The Evil Within Článek The Evil Within

The Evil Within

Miroslav Václavík

Miroslav Václavík

3. 6. 2014 18:59 7
Reklama

Otec série Resident Evil Šindži Mikami se vrací na scénu a hodlá se usměrnit vývoj žánru, který pomohl založit. Postupem času se totiž z jeho survival hororu stávala akční záležitost, a tak přichází s novinkou, jež vám nemá nechat tak lehké spaní. Budeme se bát?

Když se na záběry z The Evil Within podíváte poprvé, praští vás do očí jedna věc – bezbřehá zvrhlost. Nebude vám tu příjemné zhola nic a hra se bude náramně smát, jak se budete v jejím zvráceném světě cítit. The Evil Within se rozhodně extrémních výjevů neštítí a krev, násilí, mučení a halucinace hlavní postavu po herní dobu neopustí více než na několik krátkých momentů oddechu.

Hlavní postavou The Evil Within je detektiv Sebastian Castellanos, který se ve zvrhlém světě hry objevil za prapodivných okolností. Při vyšetřování záhadného ztracení policejní jednotky se náhle ocitá v šedivo-zeleném světě plném krve, řinčení okovů a výparů z motorových pil. Visí vedle hnijících mrtvol, z nichž první neznámý z nového světa právě odřezává vrchní polovinu těla. Od tohoto momentu už si Sebastian od strachu neodpočine.

SVĚT PODLE MIKAMIHO

Hledat cestu z temného hospicu nebude jednoduché – nejenže se tu kolem potulují zohyzděná monstra lačnící po čerstvém soustu, ale bezpečnostní systémy pracují ve váš neprospěch. Sledovat všechno kolem sebe a bát se každého kroku je jasným cílem vývojářů. V hratelné ukázce se jim to daří pěkně.

The Evil Within
i Zdroj: Hrej.cz

Nevybíravým a brutálním pastem se můžete buď vyhýbat, nebo je rozlousknutím rozličných puzzlů zneškodňovat. Hádanek a hlavolamů bude ve hře celá řada a autoři se nebáli ani tady zajít co nejdál jim to úchylné sny dovolovaly. Vezměme jeden příklad za všechny – naleznete oddělenou hlavu od těla s obnaženým mozkem. Vaším úkolem je v mozku aktivovat určité části pomocí ostrých nástroji, avšak při operaci k vaší hrůze zjistíte, že lidské torzo nějakým způsobem žije a na vaše vrtání zřetelně reaguje a to nejen šplíchancemi krve.

Smrt a zohavená těla se promítají i na vzhledu nepřátel, se kterými se v průběhu hry se dostanete do křížku. Zabodnuté klacky v mase, končetiny obmotané ostnatým drátem a odřezané spodní čelisti jsou ve zvráceném světě nejnovějším módním výstřelkem. Vy se pochopitelně na podobné vlně vézt nechcete a snažíte se tedy módní policii držet co nejdál od těla.

Hlavní hrdina má k dispozici i všestrannou Agony Crossbow, vaši zbraň poslední záchrany. 

Sebastian se může díky své policejní minulosti pochlubit schopnostmi ovládat prakticky každou zbraň, na kterou narazí. O pár chvil delší život mu pomohou zajistit třeba policejní revolver, brokovnice, nůž a občas i nějaká ta výbušnina. Jak se dá ale očekávat, munice do zbraní bude méně než málo a proto vám přijde vhod možnost použít některé sečné zbraně padlých nepřátel, třeba takovou rezavou sekeru. Hlavní hrdina má však rukávu ještě jeden kousek - všestrannou Agony Crossbow, vaši zbraň poslední záchrany. Nejenže dobře mířená střela z tiché kuše dokáže zneškodnit hlídkujícího nepřítele, ale také si pro ni můžete v průběhu hry vytvářet vlastní střely a nemrtvé tak zmrazit, vyhodit do povětří nebo propojenými projektily pro ně nachystat smrtící past. Samozřejmě, ani munice do vaší kuše nebude ve hře zrovna nazbyt.

ZMAR A PARANOIA

Se vším, co vám přijde do cesty se však nemůžete poprat. Občas totiž narazíte na nezničitelné nepřátele, před kterými vám nezbyde vůbec nic jiného než se vydat na zběsilý úprk. Jedním je z takových setkání je to s Laurou, onou pavoučí ženou, miláčkem krvavých kaluží a čerstvě vymačkaného mozkového džusu. Monstrum s nadměrným množstvím končetin vás potká hned několikrát a vy budete muset jejímu zběsilému pronásledování uniknout v dlouhých hratelných sekvencích. Pokud se vám to nepovede, Laura vás doslova roztrhána kousky ve filmové scéně, která se krve a vnitřností rozhodně neštítí.

The Evil Within
i Zdroj: Hrej.cz

Dalším z nezničitelných je Ruvik, podle prvních informací klíčová postava pro celý příběh. Duch muže v kápi bude vaším pravidelným, leč nevítaným společníkem po většinu hry. Objevuje se náhodně a jestliže mu nedokážete utéct a neschováte se před ním třeba pod postel či do skříně, vysaje váš život až na absolutní minimum. K tomu připočtěte fakt, že nesmrtelný Ruvik dokáže ostatní nemrtvé na povel ovládat a v přesile na vás pak poslat, a každého neplánovaného setkání s ním se budete děsit.

Pocit zmaru ve vás zanechají i normální nepřátelé. Potvory, chovající se podobně jako klasické zombies, nemusí být neškodné ani poté, co jim ustřelíte všechny většinu končetin a hlavu jako bonus. I zdánlivě bezbranná hromada masa, již jste se před chvílí seznámili s celým vaším zásobníkem, se čas od času zvedne a pokračuje v útoku, ideálně do vašich zad. Jediná jistota jak se umrlců nadobro zbavit je, když jejich rozstřílené tělo ještě podpálíte sirkou. Těch je samozřejmě také nedostatek a navíc jich z nějakého důvodu můžete nosit jen osm naráz. Naštěstí toto omezení poměrně dobře funguje a vytváří stálé napětí a obavy z přepadení. Paranoia se tak během hraní stane vaším třetím jménem.

The Evil Within
i Zdroj: Hrej.cz

Aby toho nebylo málo, ani lékárničky a injekce doplňující zdraví nemusí být úplně bezpečné. Po požití některých léků se u Sebastiana objeví parádní halucinace, které mají za úkol hráče naprosto dezorientovat a posílit pocit strachu úplně ze všeho. Momenty, kdy nevíte, co všechno je kolem vás reálně, skutečně zintenzivňuje nejistotu během hraní hry a i přesto, že The Evil Within obsahuje akčnější pasáže a souboje, je znatelné, že se celkovou atmosférou spíše obrací k psychologickému hororu.

Důležitou otázkou však nakonec zůstává to, jestli se opravdu budeme bát „správně“. Už teď si můžeme být jisti hrou plnou násilí, zvrhlosti a nechutností. Doufejme tedy, že vývojáři nepřeženou snahu obrátit nám žaludky a nezapomenou na to hlavní – strach o život, ne o čistou klávesnici.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama