Článek Terabyte je tady, chyťte si jej!

Terabyte je tady, chyťte si jej!

Ondřej Grym

Ondřej Grym

30. 4. 2006 22:52
Reklama

Problémy s kapacitou pevných disků se jala jako první vyřešit firma Seagate. Její otesánek, který je schopný pojmout 750 GB dat, se začal dodávat na trh. Husarský kousek se kalifornské firmě podařil díky zdařilé implementaci technologie kolmého zápisu dat (perpendicular recording).

Kousavá Barracuda spořádá 750 GB

Se systémem kolmého zápisu dostal Seagate do rukou mocnou zbraň s níž uloží na plotnu disku několikanásobně více informací než pomocí dnes nejrozšířenější technologie podélného ukládání dat. Rodinu pevných disků, které zapisují data do „kolmice“, poznáme podle označení Seagate Barracuda 7200.10. Cvalíka, který uchová 750 GB dat, jsme již zmínili, další disky z této série si pak bez mrknutí oka poradí s 500 GB, 400 GB, 320 GB, 300 GB, 250 GB a 200 GB, jak uvedl server Xbitlabs.

Seagate nabídne nejvyšší model za 559 dolarů, za nejnižší chce firma 108 dolarů. Novinek se reálně dočkáme v průběhu května, kdy jimi Seagate zaplaví trh. Produkty ze série 7200.10 jsou kompatibilní se standardem Parallel ATA 100 nebo Serial ATA 150/300. Záznamové plotny ve všech modelech rotují standardní rychlostí 7200 otáček za minutu.

Seagate malinko překvapil – předpokládalo se totiž, že společnost nedokáže uvést disky s kolmým zápisem dat s kapacitou nad 500+ GB dříve než v koncem května. Firemní vývojová divize se však činila, podle ní je použitá „technologie perfektně odladěná a nejsou žádné problémy s výtěžností“.

Hitachi-Maxell umí 1 TB

Hitachi-Maxell touží ukousnou řádný kus trhu s vysokokapacitními úložnými jednotkami. Jde na to však hrubým silovým způsobem. Firma totiž demonstrovala speciální ultratenké varianty současných DVD disků, které napěchovala do jediné schránky – cartridge s rozměry 6,5 x 13,3 x 16,1 mm.

Stovka těchto „DVD“ pak dokáže pojmout skoro 1 TB dat (přesně 940 GB). Každý z disků je silný 92 mikrometrů, informace je možné zapisovat na obě strany jednoho média. Zatím není jasné, jaké jsou přístupové doby k uloženým datům, Hitachi-Maxell rovněž nevyrukoval s cenou tohoto zařízení. Běžný uživatel se však s technologií SVOD (Stacked Volumetric Optical Discs) nejspíše nikdy nestaká. Hitachi-Maxell ji plánuje nabídnout firmám, které potřebují zálohovat velké objemy dat. Jednotlivé cartridge spolu se systémem, který bude číst jejich obsah, se na trhu objeví pravděpodobně v prvním čtvrtletí roku 2007.

Iomega posílá data vzduchem

Iomega, která se proslavila výrobou ZIP mechanik, představila specialitku - záznamové zařízení s kapacitou jednoho terabytu, které komunikuje s počítačem přes integrované Wi-Fi rozhraní. Zařízení s nezapamatovatelným názvem StorCenter Wireless Network Storage pracuje s Wi-Fi standardu 802.11g. Veškeré přenosy dat ze zařízení a ven z něj do osobního počítače jsou slušně zabezpečeny pomocí WEP a WPA technologií, dodala Iomega. Nedůvěřivci či tací, co stále Wi-Fi lákadlům ve formě rozšiřujích karet nepodlehli, však mohou jednotku připojit k PC také přes klasické a spolehlivé USB 2.0.

Místa pro uložení jednoho terabytu dat dosáhla Iomega jednoduše – do útrob produktu s tvarem krychle nacpala čtvero pevných disků (každý s velikostí 250GB). Firma prodává i verzi s dvojicí 500GB harddisků. Na své si přijdou i spořivější uživatelé, Iomega jim totiž umí dodat také poloviční 500GB StorCentrum.

Fujitsu Siemens všechny převálcovala

Všechny dříve popisované úložné systémy jsou však bezvýznamné ve srovnání s molochem, se kterým přišla v dubnu na trh firma Fujitsu Siemens. Její goliáš totiž pojme 1,3 petabytů dat a je tak podle filiálky z hlediska kapacity zároveň největším na celém světě. ETERNUS 8000, jak se nová jednotka z dílny Fujitsu nazývá, obsahuje 2760 pevných disků, každý o velikosti 500 GB. Podle firemní zprávy bude o novinku velký zájem. Společnost se nebojí obchodního neúspěchu – podle analytiků se totiž na ETERNUS vrhnou uskupení dodávající na internet filmy nebo hudbu, kterou pak dále prodávají koncovým zákazníkům formou služby on-demand (na vyžádání).

Systém s kapacitou 1,33 petabyte, tedy 1,36 miliónů gigabytů, si s sebou nese až 16 duálních mikroprocesorů s taktem 3,6 GHz. Jeho vyrovnávací paměť může dosáhnout 256 GB. Výrobce však věří, že do 24 měsíců prodá kolem 14 000 kusů tohoto zařízení.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama