stahovat skutečně nevyplatí.

Hodnocení: 4/10

R.U.S.E. The Pack of the Rising Sun

Cena: 800 MS bodů, 9, 99 EUR (cca 250 Kč)

A teď něco pro milovníky strategií. Vynikající RTS od Eugene Systems se dočkala několika DLC už v minulosti, jak The Chimera Pack, tak i The Manhattan Project však byly spíše menšími projekty, které přidávaly multiplayerové mapy, případně nové operace. The Pack of the Rising Sun, jak už bystrý čtenář jistě rozluštil z názvu, však do hry přináší zcela novou Japonskou frakci, včetně tří exkluzivních bojových kampaní. Japonská imperiální armáda si s sebou v rozšíření přináší vlastní továrny a 28 zbrusu nových jednotek, do jejichž čela se může hráč postavit jak v singleplayeru, tak i v multiplayeru. Hra se v rozumné míře drží historické skutečnosti, takže většina japonských, zejména obrněných, sil jsou méně kvalitní, zato levné a v poměru cena/výkon nesmírně efektivní jednotky, které se v rukou zkušeného hráče mohou proměnit v extrémně nebezpečnou bojovou sílu. Přesně takový impuls multiplayer R.U.S.E. potřeboval.

Co se bojových kampaní týče, vývojáři se nechali unášet fantazií – jen jediný scénář ze tří nás proto zavede do oblasti Pacifiku. Zbylé dva (Gold for the Brave a Ostfriesland) se odehrávají v Kentucky respektive hluboko na území nacistického Německa. Americký scénář rozvíjí eventualitu možné Japonské invaze do USA a soustředí se na obranu Fort Knox, v Německu zas pro změnu dostáváte pod ruku japonské úderní síly v Evropě, které disponují i řadou zajímavých vojenských prototypů. Jediný Pacifický scénář se věnuje Jávě a věnuje se zejména boji s japonskými vzdušnými silami. Celkově lze říci, že se DLC mimořádně vydařilo a jediné, co může zamrzet je absence skutečných pacifických vojenských scénářů. Investice cca 250 korun se ale rozhodně vyplatí.

Hodnocení: 9/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama