The Wheelman Článek The Wheelman

The Wheelman

Dalibor Franta

Dalibor Franta

4. 1. 2009 23:00 1
Reklama

Jsou chvíle, kdy prostě víte. Vzácné okamžiky osvícení. Chvíle předtuchy a jedinečného souznění s realitou. Mrknete na screenshot a víte. Slova plynou sama v zenovém záchvatu herní padoucnice. Slova jako… třeskuté. Slova jako explozivní. Spektakulární! Akční, jedinečný, VELIKÝ, dynamický, úchvatný a rrrrrrrrrrrrychlý. Slova ostrá jako břitva a horká jako ocel sotva kalená. Slova, co kdyby si mohla vybrat, vypadají jako Vin Diesel. Šest stop a dvě stě liber a hlava holá jako uzené koleno. Slova, co vědí, že jediný správný image jim dá MTV Networks z New Yorku. Jediný správný zvuk DJ Gansgta z Inglewoodu. Jediný správný obraz Uwe Boll z Pekla. Seznamte se s Wheelmanem – Driverem budoucnosti, Pursuit Force velkých konzolí, postrachem intelektuálů a vlakem do stanice Spása pro studio Midway.

Kolečkový muž

Myšlenka za hrou The Wheelmen je jedinečným a tak trochu i novým a neotřelým příkladem dlouhodobého marketingového plánování. Zrodila se v roce 2005 jako výsledek společného snažení čtyř individuálních subjektů: společností MTV Networks, Midway Games, Tigon Studios a Paramount Picture. Cíl? Poskytnout všem zúčastněným prostor k uplatnění svého talentu a – to hlavně – prodeji vlastních produktů. Upadající Midway získá od MTV peníze na vývoj hry, MTV získá podíl na zisku z prodejů a prostor pro prezentaci svých umělců na soundtracku, Tigon vtiskne projektu punc kvality a obličej Vina Diesela a konečně Paramonut Pictures natočí na základě hry příjemný oddechový celovečerák. S Vinem v hlavní roli, to dá rozum. Každý získá to své, nikdo nezůstane zkrátka a konzument má jistotu, že za jeden nápad zaplatí dvakrát. Jednoduše geniální a geniálně jednoduché. A přece to má jeden, řeklo by se zanedbatelný, háček – mělo by se to dát hrát.

Má na tváři růž

The Wheelman postaví hráče do role Milo Burika (aka Vina Diesela) – zkušeného policisty, který zasvětil svou kariéru odhalování organizovaných zločineckých skupin po celém světě. Aktuální úkol zanese ho do prosluněné španělské Barcelony, kde musí v přestrojení za nájemného a skrz naskrz bezskrupulózního řidiče infiltrovat a zničit hned trojici nebezpečných gangů. V praxi to znamená provětrat kola snad každé káře na západ od Samary, vyhodit do vzduchu půl Španělska, pobít 60 % evropského zločineckého podsvětí a rozflákat víc aut, než v autoškole pro blondýny. Vývojáři popisují hru jako „adrenalinovější a arkádovitější GTA 4“, srovnání s Driverem či PSPéčkovým Pursuit Force by však pasovalo mnohonásobně lépe. Třebaže by se měla čarokrásná (a z valné většiny interaktivní – čti zničitelná) Barcelona dočkat moderního sandboxového nátěru, pěšmo se bude odehrávat jen cca. 1/5 hry – The Wheelman bude tedy převážně o adrenalinu za volantem, stejně jako svého času právě Driver. A stejně jako on, bude i The Wheelman dávkován v přísně oddělených příběhových misích.

A u pasu pistoli

Protože herního i filmového scénáře ujala se osoba zodpovědná za spáchání líbezného filmečku jménem xXx, je zřejmé, že těžiště Dieslem stříknutého Wheelmana neusadí se v košaté a mnohovrstevné sondě do rozhárané osobnosti stresem stiženého policisty v utajení. Kdepak. Tahleta sonda bude pálit a ničit a střílet a skákat po střechách evropských sedanů. Wheelman sází na adrenalin a sází na něj hodně. Vlastně úplně. Všechno, co nám zatím Midway prezentovalo, mělo něco do činění s adrenalinem. Ústřední roli v této posedlosti sehraje tzv. Focus meter – nebezpečným předjížděním, přeskakováním z auta na auto, jízdou po zadním kole na motorkách, narážením do kolemjedoucích vozidel, prorážením venkovních zahrádek, kandelábrů, chodců, chodkyň a chodolesčat, střelbou do záporáků a aut záporáků a motorek záporáků, tak tím vším tenhleten tzv. Focus meter roste. A když tenhleten tzv. Focus meter vyroste, může tzv. Milo Burik zpomalit čas a rozstřílet všechno kolem. Z obrazu se vytratí barvy a zranitelná místa protivníků se zvýrazní pulzujícími kruhy. Stačí pak jediná kulka do nádrže a vozidlo plné po zuby ozbrojených barceloňanů se promění ve vozidlo plné po zuby zuhelnatělých barceloňanů. Stačí jediná kulka a řidičova kdysi lebka promění se v rajčatový protlak s olivami. A s ní i to, co zbude z vozidla bez řidiče. Vrcholem všeho má být ultimativní Cyclone – zpomalená otočka o 180 stupňů prokládaná střelbou ze všech laufů. Trikem z podobného adrenalinového soudku bude již zmíněné přeskakování mezi vozidly – za jízdy. Prostřednictvím jednoduché rytmické minihry vyšplhá si Niko… totiž Milo na střechu vedlejedoucího automobilu, okýnkem spolujezdce vsouká se do kabiny, poprosí řidiče, aby si vystoupil a následně, aniž by zpomalil, pokračuje v jízdě. Elegantně se tak dá zbavit již sotva pojízdného vraku, a to aniž by člověk riskoval zbytečným vystupováním a sháněním taxíku. Znáte barcelonské taxíky…

Barceloně vosolí

Pěší formou se zatím Midway kdovíjak vehementně neprezentuje a jak vyplývá z prvních reakcí testujících novinářů, existují k tomu pádné důvody. Vin Diesel hýbe se bez auta dost nemotorně a postrádá elementární schopnost krýt se před střelbou nepřátel. Kombinace těchto dvou faktorů může z Wheelmanovi zlomit vaz stejně dobře, jako to před lety dokázala u série Driver. Vezmětě řidiči jeho volant a je oheň na střeše. Každopádně hra má do února 2009 čas, tak se snad nějaká ta malá retuš ještě stihne. Finální verze by měla nabídnout 105 vedlejších misí (taxikaření, nahánění podvratných živlů v časových limitech a spousta jiných, běžných barcelonských povyražení), 50 bonusových skoků, hafo ukrytých balíčků a všehovšudy krásných, dieslem provoněných 30 hodin herního času. Na PC, Xbox 360 a PS3.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama