Global Conflicts: Palestine Článek S videohrou za mír a světlé zítřky

S videohrou za mír a světlé zítřky

Ondřej Švára

Ondřej Švára

21. 9. 2009 22:28 5
Reklama

Zakrojit si turistický salám přímo na palestinsko-izraelské hranici, tomu se říká odvaha. Ať už si o sobě myslíte cokoliv, nejlepší je tu vůbec nestát. Ale teď si představte, že existuje hra, díky které si to přece jen můžete zkusit. Otřete si čelo, stáváte se novinářem, jenž „ozbrojen“ blokem a tužkou může v Global Conflicts: Palestine ovlivnit veřejné mínění, čímž letitý konflikt dvou znesvářených sousedů jako vyslanec sedmé velmoci světa posune do úplně jiné perspektivy... Dokážete být poslem dobrých zpráv?

Abyste byli v obraze - nedávno vyšel na Hrej.cz článek o hrách dotovaných státními institucemi a nyní nastal čas nakousnutý krajíc dojíst (třeba i s tím salámem). Společně tentokrát prozkoumáme specifický kumbál interaktivní zábavy, odkud vývojáři posílají na trh digitální dítka upozorňující na globální problémy současného světa a občas neváhají navrhnout vlastní řešení. Říkejme tomu třeba vyšší stádium herní produkce, neboť v oblasti, kde je primární snahou zákazníka pouze bavit, je tvorba produktů s takovouto přidanou hodnotou docela odvážná.

Třináctiletý s AK-47

Působit na city a přitom podpořit osvětu a sociální cítění. To je krédo kodaňského studia Serious Games Interactive a jedno z jeho společensky angažovaných děl jsme si již v úvodu článku představili. Ale co se takhle stát opravdovým šampionem v dobrých skutcích a zahrát si od SGi horkou novinku s podtitulem Child Soldiers? Reálný problém „dětských vojáků“ vám asi není neznámý, spočívá ve zneužívání nezletilců jako pěchoty v mezistátních konfliktech a vězte, že i takové téma se může dostat do herních obchodů vedle Gears of War nebo Čtyřlístku na výletě. V Child Soldiers se stáváte vyslancem Mezinárodní trestního tribunálu v Ugandě, kde již přes dvacet let bojuje šéf povstalecké Armády Božího odporu Joseph Kony za svržení zdejší vlády a v brutální válce již neváhal využít „služeb“ také pětadvaceti tisíc dětí v uniformách. „Mír v zemi může být při hraní nastolen, ovšem záleží na tom, jaké informace od trpících lidí seženete a jak si poradíte v závěrečné diplomatické přestřelce s Josephem Konym,“ uvedl šéf studia Simon Egenfeldt-Nielsen. Bylo by jistě zajímavé sledovat, jak tuhle novinku hraje samotný Pepek.

Klišé o tom, že hra (nebo cokoliv jiného) může změnit svět, je stále živé a lživé, to ovšem význam „dobrodějných“ herních projektů v zásadě nijak nesnižuje, a to i přesto, že snaha řešit palčivé otázky v jejich případě docela často zastiňuje i samotný prvek zábavy. Food Force, tak se jmenuje hra dotovaná Organizací spojených národů (OSN) a jak je z názvu patrné, zaměřuje se na celosvětový problém hladomoru v rozvojových státech. Cílem osvěty je především mládež. „Děti z vyspělých zemí často vůbec nechápou, jaké to je jít spát s prázdným žaludkem,“ konstatoval Neil Gallagher (ne ten, co prchnul z řad kapely Oasis) z projektu World Food Programme. S Food Force získají mladí podle Gallaghera zábavnou a akční formou řadu informací o hladomoru, který zabíjí víc lidí než AIDS, malárie a tuberkulóza dohromady. V šesti misích budete plnit různé úkoly od shazování potravinových balíků z letadla až po snahu postavit ekonomiku chudého státu na nohy.

S hrou na raka

Budeme-li se držet nepsaného pravidla, že čím závažnější téma, tím méně atraktivní námět pro videohru, je až s podivem, kolik seriózních titulů si bere za motiv AIDS, leukémii, cukrovku i další těžké choroby. Dokonce se můžete setkat i s herním dárečkem pro astmatiky s názvem Bronkie the Bronchiasaurus. Neuvěřitelné, kdo nehrál, neuvěří.

Mezi „vážné“ projekty, kterým se předpovídal totální neúspěch, lze vybrat Ben's Game. Na pozadí této akční hry se odehrává dojemný příběh malého Američana Bena Duskina, kterému v pěti letech diagnostikovali leukémii. Když byl později osloven nadací Make-A-Wish Foundation (organizace, splňující přání těžce nemocným dětem), vzkázal, že by chtěl nechat vyrobit hru, která by podobně jako jemu pomohla zapomenout na strádání, jež mu choroba přináší. Vycházel z toho, co mu radil jeho onkolog: „Představuj si, jak chemoterapie požírá tvé rakovinotvorné buňky.“ A skutečně, hráč se v této akci stává mikrospopickým Benem a v lidském těle likviduje napadené buňky. Hra by nejspíš vůbec nevznikla, nebýt iniciativy Erica Johnstona z LucasArts, díky kterému měla Ben's Game dokonce celosvětový ohlas. Nejenže si hru za dva roky stáhlo téměř dvě stě tisíc lidí, ale chlapec s programátorem za dobrý příklad pomoci při stresující léčbě obdrželi v roce 2005 cenu od Dalajlámy.

Rakovina je masovým zabijákem i na začátku 21. století, a tak není divu, že na téma zákeřné nemoci vznikla minimálně ještě jedna dospělá hra: Re-mission od neziskové organizace HopeLab. Firma tuto 3D akci použila rovněž k vědeckým účelům - při testu 375 pacientů s rakovinou v léčebnách po USA, Kanadě a Austrálii hrála jedna skupina určité období klasické hry, zatímco druhá právě Re-mission. Ukázalo se, že druhá jmenovaná díky hraní specializovaného titulu důsledněji dodržovala léčbu a získala daleko lepší znalosti v oboru.

Kuřáci a flashovka pro Klause

Velice speciální zboží jsme našli pro milovníky nikotinu. Rex Ronan: Experimental Surgeon z dílny Sculptured Software byl zajímavý počin nejen z hlediska svého potenciálního dosahu (kuřáků je na světě pořád dost), ale i platformou, na které v roce 1993 hra vyšla. Na Nintendo Super Enternaiment System (SNES) mnoho seriózních her, snažících se o pomoc lidem v globálním měřítku, nebylo, a navíc, Rex Ronan je docela solidní hra. Podniknete jako mikroskopický chirurg fascinující výlet do těla kuřáka a likvidujete následky jeho celoživotní záliby. Až mu budete čistit zažloutlé zuby, možná si ještě s láskou vzpomenete na chudáka Smradodecha z Planescape Torment.

Dosud jsme se snažili vyhýbat jednoduchým flashovkám, jichž v tomto oboru vzniklo neskutečné množství, ale na závěr uděláme výjimku. Hra Climate Challenge z produkce BBC si vaši pozornost jistě zaslouží, staňte se politickým lídrem Evropy a během jednoho sta let se zkuste vypořádat s problémem globálního oteplování. Václav Klaus by tuhle hříčku ve své neskonalé víře ve vlastní pravdu dozajista odsoudil jako přízemní a nepatřičnou, vy si ji ale klidně zahrajte, je docela fajn.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama