technicke-novinky-nejen-z-cebitu
Článek Technické novinky (nejen) z CeBITu

Technické novinky (nejen) z CeBITu

Ondřej Grym

Ondřej Grym

19. 3. 2006 23:53
Reklama

Deutsche Telekom připravuje své zákazníky na nový superrychlý internet. Podle upřesněných informací totiž firma plánuje prodávat 50Mbit přípojky k internetu. Jimi už v příštím roce zaplaví přibližně padesátku německých měst. Řada Němců však nemusí čekat až do příštího roku - údajně stačí vydržet do přelomu května a června, protože v této době má operátor k 50Mbit síti připojit deset měst, což dělá dohromady takřka tři milióny domácností. Počítače však nemohou být pro plné využití 50Mbit svistotu internetových linek dále než 700 metrů od ústředny. Jinak jim přenosová rychlost samozřejmě nepříjemně poklesne. Avšak kdo se spokojí s prostým 25Mbit netem, má šanci se k němu dostat již dnes. Stačí pouze bydlet v Hamburku nebo Stuttgartu. Zde totiž Deutsche Telekom spustí jeho šestitýdenní neplacený zkušební provoz.

Širokopásmové sítě v Německu, kterými bude do osobních počítačů proudit až 50Mbit dat za sekundu a kterými půjde odeslat maximálně 10Mbps, staví na standardu ADSL 2+. Deutsche Telekom (součást operátora T-Mobile USA) však jimi bude posílat také kolem sta televizních programů (šířené zdarma) a dalších několik desítek placených kanálů. Dodejme, že projekt "Lightspeed" - alias 50Mbit internet, katapultuje Němce z hlediska rychlosti připojení ke světové síti do čela evropských národů.

Čtyři grafická jádra v jednom PC?

Dvě grafiky v jednom stroji již dnes nikoho neuchvátí. Minimálně vyvolají shovívavý úšklebek ve tváři těch, kdo už vlastní stroj s brutálním výkonem, které mu dodávají hned čtyři grafická jádra. Takzvané quad-SLI počítače však dnes vyrábí nejen VoodooPC, ale také americký Dell, nebo ulítlá Alienware (mašina od Alienů je nabušena čtyřmi grafikami GeForce 7900 GTX). V počítači od VoodooPC budou sice tepat „pouze“ dvě karty, zato se dvěma GPU (například duální GeForce 7800GTX, použití výkonnější karet postavených na bází GeForce 7900 GTX však vyloučeno není). Srdci strojů nebudou nic jiného než nejvýkonnější herní čipy dneška - AMD Athlon 64 FX-57 nebo dvoujádrové mikroprocesory AMD Athlon 64 FX-60 či Athlon 64 X2.

Bez dostatečného množství operační paměti bychom se ani s osmi grafikami nedočkali solidního výkonu. Omen proto ponese něco od dvou do čtyř gigabytů RAM. O dostatek místa se pak stará až čtvero pevných disků, které dovolí uložit až dva terrabyty dat. Je samozřejmé, že tepelný výkon takovéto počítačové bestie je enormní. Aby ho firma udržela pod kontrolou a majitel tohoto PC nepřišel ke zdravotní újmě kvůli přílišnému hluku, sáhli ve VoodooPC k vodnímu chlazení. O nic ultratichého se však nejedná, podle prvních informací se ale zvuk vycházející z přístroje drží na úrovni „přijatelná“.

Lidé, kteří mají v počítači nainstalovány dvě grafické karty namísto jedné, ať už v režimu Nvidia SLI nebo ATI Crossfire, se mohou v jistých nastaveních obrazu dočkat až o 70% vyššího výkonu. Čtyři grafická jádra ve stroji "Omen" od VoodooPC, pak dovolí provozovat i nejmodernější 3D gamesky v rozlišení 2560 x 1600 pixelů s povoleným 32x antialiasingem, věří jeho výrobce. To už by pro použití s řekněme 42“+ plochým displejem stačit mohlo, nemyslíte?

V závislosti na výbavě hardwarového kouzelníka od VoodooPC musí jeho budoucí majitel počítat s investicí ve výši od 7500 (nejnižší quad-SLI model) do 10 500 dolarů. Nutno podoktnout, že čtvrt miliónu za nejvýkonnější herní stroj od VoodooPC se dá investovat i rozumněji... třeba do slušné motorky a aby bylo cestou co poslouchat, přikoupíme k ní solární MEGu...

MEGA dobíjená světlem

Na výstavě CeBIT, která začala předminulý týden v německém Hannoveru a skončila minulou středu, představil výrobce elektroniky Microstar kapesní hudební přehrávač MEGA Player 540, jenž dobíjely solární panely. Asijský hardwarový tygr umístil plošku krytou solárními bateriemi na zadní plochu přístroje. Jestliže tedy přehrávači a jeho vestavěné baterii začíná docházet dech, stačí jej otočit směrem ke slunci a vyčkat na dobití interních Li-ion buněk. Ty samotné udrží MEGu v provozu po osm hodin. Pokud se život baterií chýlí ke konci a sluneční svit je navíc kdesi v trapu, zachrání vás také USB port, protože 540 lze dobít i přes dodávaný USB kablík. Cenu ani dobu uvedení tohoto kapesního přehrávače na trh zatím neznáme, ale podle neoficiálních zpráv nepůjde ani o produkt levný, spíše naopak... Ale na to už jsme přeci jenom u technologických novinek zvyklí.

Autor je redaktorem serveru Novinky.cz.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama