Sonic the Hedgehog Článek Sonic the Hedgehog

Sonic the Hedgehog

Jan Horčík

Jan Horčík

3. 10. 2006 22:53
Reklama

Málokdo asi pamatuje starého placatého modrého Sonica ještě na Segu Genesis. Postavička, která pomáhala plošinovkám víceméně úspěšně přežít počátek 90. let je dnes uznávanou ikonou herního světa. A zároveň značkou, která má cenu milionů. Sonic, to je superrychlý modrý uragán, který si v ničem nezadá s Máriem, a stejně jako on se chystá znovu nastolit světovládu plošinovek, tentokrát ale ve 3D a oku lahodícím next-gen provedení.

Sonic doopravdy?

Elementárním tématem nového Sonica je otázka "co kdyby ten proklatě rychlý modrý ježek doopravdy existoval?" Sonic díky tomu vypadá mnohem realističtěji než v jakékoliv předchozí hře. Jeho bodlinky se krásně a ladně pohybují s tím, jak ježek dýchá, stejně tak je mnohem realističtější také okolní prostředí. Postavení slunce se mění v závislosti na denní době, s tím se mění i všechny stíny a nad ježkovými bodlinami se vznášejí krásně nadýchané mráčky. Samozřejmě, že jeho postavička stále vládne nadpřirozenými schopnostmi obrovské rychlosti a obratnosti.

Příběh nového Sonica je zasazen do přímořského městečka Soleanna, jehož ochranitelkou je krásná, ale tajuplná princezna Elise. Jedině ona zná tajemství, které by mohlo změnit celý svět. Střeží si ho jako oko v hlavě ve strachu ze zneužití, ale nebyl by to zlovolný Dr. Vajíčko alias Eggman, aby tajemství nakonec nerozluštil. Právě on je opět hlavním záporňákem, který se pokusí unést princeznu Elise. V tom okamžiku se do hry vkládá modrobodrý ježek Sonic! Další podrobnosti o příběhu zatím bohužel známy nejsou, vývojářský tým si tohle tajemství střeží o posledního okamžiku.

Stříbrný Sonic záporňák

Kromě starých známých jako je Sonic nebo Dr. Vajíčko se ale v příběhu objeví také několik dalších nových postaviček. Především je to ježek Silver, albín tak bílý, jako by ho vyprali v Pervolu. S největší pravděpodobností je přisluhovačem Dr. Vajíčka a vládne některými schopnostmi, které budou výzvou i pro Sonica. Hráč ovšem dostane možnost všelijakým způsobem vylepšovat i Sonica, v určitých momentech si budete moct zvolit kterou zvláštní schopnost mu ponecháte a kterou naopak oželíte.

Grafika se možná změnila, stejně jako dimenze, ale jinak se Sonic hraje pořád stejně jako před patnácti lety. Běháte neskutečnou rychlostí, sbíráte prstýnky, přebíháte traverzy, skáčete po plošinkách, věšíte se na lana, necháváte se vystřelovat, popohánět a nebo zase zpomalovat. Prostě klasický Sonic. Kromě jiného se ale v novém díle například prolétnete na obrovském orlovi, svezete na vzdušné vlně nebo se můžete volně pohybovat po rozlehlém městě, kde potkáte řadu zajímavých NPC. Ty vám mohou pomoci v dalším řešení příběhu. Místy samozřejmě narazíte i na protivníky, kteří jsou opět stylově robotičtí. Můžete je skolit hned několika způsoby, třeba známým "smykem". Novou vlastností bude i zrychlování času.

Zpátky do budoucnosti

Vývojáři se na nedávné Tokyo Game Show velmi chlubili také využitím fyzikálního enginu Havok. Jeho funkčnost si hráči ověřili v mnoha desítkách velmi známých hitů, a tak není divu, že vývojáři ze Sonic Teamu dali přednost právě jemu. Využití ilustrovali naTGS kupříkladu na tom, že je rozdíl pokud Sonic tlačí 20kg a 50kg bednu. Když se rozlétla cihlová zeď, jednotlivé cihly létaly chaoticky do všech stran, každá úplně jinak.

Nový Sonic slibuje také dynamické změny počasí, které budou vítaným zpestřením už tak značně interaktivních prostředí. Každý level nového Sonica doslova zurčí aktivitou. Dosud však nebyly vyjasněny dvě věci: zda bude hra obsahovat podporu pro online hru. O tom se tiše hovořilo už na TGS, ale vývojáři odmítli cokoliv oficiálně komentovat. Druhou otázkou je, zda nějak využili nových možností PS3 ovladače, který, podobně jako ovladač konzole Wii od Nintenda, dokáže snímat pohyb hráčovy ruky. Právě pro nového Sonica by se využití hodilo téměř dokonale.

Vydání nového Sonica se chystá na 14. listopad, půjde tedy o jeden z launch titulů konzole PlayStation 3. Zároveň ale vyjde také pro Xbox 360. Podle většiny ohlasů nepůjde o žádnou revoluci v oblasti hratelnosti, ostatně onen slibovaný návrat ke kořenům by to ani neumožňoval. Půjde nejspíš "jen" o starého dobrého Sonica ve skvělém novém kabátku. Takže to "jen" berte s velkou rezervou!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama