Tomb Raider: Legend Článek Tomb Raider: Legend - tipy, triky a cheaty

Tomb Raider: Legend - tipy, triky a cheaty

Jan Horčík

Jan Horčík

13. 4. 2006 22:00

Tipy, triky a cheaty...

Reklama

Levely a hádanky

Bolívie - V nádrži ke konci levelu, v místnosti s velkými kamennými dveřmi, jsou dvě klece, které musíte postavit na tři plošinky nahoře. Klece tam vystřelíte pomocí kamenné houpačky vlevo dole. Prostě na ni klec částečně nasuňte, postavte se doprostřed plošinky a skočte co nejdál na její konec. Můžete na ni také skočit z vysokých schodů vpravo uprostřed, klec pak máte nahoře jistou.

Peru - Hluboko dole v ruinách chrámu jsou dvě jednoduché hádanky. V zatopeném místě se potopte do hloubky - najdete tam stříbrnou sošku. Kromě toho je také na každé straně velká modrá koule. Je nutné je všechny aktivovat, pokud možno co nejrychleji. Druhá hádanka je ve velké chrámové místnosti na první pohled složitější, ale stačí se jen pořádně rozhlédnout kolem sebe. Vaším úkolem je rozmístit tři obrovské kamenné koule na tři plošinky. Jedna koule je na zemi, druhá vysoko nad zemí a třetí kousek za propastí po straně na malém podstavci. Takže jak na to: kouli na podstavci shodíte hákem, pro kouli vysoko nahoře na římse se musíte vyšplhat po žebřících, které jsou po stranách. Stačí dávat dobrý pozor a skákat přesně. Shoďte kouli dolů, rozmístěte zbylé dvě.

Japonsko - Země vycházejícího slunce je pro Laru době známou půdou, a tak byste se tady snad neměli nikde zaseknout. Jen dva malé tipy: v burzovních kancelářích je obří obrazovka s různými daty - použijte na ni hák a poté ustřelte úchyty v jejích horních rozích. Při přestřelce v muzeu můžete ustřelit ten velký lustr, který by měl s sebou vzít do věčných lovišť i pár strážných.

Ghana - Opět na první pohled komplikovaná, nicméně ve skutečnosti poměrně jednoduchá hádanka na vás čeká ve velké kanálové místnosti. Musíte se dostat k soše, jejíž ruce drží silná kovová pouta. Přeručkujte tam přes okolní římsy. Všimněte si dvou nášlapných tlačítek na plošinách napravo a nalevo od sochy, na které můžete skočit. U jedné z nich je velká bedna - použijte ji na nejbližší tlačítko. Dostaňte se zpátky k prvnímu tlačítku a stoupněte si na něj. Obě ruce sochy by měly být volné. Rychle skočte na prostřední plošinu se sochou, použijte hák na prostřední světélkující část sochy a vytáhněte ji. Kanál pod vámi se zalije vodou.

Kazachstán - Veskrze snadný level, až na závěrečné překlenutí velké propasti mezi elektrickým přitahovákem a římsou na druhé straně, na které se vynořují nepřátele. Ze všeho nejdřív se postarejte o ně, a to pomocí sudu nebo některých beden, které jsou kolem. Nepoužívejte ale bednu, která je na vyvýšeném stupínku poblíž světélkujícího plánu. Jakmile se jich zbavíte, posuňte mříž visící ve vzduchu napravo, kde už nejsou kolejnice, a pak ještě o kousek dál. Přesuňte bedny, které jsou na pravé straně propasti, nahoře ve stěně nad rudým tepelným výměníkem (nebo co to sakra je). Jděte k výše zmiňované bedně, posuňte ji na konec stupínku, vylezte na ni a skočte tam, kde byly bedny. Ručkujte vlevo a skočte na římsu nahoře. Přeručkujte přes roh a pusťte se nad mříží. Přeskákejte až na druhou stranu, tam kde byli nepřátelé. Mimochodem, na přístěnku uprostřed najdete zlatou odměnu. Docela tuhý je i závěrečný Amandin milášek. Neplýtvejte na něj náboji, takhle ho nezabijete. Musíte nejprve oběhnout všechny čtyři páky kolem místnosti a zatáhnout za ně. Pak použijte elektrický přitahovák uprostřed a rozkinklejte všechny čtyři velké koule u stropu. Jakmile vytvoří elektrický okruh, rychle vylezte z přitahováku a hákem chyťte úlomek meče nahoře nad ním.

Anglie - Opět docela jednoduchý level, nejtěžší je asi závěrečný boss, který opět nejde zabít "konvenčními" zbraněmi. Musíte na něj jinak. Ve vodě jsou čtyři nádrže a u každé z nich je páka. Přibližte se ke každé nádrži a střelte do ní. Příšer(k)a uslyší zvuk a otočí hlavu směrem ke kleci. Pak rychle použijte hák, chyťte jím tu správnou páku a zatáhněte.

Nepál - Finální hádanka se zlatou nášlapnou plošinkou není příliš komplikovaná. Na plošinku logicky platí pouze zlatá bedna. Římsy vedoucí k ní fungují jako váhy - když na ně skočíte, sníží se, a ostatní naopak zvýší. Ke zlaté bedně se dostanete tak, že na jednu z říms stáhnete postupně malou, zlatou a velkou bednu. Jakmile zlatou dostanete na své místo, ujistěte se, že je umístěna přesně, jinak se dveře neotevřou.

Bolívie - Závěrečný souboj s přerostlou Amandou není snadný, ale stačí trochu obratnosti, abyste Amandu čtyřikrát omráčili. Jakmile se vám to povede, běžte rychle k ní a zasaďte jí pomocí tlačítka "interact" další úder. Tip: přepněte si z Combat mode na Advanced Toggle - Lara pak bude Amandu neustále sledovat. Nebojte se k ní co nejvíc přiblížit.

Speciální pohyby

Jednou ze skvělých věcí na novém Tomb Raiderovy jsou i Lařiny četné nové pohyby. Tady je návod na některé komplikovanější z nich:

salto ve vzduchu a přemet - dopředu, skok, skok, skrčit se
salto a skok zpátky - dopředu, skok, skok, dolů, skok
salto a a přemet zpátky - dopředu, skok, skok, dolů, skrčit
parakotoul - dopředu, skočit, skrčit se
stání na rukou - když Lara vysí na římse, podržte skok
přemet dozadu - dolů, skok
kopnout protivníka - jakmile jste poblíž, stiskněte tlačítko pro interakci
skopnout protivníka na zem - skok, interakce
vzdušný útok - naběhněte na protivníka a stiskněte dvakrát skok

Vybavení

Dalekohled - Pokud si v nějaké místnosti nevíte rady, použijte analyzačních schopností dalekohledu. Ukáže vám které objekty lze použít, kde jsou ukryté mechanismy, a další zajímavé informace.

Hák - Nejužitečnější a nejčastěji používané vybavení. Hodí se ke všemu možnému - přitahování plošin, beden, šutrů, přeskakování velkých propastí (pokud se nad nimi objeví modročerné kolečko) a dalším vylomeninám (viz. Tipy a triky).

Baterka - Nezapomínejte na ni! Jakmile budete mít jen trochu potíže s viditelnosti, zapněte ji. Nevydrží sice věčnost, ale po chvíli se automaticky dobije.

Tipy a triky

- bronzové, stříbrné i zlaté odměny je možné zachytávat hákem
- hák lze použít i na nepřátele
- do lamp v archeologických oblastech i jinde můžete střílet nebo je převrhnout hákem, následně explodují
- poslouchejte co vám říká Zip skrze headset, sem tam prohodí dobrou radu
- oheň pálí, stejně jako vařící olej!
- prohledávejte veškerá zákoutí, obvykle tam najdete odměny anebo jiná překvapení
- neskákejte do neznáma, mohou tam být divoká zvířata, pasti, nebo zlí důchodci!
- pozor na silný proud ve vodě, může vás překvapit

Cheaty

PlayStation 2

(používejte pouze na vlastní nebezpečí)

- mód bez textur: podržte L1 a stiskněte L2 × ○ × T R1
- vycucnout vojákovi zdraví: L1 a stiskněte □ ○ × L2 R1 T
- nekonečno nábojů pro automatickou pušku: L2 a X O X L1 [] T
- nekonečno granátů: L2 a L1 T R1 O L1 []
- nekonečno nábojů do brokovnice: L2 a R1 O [] L1 [] X
- nekonečno nábojů do SMG: L2 a O T L1 R1 X O
- neprůstřelná Lara: L1 a X R1 T R1 [] L2
- zabití jediným výstřelem: L1 a T X T [] L2 O
- Excalibur: L2 a T X O R1 T L1

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama