Článek Sonyho novinky: je libo 200GB Blu-ray disk nebo kameru pro PSP?

Sonyho novinky: je libo 200GB Blu-ray disk nebo kameru pro PSP?

Ondřej Grym

Ondřej Grym

7. 9. 2006 22:49 9
Reklama

Přenosná kapesní mašinka Sony PlayStation Portable se vlastní kamerky (PSP-300) dočká co nevidět - údajně již druhého listopadu. Jako vůbec první si s ní a jejími 15 gramy pohrají japonské prstíky, pro něž je primárně určena. Majitele ze země vycházejícího slunce vyjde hi-tech doplněk k PSP na 5000 yenů, tvrdí agentury. Přepočteno do naší měny se jedná o necelých 900 korun, což není až tak závratná výše.

Videosystémek nabídne uživateli rozlišení 1,3Mpix, obsahuje také monofonní mikrofon. Majitel kamerky si kromě videí může pořizovat také fotografie - díky softwaru, který se Sony uráčila k přístroji přibalit, může snímky nebo jejich sekvence rovněž ozvučit. Vyloučeno není ani to, že japonský technologický gigant uvede ke kameře také speciální sadu her, které využijí jejich schopností.

Bude GPS úspěšnější než kamerka?

Druhá novinka, která se chystá vetřít do přízně uživatelů PSP, je praktický přijímač GPS signálu. A zase podobně jako v případě kamery pro PlayStation Portable, i on se nejdříve dostane do japonských ruček. Jejich štíhlé prstíky se do obalu PSP-290, jak je oficiálně nazýváno Sonyho GPS, zaboří 7. prosince. Cena modulu nezůstala dlouho utajena - hovoří se o 6000 yenech.

Nedílnou součásti GPS bude také navigační software, bez kterého by byla tato miniaturní věcička platná jak hadovi nohy. Vedení Sony dodalo, že bude GPSové aplikace distribuovat na UMD nosičích. Další mapy si pak může majitel PSP a příslušného GPS modulu nahrát na karty standardu MemoryStick, pro které má PSP díky speciálnímu slotu pochopení...

O GPS modulu se již dnes ví, že se zcela určitě uplatní v několika různých programech - jeho schopnosti využijí například "neherní" Homestar Portable (virtuální planetárium) či gamesky Golf Everywhere a Metal Gear Solid: Portable Ops.

200 GB na Blu-ray nosiči

Známý výrobce datových médií TDK ohromil příznivce Blu-ray systémů tiskovým prohlášením, v němž tvrdí, že vlastní funkční prototyp 200GB Blu-ray disku. Jedná se o velký pokrok, protože ještě před několika měsíci byla firma schopna vyrábět 100GB prototypy BD. Ovšem nic není zadarmo a v případě 200GB Blu-ray kotouče to platí dvojnásob, jak uvidíme dále.

Tento 200GB macek se skládá ze šesti záznamových vrstev. Zakopaný pes však tkví někde jinde - totiž v tom, že „standardní“ datová vrstva na Blu-ray nosiči uchová maximálně 25 GB. Kupeckými počty však zjišťujeme, že 200 GB / 6 není 25 GB, ale 33,3 GB. Z toho je jasně patrné, že inženýři z TDK museli zapracovat na schopnostech vrstvy, tedy navýšit její kapacitu.

Experti z TDK dodali, že se jim podařilo kapacitu navýšit díky sloučenině peroxidu a bismutu. Zahřátím této látky, k čemuž dojde po ozáření laserem, se totiž z média uvolňují vzduchové bubliny, které se pak čtecímu paprsku jeví stejně jako jednotlivé prohlubně (pits) na povrchu klasických CD či DVD kotoučů.

Kotouč s kapacitou 200GB je tak na světě a podle TDK by dokonce mohl v poměrně brzké době do výroby. Ovšem celá věc má jeden háček - firma dosud neuvedla, zda jsou tyto „peroxidové“ Blu-ray disky kompatibilní se současnými BD systémy, nebo si vyžádají vývoj nových pokročilejších, které je dokáží přečíst a zapsat do nich data.

Malý zájem o Blu-ray / HD DVD

Situace panující kolem HD DVD a Blu-ray systémů je poměrně nepřehledná. Nejen že jsou jednotlivé mechaniky často nekompatibilní s kotouči různých výrobců a uživatelé tápají, protože neví, jaký formát do budoucna vybrat, ale také se ke škodě výrobců ukazuje, že HD DVD a Blu-ray vlastně nikdo ani moc nechce...

A i když HD DVD předběhlo rychlostí uvedení svou konkurenci asi o půl roku, nepředstavuje to pro Sony jakožto primárního výrobce Blu-ray systémů žádné velké ztráty. Zájem o systémy nové generace je totiž minimální. Analytici ze společnosti iSuppli uvedli, že se letos prodá jak Blu-ray tak HD DVD přehrávačů na 800 000. Příští rok by měl zájem vzrůst asi osminásobně na 6,2 miliónů kusů. Tato čísla jsou ale stále směšná proti prodejům klasických stolních DVD přístrojů. Těch se příští rok prodá kolem 162 miliónů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama