Článek RoboRally

RoboRally

Martin Kaller

Martin Kaller

15. 4. 2009 22:00
Reklama

Tvůrcem RoboRally je Richard Garfield, který je světu dobře znám především díky extrémně populární karetní hře Magic: The Gathering. Ovšem RoboRally mělo vzniknout ještě před Magicem, jde tedy o další retro kousek, který v segmentu deskových her vyčnívá díky své maximální přístupnosti a zábavnosti, umocněné možnou přítomností až 8 hráčů najednou. Nicméně lze to tady nakonec sehrát i ve výrazně menším počtu účastníků, v krabici jsou právě pro tyto účely různě velké mapy. Na nich pak malí "robůtci" svádí svůj velký boj.

Jak už samotný název napovídá, v hlavní roli jsou závody mezi checkpointy, a to ve značně interaktivním prostředí tovární haly. Vyjma snahy o rychlé projetí všech kontrolních stanovišť, a to prosím pěkně v předem daném pořadí, si můžete dělat po cestě ještě různé naschvály. Prostě se většina závodníků snaží zbrzdit a rozhodit svou konkurenci na startu či jim jinak zkomplikovat život. A byla-li řeč právě o startu, můžeme konečně vyrazit.

Na začátku hry dostane každý ze závodníků devět karet pro pohyb, mezi kterými následně vybírá jemu vyhovující aktivity. Uvedené znamená volbu pěti karet, jimiž následně předdefinuje postup po herním plánu v rámci jedné herní fáze. Nechybí tu posun o vymezený počet čtverečků, otočka (tady až o 180 stupňů) či couvání. Vtip spočívá ve skutečnosti, že pohyb je nutné naprogramovat dopředu, výše uvedené karty pohybu musíte tedy poskládat způsobem, jak se následujících pět kol, onu jednu herní fázi, chcete hýbat. Program ale není možné v průběhu fáze změnit, což při povědomí, že soupeřům do karet nevidíte, přispívá k celkovému napětí.

Karty se odhalují současně. Příslušný posun po herní ploše pro to které kolo tedy probíhá najednou, za účasti všech závodníků. Takže se může snadno stát, že se tu nečekaně srazíte se soupeřem, neboť si vybral úplně jinou trasu, než jste původně předpokládali. Resumé může být totální rozhození vašeho stroje, a jelikož jej nelze po dobu pěti kol přeprogramovat, můžete dále už jen bezmocně sledovat, jak putuje herním plánem se zcela jinými záměry, než byly ty vaše. A za účasti pobavených tváří konkurence.

Navíc, každý robot disponuje laserem nemilosrdně spalujícím všechny protivníky, co se před něj neopatrně nachomýtnou. V případě poškození vašeho stroje pak musíte počítat s menším počtem karet na výběr, přičemž tyto se po pěti kolech a zkompletování pohybové fáze znovu losují. Pokud je poškození většího rázu, může se vám dokonce zaseknout program, v němž zůstává některá pohybová karta vymezující tak vaše snažení. A komplikující další plánování. Adrenalin do hry přidává i časový limit, který tu na rozdělení karet pro pohyb je, takže s jeho nemilosrdným tikotem na pozadí se občas dopustíte skutečně fatálních pochybení.

Zejména klíčový výběr strany vám může, překvapivě, nadělat dost potíží. Chce to dobrou prostorovou orientaci pro akt otáčení doleva či doprava, obzvlášť, jste-li přitom na pohyblivém pásu. Odhlédneme-li nyní od vašich soupeřů, znepříjemňujících vám bytí, je tu totiž řada dalších věcí, se kterými se musíte vypořádat. Zdi, díry, lasery a především pak zmíněné pohyblivé pásy, u nichž do posledního šroubku platí přísloví o dobrém sluhovi, ale špatném pánovi. Pásy vás sice dokážou výhodně převézt prostorem, ale stačí malá nepozornost a špatné počítání a najednou jste úplně někde jinde, než jste původně zamýšleli. Pokud se k tomu přidá zlomyslný protivník, který vás natlačí nežádoucím směrem, můžete na konci pohybové fáze velice snadno stát na místech, která asi nelze ohodnotit příliš slušnými slovy.

V průběhu hraní se však můžete dostat také k hodně zajímavým vylepšením parametrů, pokud s robůtkem dorazíte na vyznačené místo na mapě. Pak si z paklíku karet náhodně vyberte upgrade, garantující do konce hry kupř. silnější laser, robotickou ruku s dosahem na sousední políčka (takže lehce dosáhnete na klíčový checkpoint i pouhým přiblížením se k tomuto bodu) nebo vítaný bonus pro programovací fázi.

V několika dříve vydaných oficiálních přídavcích k RoboRally byly především další mapy, nabízející další úskalí pro vaše počínání. Pravdou sice je, že to jednu chvíli vypadalo, že se po RoboRally definitivně zavřela voda. Nicméně hra už je zase k mání - a to i u nás na trhu, takže nezbývá, než ji tímto vřele doporučit. Jakkoliv jde jenom o základní edici bez výše avizovaných přídavků; a i ta není právě nejlevnější.

Resumé: RoboRally nabízí snadno přístupné a nesmírně vtahující hraní; je to prostě desková hra, která by neměla chybět na žádné větší párty. Garantuji vám, že s RoboRally si společné chvíle s přáteli užijete jako nikdy předtím!

Hru k testování zapůjčila Planeta her.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama